Koppelen afstandsbediening aan motor zonnescherm (NZ1/30-W)

Wimhlm

  • #1
Op een bepaald moment wilde de afstandsbediening het zonnescherm niet meer laten uit- en inrollen. Wel met heel kleine stapjes, maar dat schoot niet op. Op internet aan de hand van het modelnummer op de AB (SF-101 ) een instructie gevonden maar dat heeft geen succes opgeleverd. Inmiddels doet het systeem op wat gepiep na, niets meer (batterij van de AB is vernieuwd, dus daar zit het niet in.) In de motorbuis zit een microswitch, in de AB zitten er twee. Het moet een combinatie zijn van beurtelings indrukken van de knoppen (lang, kort, etc), maar een instructie die werkt, heb ik niet kunnen vinden. Op een mailtje aan de fabriek (Zhe Jiang Lianda Science and technology co) is niet gereageerd.
Nou kan ik wel een nieuwe motor plus AB kopen, maar dat vind ik erg zonde van het geld...
Heeft iemand een idee hoe ik het scherm weer 'aan de rol' kan krijgen?
 

Verhv77

  • #2
Heb je hier al een oplossing voor gevonden inmiddels? Ik heb hetzelfde type en dezelfde "storing" namelijk...
 

Wimhlm

  • #3
Helaas.... Een vriend van me heeft geprobeerd een 'vaste', bedrade schakelaar aan de motor te zetten, maar dat heeft geen succes opgeleverd. Ik ben al een poosje (weer) aan het zoeken naar iemand die een nieuwe motor compleet met afstandsbediening kan leveren. Intussen weet ik wel het type motor: NZ1/30-W. Als ik die voor een aanvaardbare prijs heb gevonden, zal ik dat op het forum posten.
Het is het nadeel van spullen van Chinese makelij: gaat het stuk, dan ben je klos. Reparatie is haast niet te doen, en nieuw aanschaffen valt ook niet mee.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #4
Maak eens een foto van het scherm en de motor kop aub.
Het zou nl kunnen dat ik de handleiding hiervoor heb.

In het ergste geval is het de printplaat in de motor die stuk is en dan dient het geheel vervangen te worden (motor dus)
 

Verhv77

  • #5
Als ik straks thuis ben zal ik even een foto plaatsen.
Het typenr van motor is bij mij trouwens NZ1/40-W.

Na het geheel uit elkaar te hebben gehaald heb ik wel meer informatie mbt mijn probleem. Op de buismotor zit een klein schakelaartje, hiermee kun je volgens mij alle afstandsbedieningen ontkoppelen en ik heb dat gedaan.

Ik stop de stekker in het stopcontact en de motor begint te piepen, dat hoort ook zo te zijn. Nu wil ik mijn afstandsbediening koppelen aan de motor en daar gaat het mis. Ik stop de batterij in de AB en de led licht op en blijft aan. Nu zou ik dmv enkele toets combinaties op de AB en/of de motor deze gekoppeld moeten krijgen, maar dit lukt dus helemaal niet...

Ik denk dus dat het probleem zit in het 'inprogrammeren' van de AB, om deze zo gekoppeld te krijgen...
 

Verhv77

  • #6
Hierbij de foto's van de motorkop en afstandsbediening. Hoop dat je er iets mee kunt...



 

Wimhlm

  • #7
Via een tip kwam ik er achter dat de motor NZ1/30-W met wat simpele aanpassingen (de ontvanger van de remote control eruit slopen en wat draadjes doorverbinden) toch is om te bouwen zodat je hem met een (bedrade) schakelaar kunt aansturen. Dus, als de motor op zich nog werkt maar het contact met de remote control is verbroken en ook niet kan worden hersteld, dan is dit de goedkoopste oplossing.
Voor wie het contact wil proberen te herstellen en deze motor en de afstandsbediening van het type SF-101 heeft, is de volgende gebruiksaanwijzing misschien nuttig:
siro-antrieb.de sf-101.pdf
Bedankt voor het meedenken,
WimHlm
 

Wimhlm

  • #8
Voor wie wil proberen het contact tussen afstandsbediening en motor te herstellen (valt weg als je het scherm niet elke 3 maanden gebruikt): ik kwam een site tegen waar dit probleem uitgebreid aan de orde is geweest. Op de tweede pagina staat de programmeer-instructie. Ik kan niet (meer) nagaan of het werkt (ik heb de motor inmiddels omgebouwd zodat die met een snoerschakelaar wordt aangestuurd) maar voor de liefhebber: zie https://radar-forum.avrotros.nl/viewtopic.php?f=2&t=51462
Succes allemaal!
 

Stevenvisser

  • #9
Ik heb ook problemen met de afstandsbediening en wil de motor via een schakelaar bedienen.
heeft iemand een schema hoe ik dit kan veranderen.
 

Wimhlm

  • #10
@ Stevenvisser: ik zal je de gebruiksaanwijzing mailen.
 

Marcel1965

  • #11
Heb je voor mij toevallig ook ombouw omschrijving
zit met het zelfde probleem
zonnescherm met transmitter sf-101
 

Wimhlm

  • #12
Voor al degenen die problemen hebben met de afstandbediening van de motor van het zonnescherm (type NZ1/30-W) geef ik hieronder twee oplossingen:
1. opnieuw programmeren van de afstandsbediening, en
2. ombouwen van de motor naar een bedrade schakelaar, met als nadeel dat de in- en uitrolstop buiten werking zijn, dus op tijd de schakelaar in de nulstand zetten.

1. opnieuw programmeren van de afstandsbediening
Zie de link hier.
Ik had de motor al omgebouwd toen ik deze instructie vond. Ik heb dus geen idee of deze instructie succesvol zal zijn.

2. ombouwen van de motor naar een bedrade schakelaar
Stekker uit het stopcontact halen!

Bind een stevig stuk touw om beide uiteinden van het zonnescherm: als je dat niet doet en de afdekplaat aan het uiteinde verwijdert, knalt de rol met het scherm uit de houder aan de muur. Levert minimaal een blauwe plek op!

Verwijder de afdekplaat aan de kant van het snoer, demonteer het motorgedeelte dat in de buis zit waar het doek overheen gerold is. Dit deel is 60 cm lang. Gewoon een kwestie van eruit schuiven. Demonteer vervolgens de motor.
Uit de motor komen 3 draden (plus twee die van de condensator komen). Die draden komen uit in een rood stekkertje. Stekkertje zit geklikt op een voetje met 3 pootjes. Maak de printplaat met de componenten erop los van de witte kunststof houder en knip de drie draden van de zwarte aanvoerkabel door. Stekkertje losnemen en voetje lossolderen.
Soldeer dat voetje op een printplaatje dat past in de kunststof houder.
De middelste van de drie contacten is de nul-draad, de beide andere zijn de fase-draden van de motor: de ene voor linksom, de andere voor rechtsom.

Twee mogelijkheden: wil je het scherm op de aarde aansluiten (zoals tot nu toe het geval was), dan moet je een 4-aderige (rubber) kabel hebben. Als je toch geen geaard stopcontact hebt, is dat niet zinvol, en kun je de bestaande kabel gebruiken. Dan moet je de aardedraad gebruiken als tweede fase-draad.
In het laatste geval: knip de stekker van de kabel.

Aansluiten aan de motor-kant:
- bij 4 draden: 1 x aarde, blauw gaat naar het middelste pootje, beide andere naar de buitenste pootjes.
- bij 3 draden: blauw gaat naar het middelste pootje, beide andere naar de buitenste pootjes. Als de draden daarvoor te kort zijn: verlengen met een apart draadje.

Rode stekkertje aansluiten op het gesoldeerde voetje.
Met tape de printplaat vastzetten zodat er geen kortsluiting kan ontstaan.

Aansluiten aan de kant van de schakelaar (dit is een speciale schakelaar voor zonneschermen etc):
- bij 4 draden: fase vanaf de stekker naar de schakelaar, beide schakeldraden vanaf de motor naar de schakelaar. Nul vanaf de stekker verbinden met de blauwe draad vanaf de motor. Aarde vanaf de stekker verbinden met de aardedraad vanaf de motor.

- bij 3 draden: fase vanaf de stekker naar de schakelaar, beide schakeldraden vanaf de motor naar de schakelaar. Let op: de geelgroene is dus GEEN aarddraad meer, maar een van de schakeldraden! Nul vanaf de stekker verbinden met de blauwe draad vanaf de motor.

Zoals hierboven gezegd: de automatische stop is niet meer aanwezig. Dus, bij het bedienen van de schakelaar op tijd stoppen bij het uit- en inrollen!!

Succes allemaal!
WimHlm
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu