Klimaatkast met airco

Steven

  • #1
Als enthousiast amateur wijnmaker heb ik helaas niet de beschikking over een kelder of kruipruimte. Ik heb daarom behoefte aan een grote kast die ik op een constante temperatuur van 10-12 graden kan houden voor het bewaren van mijn wijn: een klimaatkast. Het is de bedoeling dat de kast een inhoud krijgt van 2-3 kuub en goed geïsoleerd wordt met PIR. Voor de koeling wil ik gebruik maken van een mobiele airco. Inmiddels heb ik een oud maar goed functionerend exemplaar op de kop getikt die ik open heb gemaakt.



De minimum instelbare ruimte temperatuur is 17 graden. Maar als ik de temperatuur van de uitstroomopening meet is deze 8 graden. Ruim voldoende koeling dus, maar ik moet de besturing wel veranderen omdat hij anders met het normale programma af slaat. Mijn idee is om daarvoor een analoge thermostaat te gebruiken die 220V kan schakelen: https://www.conrad.nl/nl/p/inbouwthermostaat-inbouw-in-muur-of-meubel-0-tot-120-c-551699.html
De thermostaat moet dan de compressor en de ventilator schakelen. Maar dat blijkt ingewikkelder te zijn dan ik verwachtte. Er gaan meerdere draden naar deze onderdelen. Verder is de ventilator instelbaar op diverse niveau's. Ik weet nu niet welke draden ik moet gebruiken en of ik deze gewoon met 220V aan/uit kan schakelen.




De compressor (CM in diagram) lijkt het eenvoudigste: volgens mij moet ik de BL (blauwe) en BK (zwarte) draad hebben als ik de condensator (voor aanloopstroom?) laat zitten.

De ventilator (FMO in diagram) kan op meerdere snelheden draaien. Ik wil hem op de laagste snelheid laten draaien. Welke draden moet ik dan hebben en kan ik die gewoon via 220V schakelen of moet er een weerstand bijgeschakeld worden?


Geen gemakkelijke vragen besef ik, maar als iemand me hierbij kan adviseren zou me dat erg helpen.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #2
Vind ik zonde van uw tijd ,dat gaat niet werken. een mobiele airco is daar niet geschikt voor, voor dergelijke toepassingen heb je een koelcel-aggregaatje nodig.
mobiele airco systemen zijn ontwikkeld voor comfort temperaturen (ruimtetemperatuur 21 graden +) . en zijn daarom ook niet echt geschikt voor constante temperaturen , om een ruimtetemperatuur van 12 graden te behalen heb je luchtuitblaatstemperatuur die min 8 a 10K lager zijn. is dat ding daarvoor ontworpen? verdampingstemperatuur ? verdamperblok wel geschikt voor ? invriezen van blok! condensvorming /afvoer? hoe ga je de warmte van de condensor afvoeren? lucht wat je naar buiten uitblaast ,betekent automatische dat er verse/warme lucht naar binnen gezogen wordt! dus veel energie vernietiging .

ik zou voor split systeem kiezen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Op het schema staan 2 ptc's , dat zijn de temperatuur sensoren.

Als je de waardes aanpast zodat de machine de weerstand van 21 graden ziet bij 12 graden ben je klaar.

Je moet vervolgens de 'warme' kant volledig zien te ontkoppelen van de 'koude' kant.

Tot zover de simpele aanpassingen.

Het probleem word nl dat het ding veel te koud moet worden.
De temperatuur van de verdamper is 8 graden, dat verschil is te klein om naar 12 graden te komen.
De compressor loopt veel te lang achtereen, de gasdruk nodig voor die lage temperaturen worden niet gehaald, verdamper vriest in omdat ook hier veel te lang gekoeld moet worden.

Kortom...... Geen haalbare kaart.
 

Steven

  • #4
Bedankt voor de reacties. Toch nog iets toelichten op de uitgangspunten. Ik heb natuurlijk naar alternatieven gekeken. Maar een insteek koelunit is prijzig en ben ik tweedehands nog niet tegengekomen. Deze airco heeft mij 25 euro gekost. Het is mijn bedoeling om de lucht in de klimaatkast ook weer als input te gebruiken voor de airco. De airco moet dus lucht net boven de 12 graden enkele graden koeler maken. Als deze airco lucht van 20 graden op 8 graden krijgt (niet temperatuur verdamper, maar van uitstroom) moet dat toch lukken? Met goede isolatie en voldoende massa in de klimaatkast is mijn verwachting dat de airco maar enkele malen per dag enkele minuten aan slaat. De klimaatkast komt in de garage. Condens voer ik simpel naar buiten af.

Ik heb de PTC gezien. Als ik deze wil gebruiken moet ik twee dingen aanpassen:
- de waarde moet inderdaad aangepast worden, maar hoe?
- de plaats van de PTC moet aangepast worden: verlengkabel zodat hij in de klimaatkast gemonteerd kan worden.

Ik ben benieuwd of iemand nog iets kan zeggen over de aansturing van de ventilator.

Een vergelijkbare opzet is eerder gemaakt, maar helaas weinig bruikbare info: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=17822.0
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #5
Als je erin slaagt om de warme en koude luchtstroming volledig van elkaar te scheiden , dan kun je een hoge rendement behalen en minder stroomverbruik, temperaturen van 12 graden kun je echter wel vergeten.


 

Kacheltje

  • #6
De ptc,s zijn voor de compresoregeling, oa. de verdamper en condensor. De condensor en de verdampertemperatuur worden daarmee gemeten en het expansieventiel wordt er mee geregelt en de snelheid van de verdamper.
Daarom kun je de ventilator niet op de laagste stand vast zetten.

Invriezen zal voorkomen worden door dit regelprintje.
Je koelvermogen wordt wel kleiner maar je koelt slechts 3 m3 en deze is denk ik geschikt voor grotere ruimtes. Kijk dat iig even na.

Voor de ruimtetemperatuurregeling komt ergens anders vandaan.
 

Steven

  • #7
De opbouw van de airco is al conform de tekening van Mobel, dus gescheiden luchtstromen. Overigens wou ik de airco niet in de klimaatkast zetten, maar erbuiten en dan de aan en afvoer van de koude luchtstroom via buizen de kast in leiden. Daarmee vermijd ik dat de warmte die de kast zelf genereert in de klimaatkast komt.

Op het schema van de airco staat twee maal een PTC heat. Dit is niet de temperatuursensor maar de verwarming. Deze airco kan namelijk ook verwarmen mocht de temperatuur te laag worden (heb ik inmiddels getest). De temperatuurgevoelige weerstanden zijn in het schema aangegeven als RT1 en RT2 (intake en pipe). De intake is gemonteerd bij de instroom van de verdamper. Ik heb nog even nagedachte over het idee van The headhunter om de waarde aan te passen. Wat ik dan zou moeten doen is de waarde van deze weerstand bij 21 graden meten en dan de waarbij bij 11 graden zodanig aanpassen met weerstanden parallel of in serie dat de machine 21 graden leest. Het is bij deze actie dan wel de vraag wat ik met de RT bij de pipe moet doen. Als ik jullie berichten lees is dit een soort beveiliging. Airco is inderdaad bedoeld voor grotere ruimtes. Ik heb er geen handleiding bij kunnen vinden (Yukon is een exotisch Chinees merk), maar ik vind de bouw opvallend netjes en verwacht dat dit apparaat best 40 m^2 aan kan, dus zeker 3 m^3.
 

Steven

  • #8
Ik heb het plan doorgezet en de afgelopen weken de klimaatkast gebouwd. Het is een forse kast geworden met buitenafmetingen van 220 breed, 75 diep en 220 hoog. De kast heeft een sandwich constructie en is volledig geïsoleerd met PUR schuim van 6 cm (R waarde 2,4). Ik heb twee deuren van de sloop over kunnen nemen die ook weer geïsoleerd zijn. De hele kast is gekit en voorzien van tochtband op om hem zoveel mogelijk luchtdicht te krijgen.



De kast biedt heel veel ruimte. Op drie stevige rekken kunnen ongeveer 500 wijnflessen gelegd worden. Verder is boven en onderin plaats voor gistflessen en ander materiaal.



Ik heb de airco buiten tegen de kast geplaatst en zo aangesloten op de klimaatkast. Met bouwschuim is een luchtdichte constructie verkregen. Ik heb de inlaatstensor gemanipuleerd met weerstanden waardoor de airco zelf de temperatuur regelt rond de tien graden. De uitstroomtemperatuur van de airco wordt flink laag (rond de 4-5 graden), Voor zover ik kan zien is er geen sprake van ijsvorming. Wel wordt er condens afgevoerd via een slang. De airco heeft maar enkele minuten nodig om de temperatuur van de klimaatkast op peil te brengen.



Tot zover alles prima, er is echter één probleem. Ik had verwacht dat de airco af zou slaan als de temperatuur op peil is. Op dat moment gaat de koeling wel uit, maar de ventilator blijft aan. In de laagste stand geeft de ventilator nog steeds een forse luchtstroom en flink lawaai. Dit kost energie en leidt bovendien tot overdruk in de klimaatkast waardoor er toch nog koude lucht ontsnapt. Ik moet nog een manier zien te vinden om de ventilator uit te zetten. Het is het eenvoudigste als ik de ventilator laat meeschakelen met de compressor. Maar welke draden moet ik dan hebben?
 

Kalkman

  • #10
Hier een snel getekend schema voor een mogelijkheid.
Hiervoor heb je alleen wel een relais nodig met vier contacten en een 230V spoel (bijvoorbeeld 400V relais met 230V spoel).
Ik zie net dat ik de a1 en a2 niet gemarkeerd heb op de tekening, maar dat zijn de kabels die naar het relais gaan.

Op deze manier kun je beide tegelijk laten schakelen, en toch je print in tact laten. Ik ben voor het gemak in de tekening ook uitgegaan van een 400V relais.

 

Ratman

  • #11
Gaaf project! En mooi dat het gelukt is.

Nu heb ik dezelfde airco staan en die wil ik dan in mijn appartement gebruiken, dat is natuurlijk gewoon neerzetten en stekker erin maar zo werkt dat niet. Ten eerste geen ruimte en geen mogelijkheid voor afvoer, dan maar in een andere ruimte (CV Hok) plaatsen en met een slang eraan naar de opening die ook voor de mechanische ventilatie komt.

Ik wil daar ook zelf een besturing voor maken en deze ook eenvoudiger maken dan wat er nu in zit, dan kan ik hem ook vanuit de woonkamer bedienen.

Vragen:

Waar dienen die verwarmingselementen voor die vlak achter de verdamper zitten en bovenin? Kunnen die eruit?

Temperatuursensoren zie ik bij de lucht inlaat en ik ga ervan uit dat deze de kamertemperatuur meet, een andere zit op de buis van de verdamper naar de pomp en denk dat dat een beveiliging is van de compressor.
Een derde temperatuursensor zit boven de ventilator en zou ook de koude lucht moeten meten. Een vierde temperatuursensor zit vlak boven het verwarmingselement, waarvan ik het nut dus niet echt begrijp.

Volgens mij heb je twee regelingen nodig, een voor de compressor in combinatie met de uitgaande temperatuur en een regeling op de kamertemperatuur.

Ik denk ook nog aan de ventilator in stand 1,2,3,4.
het meest simpele.....
 

Bernhard

  • #12
Bij een wijnkoeling moet ook de relatieve vochtigheid geregeld worden. mvgr bernhard
 

Steven

  • #13
Leuk dat dit project ook Ratman inspireert. Grappig dat je dezelfde airco hebt gevonden.

T.a.v. je vragen:
Deze airco kan de temperatuur regelen ongeacht de omgevingstemperatuur. Als het warmer is koelt hij, als het kouder is slaat de verwarming aan. Dat kun je gelukkig instellen, want daaraan had ik zelf geen behoefte. Mijn klimaatkast staat in de garage. Als het in de winter te koud wordt staat de airco uit, maar laat ik een lamp met een eenvoudige thermostaat schakelen zodat ik geen vorstschade krijg.
- De verwarmingselementen zou je eruit kunnen slopen, maar waarom zou je de dat doen?
- Ik begrijp niet zo goed wat je bedoelt met twee regelingen. Ik regel alleen of de compressor aan/uit slaat. Omdat het temperatuurbereik maar beperkt is moet je de temperatuurgevoelige weerstand (die op de ingang zit) verlengen, plaatsen in klimaatkast en manipuleren met een spanningsdeler.
-De beveiligingsweerstanden heb ik verder niet veranderd. De uitstroomtemperatuur van de airco wordt een graad of vijf als hij een tijdje aan staat. Ik heb nog nooit gemerkt dat dit te laag is en de beveiliging aan slaat. Maar meestal draait de airco bij mij maar enkele minuten en krijgt hij geen tijd om echt te bevriezen.
- De ventilatorstand kun je instellen in het menu. Ik vind de laagste stand al erg hoog
- De grootste uitdaging voor mij was de ventilator mee te schakelen met de compressor (en even te laten doordraaien). Daarvoor moet je een relais inbouwen.

Een airco haalt al vocht uit de lucht. Nog eens extra ontvochtigen is niet nodig. Ik heb geen probleem met het vochtgehalte in de klimaatkast. Zorg wel dat de afvoerslang van de airco goed kan afwateren.

Mijn klimaatkast is zo groot dat ik er inmiddels ook kaas in laat rijpen.

Succes en als je nog vragen hebt stuur je maar een bericht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu