Terras aanleggen op kleigrond

Capriolo

  • #1
Hallo allemaal,

Binnen een aantal weken ga ik beginnen om een nieuw teraas aan te leggen. Momenteel is dit een gras "tuintje" onder het humus is kleigrond. Op het terras zullen geen auto's e.d. rijden.

Hoe ga ik dit het beste aanpakken.

-Afgraven tot xx cm
-met gemalen steen opvullen en verdichten/aantrillen xx cm.
-stenen legen in zand, mortel , gestabiliseerd zand.

Ik moet erbij zeggen dat ik in Oostenrijk woon , en de temperaturen makkelijk in de winter tot -20 kunnen komen. De stenen die ik wil leggen zijn van die 3,5 cm dikke 40x40 betonstenen of van die klinkers in een golfvormpje.

Iemand die me alvast tips kan geven.

Dank,
Cor
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hoe maakt een Oostenrijker zijn terras. Lands wijs lands eer lijkt mij.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #3
Zorg dat er 0ngeveer 20cm zand onder de tegels zit en de tegels gewoon in het zand leggen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik kom al een aantal jaren in de Franse Alpen. Het gebied daar ligt op zo'n 800 m hoogte. Door de eeuwen heen heeft zich tussen de bergen een delta met een flinke laag klei gevormd. Daaronder is het rotsachtig. Niet zo als bij ons dat er ergens een laag zand ligt en een niveau van grondwater.
Is er een flinke laag sneeuw gevallen en daarna gevolgd door een nat voorjaat ligt die klei als het ware op de rotsen te drijven. Het is dan een soppende zooi.
Ik vraag me af een laag zand van 20 cm zand dit probleem zou oplossen.
 

Kacheltje

  • #5
Graaf de klei af net wat minder diep dan de opsluit banden. Ter hoogte van de banden iets dieper en vul dat op met droog zandcement. Banden stellen en de afgegraven klei aanvullen met straatzand. Geen metselzand of anders want dat verdicht minder.
Als het terras goed afloopt en de tegels goed aansluiten hou je dit pakket droog genoeg en zal het terras niet gaan drijven op de slecht doorlatende klei.

Je kan het zand stabiliseren maar voor licht gebruik heeft het niet veel meerwaarde.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik zou de ondergrond van het terras juist niet stabiliseren (= gebruik maken van cement door het zand), omdat je bij eventueel verzakken de bestrating minder makkelijk kan verwijderen en opnieuw kan leggen.

Als de ondergrond gaat soppen / verzakken / enz. dan helpt een gestabiliseerd zandbed hier ook niet tegen hoor. Dat zakt / verschuift dan in z'n geheel.
 

Capriolo

  • #7
Hallo,

Dank voor de antwoorden.

@ WGB: Ik ben er vergeten bij te vertellen dat ik uiteraard ook nog hier bij straatwerkers ga vragen hoe ze het doen.... Maar ik wil graag wat voorkennis hebben , daarom deze thread.

Idd ik woon ook op een 800 meter eerst laagje humus, dan laag klei daaronder rots. Hoe dik de klei laag is , kan ik nog niet zeggen, hopelijk dik genoeg , want op 1 punt moet ik het geheel ruim 2 meter afgraven , andere hoek 10 cm :-s

@ Dehaan: Ondergrond zand. Wat is het verschil in zand en mortel . Mijn schoonvader heeft in België afgelopen jaar een terras aangelegd en die heeft onder de stenen mortel gedaan (daaronder gemalen en aangetrild steenpuin). Dit terras is tevens de oprit voor de auto. Heeft zand nadelen of voordelen t.o.v mortel?

@ BertPleizier : goed punt zand t.o.v. gestabiliseerd zand.

@ Kacheltje: Zelf denk ik dat ik nog veel diepermoet uitgraven en een 30-50 cm moet opvullen met gemalen stenen. Dit ivm het opvriezen in de winter. Met zo'n gemalen ondergrond kan de grond blijven "leven" om het zo maar eens te zeggen. Maar dat zalik dan denk ik hier na moeten vragen.


Zijn er nog meer tips . En hoe ga ik het bestraten het beste aanpakken, zodat alles net niet waterpas ligt , maar een klein afschot van ?? cm/meter.

Bedankt,
Cor
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #8
Het voordeel om alleen op zand te straten is, je kan het bij verzakkingen makkelijk repareren.
 

Capriolo

  • #9
@ De Haan ,

Dat lijkt me idd een enorm groot voordeel , geen idee waarom ik dan mortel of gestabiliseerd zand nog zou gebruiken. Uiteraard zal ik bij een bouwonderneming inde buurt nog ff vragen waarom iets wel of niet.

Iemand tips voor het uiteindelijke bestraten , hoe ik het beste alles recht kan leggen met een goede afloop?

Dank ,
Cor
 

Kacheltje

  • #10
De druk op de grond verspreid zich in vorm van een kegel hoe groter de afstand tot de klei des te groter het drukvlak op de klei en droge klei is op zich best stevig, kan zo hard als beton zijn. Natte vette klei druk je met een vinger zo in.
Er zijn slechtere ondergronden dan klei om op te straten. :wink:
 

Capriolo

  • #11
@ Kacheltje.... De klei is hier vrij nat en zeker niet zo hard als beton. Ook zal ik in 1 hoek eerder rots tegen komen als de andere hoek.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #12
CaprioloIemand schreef:
tips voor het uiteindelijke bestraten , hoe ik het beste alles recht kan leggen met een goede afloop?
Het afschot moet 1 cm per strekkende meter zijn. Bedenk dus waar je het water wilt hebben en laat het hier naartoe aflopen.

Zandbed aantrillen en afreien op hoogte en afschot (leg 2 rechte latten in het zandbed op de juiste hoogte en trek hier een derde lat over). Uiteindelijk heb je dan een geheel vlak afgestreken zandbed. Hierop kun je zo de tegels neerleggen.

Aangezien een video meer zegt dan een verhaaltje, zie:


 

Capriolo

  • #13
Dom dat ik zelf niet aan youtube heb gedacht . is me een hoop duidelijk geworden.

Bedankt,
Cor
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu