Stopcontact en verlichting in schuur, advies schema

Avdw77

  • #1
Beste mensen,

Ik zou graag een stopcontact en TL verlichting in mijn schuurtje willen realiseren. Enige probleem: de grondkabel, die inmiddels diep onder mijn tuin ligt begraven, heeft vermoedelijk niet de juiste kleurcoderingen. Uit de grondkabel komen drie aders: zwart bruin en grijs.

Ik heb nagenoeg geen kennis m.b.t. electronische schakelingen, maar wellicht dat er enkele forumleden zijn die mij wat advies zouden willen geven. Om het wat duidelijker te maken, heb ik een schema gemaakt van hetgeen ik in gedachten heb. Enkele vragen daarbij:

- Kan ik de 'vreemde' grondkabel toch gebruiken?
- Ik heb begrepen dat de mantel van de grondkabel (litze draad) als aarde dient. Kan ik de mantel van de grondkabel op de aarde van het stopcontact in de schuur zetten? In het schema gebruik ik nu grijs voor de aarde van stopcontact naar stopcontact.
- Mag ik ongestraft de contactpunten van het stopcontact gebruiken t.b.v. de schakelen voor de TL, of kan ik hier beter doosje tussen zetten?
- Klopt de opzet van de schakeling t.b.v. de TL?

Alvast bedankt voor jullie hulp (en als jullie op basis van het schema, zoiets hebben van 'begin er niet zelf aan', hoor ik het ook graag :oops: )...


 

Fendtgek

  • #2
Die kabel is niets vreemd aan. Je mag alle draden omkleuren, behalve geelgroen, die nooit.

Je gebruikt de litze inderdaad als aarde. Geen andere draden! Dan pak je bruin voor fase, zwart schakeldraad en grijs doe je een blauwe tape om, dan is dat de nul. Is gewoon netjes volgens de regels.

Ik snap niet helemaal wat je met de 1 na laatste vraag bedoeld, maar je schema klopt, op die aarde draad tussen huis en schuur na dan.
 

Henrico89

  • #3
Kost misschien iets meer maar gebruik evt. 4 aderige kabel in je schuurtje, ik heb het recent ook gedaan, kost ietsie meer maar scheelt je veel kopzorgen.
Hierbij ook even een afbeelding/schema hoe ik het heb verwerkt


Je ziet alleen links boven de fase draad bij de TL-balk langs gaan, maar deze heb ik ook door de TL balk heen gevoerd, staat iets netter he :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu