Verstopping van riolering na plaatsing van hangtoiletten

Tirak

  • #1
Na veel zoeken/lezen plaats ik hier het volgende probleem. Eerst was er een bestaande situatie van een normaal toilet met stortbak die was aangesloten op een horizontale zwarte, 110 mm, rioolbuis, met twee kleine gelaste knikken vlak voor de aansluiting op de standleiding. Deze horizontale zwarte rioolbuis gaat in de lengte onder een bad door en komt daarna in de toiletruimte. Lengte van de buis is ongeveer 2.00 m. De horizontale zwarte, 110 mm, buis is vlgns mij van PE, in elk geval werd bij het doorsnijden met een draad een soort traagheid ervaren alsof het rubber in zich had.
Deze situatie heeft 35 jaar probleemloos gefunctioneerd evenals de 400 andere appartementen in het complex die dezelfde constructie hebben.

Het bestaande toilet (toilet 1) heb ik vervangen door een hangend toilet die ik met een uitgang van 90 mm via een Y-buis heb aangesloten op de bestaande horizontale zwarte, 110 mm, PE buis. Van de Y heb ik 110-110 gebruikt om de horizontale afvoer door te kunnen zetten naar toilet 2. Op de 110-90 heb ik het eerste toilet aangesloten, zodanig dat de 90 mm van de Y bovenaan zit. Bij doorspoelen van toilet 1 loost toilet 1 dus schuin met de stroomrichting mee, van boven, in de 110 mm zwarte horizontale rioolbuis. Om alles passend te krijgen heb ik de horizontale zwarte rioolbuis onder het bad, nabij toilet 1 ongeveer 4 cm omhoog moet zetten. De horizontale rioolbuis loopt sindsdien dus iets schuiner naar zijn standleiding. Normaal hou ik 5 mm per meter aan, maar dit is meer, zeg 2,5 cm per meter. Ik ben er vanuit gegaan dat dit geen problemen geven zou en daarvan ben ik ook nu nog overtuigd.

De verlenging van de 110 mm horizontale zwarte rioolbuis loopt nu dus achter toilet 1, door de hangtoiletvoorzetwand, door naar toilet 2, pal tegen toilet 1 aan. Toilet 2 heeft dus een horizontale rioolbuis afstand van ongeveer 3 meter tot aan de verticale standleiding. Aan het einde van toilet 1 steekt de nieuwe 110 mm horizontale rioolbuis nu in een nieuwe 2e toiletruimte, alwaar ik wederom een hangend toilet heb gemonteerd. Alles zit er al, echter de pot heb ik nog nooit gemonteerd. De 2 toiletten zijn onderdeel van een totale verbouwing, waarbij vanwege prioriteiten eerst de basis van alle nieuwe ruimten evenals het nieuwe toilet is gemaakt. Dit blijkt een geluk bij ongeluk.

Na 1 jaar toilet 1 gebruikt te hebben verstopte deze geheel. Via de nog afgedopte aansluitplek voor de porseleinen pot in toilet 2, was ik in staat de 110 mm buis te bereiken en heb de verstopping kunnen verhelpen. Na de dop er te hebben afgehaald kwamen 2 afwasteilen vol water en uitwerpselen via de buis van toilet 2 naar buiten. Ook bij doortrekken bleef het bingo, het water bleef de verkeerde kant op gaan....helaas.

En onlangs weer een jaar later zat de boel wederom verstopt. Weer op dezelfde manier verholpen, echter nu ben ik er aan toe ook het 2e toilet aan te sluiten. Maar voor ik dat doe moet ik toch een oplossing zien te vinden voor dit verstoppingsprobleem.

Mijn idee van de huidige situatie met toilet 1 aangesloten en werkend en toilet 2 niet aangesloten en niet werkend is, dat de boel na doorspoelen in toilet 1, van bovenaf via de 90mm buis in de 110 mm buis wordt gestort. De uitwerpselen en toiletpapier komen op de bodem van de 110 mm buis terecht en het weinige water stroomt verder zonder de uitwerpselen en papier mee te nemen. In het weekeinde zijn er geen mensen. Elk weekend geen toilet bezoek maken volgens mij, dat er een soort koek kan ontstaan die de verstopping veroorzaakt.

Inmiddels ben ik bij Wavin geweest. Wavin is een grote rioolbuis etc producent, dus die weten wel wat. Zij delen mij mee dat de 110 mm buis in zijn geheel vervangen zou moeten worden door 90 mm. Dus alles 90 mm tot aan de standleiding. Maar dat zou betekenen dat ik de badkamer en toilet zou moeten slopen, want ik kan er verder onmogelijk bij.
Wavin heeft het over niet voldoende zuiging in de 110 mm buis vanwege te weinig spoelwater. De 90 mm buis is ook daarom standaard op waterbesparende toiletten zoals een hangend toilet.
Wavin zegt het dus iets specifieker dan ik, maar het komt op hetzelfde neer: uitwerpselen en papier wordt niet voldoende meegenomen met het spoelwater.
Mijn idee is, dat wanneer ik toilet 2 aansluit, dat toilet (die werkelijk rechtreeks en recht in de 110 mm buis loost) veel beter achtergebleven uitwerpselen en papier zal kunnen wegspoelen, echter ook hier speelt weer het te weinige spoelwater.

Ik zou met veel moeite op toilet 2 een beluchter kunnen plaatsen, maar ik heb eigenlijk geen idee of dat iets gaat helpen.

Is er iemand die dit probleem herkend of ervaring heeft met 90 mm overgang op 110 mm horizontaal en mij advies wil geven wat te doen in deze situatie.

Alvast bedankt!
 

Batse

  • #2
Ik heb het al twee keer meegemaakt bij openbare gebouwen en dan vooral bij dames toiletten met een dubbele spoelknop.
De dames komen s,morgen nog snel even naar het toilet en zo volgen er velen en ze gebruiken alemaal de kleine spoeling.
Dit ritueel gebeurd s,avonds weer eigenlijk komt er te weinig water voor het papier wat de dames gebruiken.
Ik heb de kleine spoelknop buiten werking gesteld en het probleem was over
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Ik denk dat beluchting ook een rol zal spelen.
Als je nu eens om het afgedopte einde een plastic zak doet en vast zet met een elastiek, en je laat iemand de 1e toilet doortrekken wordt dan de plastic zak naar binnen gezogen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Zou het kunnen dat bij 't eerste stuk onder het bad het afschot te veel is, waardoor het water te snel stroomt en het "afval" achter blijft. (Te veel afschot is slechter dan te weinig heb ik vroeger geleerd, zolang er maar geen tegenschot was). Het afval koekt aan onderaan in de pijp, en zodra deze verstopping hoger is dan de "loze" kant stroomt het afvalwater eerder die kant heen. De hedendaagse stortbakken gebruiken ook veel minder water, en als in de weekenden de wc helemaal niet gebruikt wordt, is het daarna goed ingedroogd. Als het 2e toilet in gebruik genomen wordt, maar het aantal personen niet toeneemt, blijft de hoeveelheid water gelijk, of de zoals eerder gezegd, de kleine spoeling uitschakelen, en de grote spoeling op maximaal......
 

Tirak

  • #5
Batse, bedankt voor het meedenken, maar dit had ik vorig jaar reeds bedacht en dus heb ik iedereen gevraagd veel en enkel groot door te spoelen. Dat gebeurt dus al een jaar en toch......

Rola, ja die iets verhoogde horizontale afvoer en zoals je beschrijft blijft ook steeds in mijn achterhoofd spoken, want zo heb ik het ook geleerd 5 mm per meter en nooit problemen, maar .....Wavin heeft mijn idee bevestigd van te weinig spoelwater voor de 110 mm pijp: water stroomt weg en neemt de uitwerpselen en papier niet of onvoldoende mee. Zij hadden het over niet voldoende zuiging, maar het gecreeerde vacuüm blijft niet zo lang in stand, zeker niet in de 110 mm dus vandaar dat ik aan een beluchter dacht. Met een beluchter ben ik dan wel weer direct bang dat de waterkolom eenmaal in de 110 mm belandt helemaal uit elkaar valt, want een vacuüm maakt dat het water blijft hangen (de zuiging)
Zij denken niet dat het iets meer schuin leggen van de zwarte rioolafvoerpijp voor zo'n overlast zorgt. Maar wellicht is het een optelling van zaken? Ik kan het te hoog leggen alsnog corrigeren, maar dan krijg ik een verval van 4 cm via een schuifmof en iets flexibels. En zit ik definitief te rommelen aan mijn enige afvoer. Slopen van de badkamer is geen optie. Dus die weg is het ook niet.

Frank, ik heb dat foefje nog niet uitgevoerd. Ik zal het morgen (vrijdag) direct doen. Hoop dat de magic pipe niet gelijk in mn gezicht overgeeft. Ik vermoedt zelf eerst een korte bolling (dus naar buiten, omdat de 90 mm loost in een grotere buis met in principe 2 richtingen voor de aldaar aanwezige lucht) en daarna een holling (naar binnen gezogen) Ik zal het resultaat szm melden.

Tot morgen dan en vooralsnog bedankt!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Y-buis heb aangesloten op de bestaande horizontale zwarte
wat voor t-stuk is dit een 45 graden of een 90 graden

woorden zeggen mij niet veel kan je me een tekening maken hoe je het hebt aangesloten.

mocht er foto`s zijn plaats die evt even.
 

Remsey

  • #7
Misschien een idee om boven oplosbaar wc papier te gebruiken? Dan ontstaan er geen verstoppingen door papier in ieder geval. slopen van je betegelde bad/inbouwtoilet lijkt me geen pretje. Ik ken iemand die van ellende maar vermalers had geinstalleerd en dat hielp maar goed die kun je waarschijnlijk niet kwijt.
 

Tirak

  • #8
Remsey:
Het betreft een studentenhuis. Oplosbaar toiletpapier (nooit van gehoord) krijg je nooit gecommuniceerd en ik woon er niet, dus dat gaat em niet worden.

Henk 253: Een Y-stuk is dus geen T-stuk. Een T-stuk benoem je van links naar rechts met de diameter bv 12-15-15 is een T-Stuk (bv messing) voor waterleiding of gas. Een rioolafvoerpijp T-stuk (haaks op de doorgaande pijp) kan zo dus 110-110-110 mm zijn. Hier zit echt een Y-vorm in. Meestal een doorgaande buis met een buis op 45 graden eraan. Ik heb dus toegepast een Y buis 110-110(45gr)-110 en in de zijbuis zit een overgang naar 90 mm.

Ik heb wel wat foto's gemaakt van de huidige sitiatie. Oudere foto's van het huidige werkend toilet had ik wel maar mijn pc kan niet meer bij de back up die ik had gemaakt en nog heb. Dus voorlopig heb ik die foto's niet ter beschikking.

Ik zal in een latere mail de foto's plaatsen.
Bedankt voor jullie meedenken!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
@Tirak ik zit al meer dan 35 jaar in het loodgieter vak en weet heus wel wat een t-stuk is en wat een y stuk is.

een t-stuk is 90graden en een y 45graden maar als je een wc aansluiting gaat maken op een stand leiding met een y stuk dan heb je een probleem

nu werkt de beluchting niet, en je beluchting is belangrijk dat je geen verstopping krijgt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu