Vloerverwarming + radiatoren d.m.v hout-cv kachel - geen cv

Petra77

  • #1
Hallo, nadat ik al vele malen vele onderwerpen in dit forum gelezen heb heb ik me vandaag geregistreerd zodat ik zelf ook een vraag kan stellen waarvan ik hoop dat iemand me kan helpen. Wij wonen in Spanje en willen in ons nu onverwarmde huis verwarming aanleggen d.m.v. twee hout-cv kachels van 5,5 KW ruimteafgifte en 7,2 KW boilerafgifte(´s avonds gestookt) en in een later stadium 20 a 30 heatpipes op het dak voor warmteproductie overdag. Er is geen cv-ketel mogelijk want we zijn niet aangesloten op aardgasnet en met flessengas is dat niet te doen.

De bedoeling is dat de beneden verdieping (5 ruimtes, zo´n 130 m2 in totaal) verwarmd gaat worden d.m.v. vloerverwarming (met noppenplaat h.o.h. 10 cm)en de bovenverdieping (3 slaapkamers en 2 badkamers, zo´n 80m2 in totaal) d.m.v. enkele grote radiatoren. In de kelder komen 1 of 2 buffervaten waar het warme water van de kachel en de heatpipes in komt en van waaruit de vloerverwarming en de radiatoren hun warmte halen.

Helaas hebben we hier in Spanje geen installateur gevonden die dit geheel voor ons kan berekenen, tekenen en aanleggen vandaar dat we de afgelopen twee jaar zelf op zoek zijn gegaan naar informatie, mogelijkheden en materialen. We willen gaan werken met een Robot-8-groep verdeler voor de vloerverwarming (a ongeveer 100 m leiding per groep) maar waar we nog niet over uit zijn is wat voor een type buffervat we nodig hebben (met 1 of 2 warmtewisselaars), hoe/waar de hout-cv-aanvoerleiding aangesloten moet worden op het buffervat (via warmtewisselaar of niet)en of de heatpipes toevoerleiding boven of onder de cv-toevoer-aansluiting dient te komen.

Kortom, mijn vraag is hoe alles aangesloten moet worden op het buffervat en/of buffervaten en hoeveel warmtewisselaars we precies nodig hebben.

Ik hoop dat iemand dit verhaal begrijpt en me een idee kan geven.
Alvast bedankt!
 

Bernhard

  • #2
Het begin is een berekening maken van de warmteverliezen.
Met de uitkomst van de berekening selecteer je de buffervaten, de vloerverwarming en de radiatoren.
Met minder slangen per groep, ca 60mtr, is het tempverschil van het water door de slangen lager. Dat is beter voor het hele proces.
Het buffervat moet 2 spiralen hebben. Een voor de houtkachel en een voor de heatpipes.
Ik zou voor de vloerset een extra tussenbuffervat plaatsen. Dit extra vat kan dan met een lage watertemp de vloerset voeden. mvg bernhard
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Petra77 schreef:
......De bedoeling is dat de beneden verdieping (5 ruimtes, zo´n 130 m2 in totaal) verwarmd gaat worden d.m.v. vloerverwarming (met noppenplaat h.o.h. 10 cm)........ We willen gaan werken met een Robot-8-groep verdeler voor de vloerverwarming......
Om te beginnen zijn 8 groepen al onvoldoende: wij rekenen bij h.o.h 10 cm, altijd met 1 groep per 10M2, dus in dit geval zouden er 13 groepen nodig zijn.

Ben het voor de rest met de vorige reactie (van Bernhard) eens
 

Dennis271

  • #4
Waarom geen koelmachine met warmtepomp? 2 vliegen in 1 klap, voor warm water een elektrische boiler of zonneboiler
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #5
Daar komt wel even iets meer bij kijken dan een paar bufferstaten en een verdeler.
Denk aan Spui inrichting en extra veiligheden.
 

Boreas

  • #6
Ik vind vloerverwarming nogal energievretend in het Mediterranean, maar dat hangt af van het lokatie. (Kustgebied of binneland) Als het om gebruiksgemak gaat, zou ik liefst voor een gastank kiezen, of al dan niet warmtepompinstallatie als het budget toelaat...
 

Tumkie

  • #7
Condenserende stookolie ketel ...
 

Petra77

  • #8
Dennis 271: wat is een koelmachine met warmtepomp?? Nooit van gehoord. Wat we al hebben is een hout cv-kachel met een behoorlijke capaciteit en t.z.t (is zodra budget het toelaat) komen er een x aantal heatpipes op een plat dak. Tenminste, dat was de bedoeling.

Bernard: het zou inderdaad handig zijn als we een warmteverliesberekening zouden kunnen maken maar dat is nogal ingewikkeld. Vandaar dat we er voor gekozen hebben om te kijken wat er qua plaats, warmtewensen en budgetairemogelijkheden mogelijk is voor ons. Nu hebben we geen verwarming dus alles is in principe al beter dan deze situatie.

Boreas: het kan hier best koud, stormachtig en/of vochtig zijn (terwijl ook de zon schijnt). Vooral de vloer is vreselijk koud (heb zelfs al wintertenen gehad hier!). Ons huis is oud (stenen keitjes muren met modder opgebouwd)en vloer direct op zand (er is dus geen kruipruimte of kelder onder). Vandaar ons idee om te verwarmen via de vloer. Kachel brand toch dus dan beter de warmte die gegenereerd worden gebruiken om het buffervat mee op te warmen zodat andere ruimtes waar de kachel niet brand ook opgewarmd kunnen worden.

Tumkie: stookolie is duur en wordt alleen nog maar duurder in de toekomst. Hout hebben we genoeg beschikbaar en de heatpipes zouden een éénmalige investering zijn terwijl het rendement met zo´n 90% zonnedagen in de winter erg hoog is.

Kan iemand me de vraag beantwoorden of de hout-cv-toevoerleiding op een warmtewisselaar in het buufervat aangesloten moet worden of juist beter van niet?? Wat zijn de voor- en nadelen van het aansluiten op een warmtewisselaar t.o.v. aanlsluiting zonder. Bernard geeft aan dat er wel een spiraal voor de houtkachel moet zijn maar waarom?
 

Tumkie

  • #9
Investering condenserende mazoutketel met blauwvlambrander icm zonneboiler toch maar eens bevragen ...
 

Boreas

  • #10
Niet makkelijk van afstand beoordelen wat zou het beste oplossing zijn, om naar alle wensen, nl. houtkachel+vloerverwarming+radiatorverwarming+warmwatervoorziening + al deze bijverwarmt met heatpipes gebruiksvriendelijk te integreren...
Mijn advies, zonder kennis van alle omstandigheden,
1. Gastank met aftakking naar keuken voor koken,
2. Combiketel voor verwarming en naverwarmen van zonnenboiler,
2a.of soloketel voor verwarming en indirect verwarmen van zonnenboiler,
3. Radiatorverwarming met grote oppervlakte voor het staalingswarmte, al dan niet met enkele retourlussen in het vloer, om enigziens te tempereren.
Al deze is reegeltechnisch makkelijk op te lossen en budgetair wel te overzien. Als er is geen vorstgevaar, dan het goedkoopste zonencollector met een boilervaat voldoet al voor WW voorziening voor een deerde van de kosten van hetatpipes. Afhankelijk van WW behoefte kan men voor naverwarming of voor indirect verwarming kiezen voor de wintermanden. Goede en gebruiksvriendelijke systemen zij nooit ingewikkeld...
 

Dennis271

  • #11
Google maar een op vrv systeem en bc controller

zo krijg je in elk vertrek een airco die afzonderlijk van elkaar kan koelen of verwarmen, samen met een paar pv zonnepanelen en een elektrische boiler zal dit kwa energie kosten ook nog reuze mee vallen.

volgens mij kun je zelfs een buffervat op de warmtepomp aansluiten voor je warm tapwater alleen komt de temp. hiervan maar tot 50 graden ongeveer dus na verwarmen met een elektrische boiler zou ik wel doen.
 

Bernhard

  • #12
Petra,
met een berekening kan je een goed installatieplan maken. Met een goed installatieplan zal het ook goed gaan werken. Als je later de installatie moet ombouwen omdat het niet goed werkt ben je veel duurder uit en de installatie is dan niet goed regelbaar.
Maak een tekening van het huis.
Geef de constructies van:
- muurdikte welk materiaal ongeïsoleerd/geïsoleerd(dikte)
- enkelglas, isoglas
- vloer dikte materiaal ongeïsoleerd/geïsoleerd(dikte
- ruimtetemp woonkamer,slaapkamer, etc
- minimale buitentemp in de winter
- - luchtverversing per uur per vertrek 1x de ruimte inhoud in m3/h. mvgr bernhard
 

Handige klussert

  • #13
Als je afzonderlijk wil gaan verwarmen en koelen met een vrv (daikin is vrv ga ervanuit dat je dit merk bedoeld) dan zal je een 3 pijps installatie moeten nemen en dan heb je een dubbel condensor gedeelte buiten en bfcq boxen binnen, dit alles is behoorlijk prijzig....
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu