Hoeveel KW platenwarmtewisselaar

Denkerd

  • #21
Dat kan bij sommige mensen echt wel een stuk sneller, en zonder veel uitroeptekens.

Maar evengoed succes.
Nico
 

Zonnewoud

  • #22
Onze CV installatie is in onbalans waardoor het retour water van één zijde aanmerkelijk hoger van temperatuur is als van de andere zijde van de installatie.

Omschrijving van de situatië:

Op de zolder bij de HR ketel wordt de aanvoer en retour leiding gesplits.
Een gedeelte van de leidingen gaat naar de achterzijde van de woning en het andere gedeelte gaat naar de voorzijde van de woning.

Op het achterste gedeelte zijn maar 3 radiatoren aangesloten en op het voorste gedeelte zijn 8 radiatoren alsmede de vloerverwarnig aangesloten.

De radiatoren zijn NIET voorzien van voetventielen en dit is voor mij ook geen optie om deze voetventielen te plaatsen gezien de ouderdom van de installatie.

Het retourwater van het achterste gedeelte van de installatie is daardoor te hoog van temperatuur waardoor waarschijnlijk de ketel te snel gaat MODULEREN.
Daarbij komt het voorste gedeelte van de installatie ( 8 radiatoren+ vloerverwarming) niet voldoende op temperatuur.

VRAAG

Nu wil ik een regelventiel plaatsen in de retour leiding op de zolder, in de omgeving van de CV ketel, om daarmee de doorstroming van het achterste gedeelte van de woning te knijpen.
Ik hoop hiermee de onbalans tussen de voor en achterzijde van de installatie te kunnen bijregelen.

Wat is jullie mening over deze maatregel ?


[/u][/b]
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #23
Gezien het feit dat voet ventielen geen oplossing is, zou je nog kunnen proberen om de radiator kranen aan de kant waar veel radiatoren zitten geheel te openen, en aan de andere kant (3 radiatoren) verder te sluiten.
Alleen als het dus gewone kranen zijn, hierdoor verminder jeook de stroming.
Anders zul je inderdaad minimaal 1 regel kraan moeten plaatsen.
 

Schipperw

  • #24
Als het mogelijk is draai de 3 radiatoren dicht en dan 1 slag open, vervolgens op radiatortemperatuur verder open/dicht draaien zodat de radiatoren aan de bovenzijde duidelijk warmer zijn dan de onderzijde.

Een inregel ventiel is een erg dure oplossing, kan je beter een"gewone" radiatorkraan inbouwen en hiermee de retourtemperatuur regelen.
 

Zonnewoud

  • #25
Even een vraagje !

Mag een expansievat, overstort en vul-aftap aangesloten worden in de aanvoerleiding of moet deze altijd op de retour leiding worden aangesloten ?
 

Denkerd

  • #26
Beste Zonnewoud,

Standaard worden een expansievat en vulaansluiting op de retour aangesloten. En een overstortventiel op de aanvoer.

Al naar gelang het ketelontwerp en/of toegepaste driewegklep, kan hiervan afgeweken worden.

De researche die je hiervoor had kunnen doen, was het doorlezen van de installatiehandleiding van je ketel. Daar staat dat namelijk in.
Nico
 

Bernhard

  • #27
Zonnewoud,
De dikke warmtewisselaar gaat veel geld kosten en is niet de oplossing.
Je blijft het probleem van de verkeerde waterstromen houden. Warmte verplaatsen dmv water is een transportsysteem.
Forensen gaan bv met de trein naar hun werk. Bij een station moeten de reizigers overstappen. De cap van dit station is berekend op 5000 mensen/h maar door verkeerd ontwerp van de toevoer kunnen maar 1000 mensen/h naar dit station komen. Dat overstapstation dat is jouw dikke warmtewisselaar. Het aanpassen van jouw installatie is niet het toepassen van een ww maar het inregelen van de installatie. Met het plaatsen van de radiatorventielen/voetventielen, eventueel leidingen veranderen, kan de installatie goed ingeregeld worden. Deze aanpassing zal goedkoper, beter werken en minder energie gebruiken. Een aantal deskundigen op dit forum hebben je al meerdere malen geadviseerd om geen ww te plaatsen. Misschien kan je jou oplossing in het technisch vakblad van de gebroeders Bever laten plaatsen. Mvgr Bernhard.
 

Zonnewoud

  • #28
Nico,

Het betreffende expansievat en vulaansluiting is niet bestemd voor de ketel maar voor het toekomstige warmtewisselaar gedeelte van mijn installatie.

Vandaar deze domme vraag van mij.

Het zou mij i.v.m de opstelling van de warmtewisselaar beter uitkomen als hij op de aanvoerleiding vanuit de warmtewisselaar naar de vloerverwarming geplaatst zou kunnen worden.

Voor mijn ketel is dat wel duidelijk daar is hij op de retourleiding geplaatst en dat is ook niet het probleem.
 

Bernhard

  • #29
De aansluiting van het expansievat moet aan de zuigzijde van de pomp zitten, op bv 0,5mtr. De pomp zit in de retour naar de ketel of ww. Op de aansluiting van het expansievat gaat de persdruk van de pomp over in zuigdruk. Hiermee wordt bereikt dat het grootste gedeelte van de installatie aan perszijde zit van de pomp. Dit is een ter voorkoming van onderdruk in het systeem. Bij te veel onderdruk kan lucht aangezogen worden op de luchtpotten en luchtbelletjes door koken. mvgr Bernhard.
 

Zonnewoud

  • #30
Bernhard,

Hartelijk dank, dat is een duidelijk antwoord !!
De pomp van de vloerverwarming zuig aan de aanvoerleiding van mijn toekomstige warmtewisselaar dus kan ik hierop rustig het expansievat en vulaansluiting plaatsen.
 

Henkp

  • #31
Indien je warmtewisselaar prijzig wordt kan je overwegen een oude cv te halen bij de oud-ijzerboer of cv-bedrijf waar er meestal wel 1 inzit.
Zelf heb ik de WW van een oude Intergas warmwater-tappot gebruikt, het is niet meer dan een stalen buis met daarin een koperen leiding met lamellen.
Door mijn nieuwsgierigheid heb ik er 1 open gemaakt.

Waarom geen platen wisselaar? omdat het mij werd afgeraden i.v.m. de oude tyleen slangen in de vloer die dichtslippen van de platen zouden kunnen veroorzaken.

 

Zonnewoud

  • #32
Henkp.

Een goed idee met deze oude warmtewisselaar !!!
Fijn dat je deze kennis ook met andere wil delen.

Ik heb inmiddels een grote warmtewisselaar in Duitsland gekocht bij een bedrijf die daar deskundig in is.
Dit bedrijf rekend precies uit welk vermogen je nodig heb bij bepaalde temperaturen en daarbij was hij ook nog eens goed betaalbaar.

Ik heb echter nog geen tijd gehad om e.a aan te sluiten maar als ik daarmee klaar ben zal ik hier uitvoerig over berichten.

zonnewoud.
 

Zonnewoud

  • #33
Hier zijn alvast de technische gegevens van deze warmte wisselaar die ik in Duitsland heb gekocht.

Type EWT B3-60A X 40 platen. 24,4 KW met een gewicht van 13,4 Kg.

Het vermogen is afgestemd op mijn CV max. temperatuur van 60 graden.


 

Zonnewoud

  • #34
Eindelijk heb ik de warmtewisselaar geplaatst.
Nu nog e.a in regelen van de rest van de installatie maar het is daar nu wel ongeveer het weer voor.

Komende maanden zal ik laten weten hoe het werkt !!!

groet Zonnewoud
 

Zonnewoud

  • #35
Hierbij nog enkele foto's van de opstelling.

De kogelkraan aan de bovenzijde is alleen om het vloerverwarmings deel te kunnen bij vullen.



 

Handige klussert

  • #36
Ben benieuwd of dit werkt waarom in hemelsnaam 24.4 kw vermogen ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #37
Dit topic is 2,5 jaar oud, het is niet de bedoeling hier nog op aan te haken met vragen, u kunt TS een bericht sturen als u weten wilt of het werkt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu