Miele stofzuiger S371 doorgebrande zekering

F.Veldkamp

  • #1
Beste medeklussers,

Onze Miele stofzuiger, type HS01, model S371 (overigens een uitstekend apparaat) laat het afweten. Na open schroeven wordt duidelijk dat een van de weerstandjes op de sturings-print de geest heeft gegeven. Helaas is de kleurcode, dus de waarde ervan, totaal onleesbaar geworden. Dan is vervanging wel moeilijk. Ik vermoed dat de thermische schakelaar wel eens de schuldige kan zijn. Maar hoe test je zo'n schakelaar? Bij doormeten blijkt hij nog gewoon stroom door te laten, maar slaat hij ook af als de temperatuur te hoog oploopt?
Ik zit dus met twee vragen: weet iemand een methode om zo'n thermische schakelaar (een clixon heet dat heb ik ergens op dit forum gelezen) te testen? En: hoe kom ik achter de waarde van het doorgebrande weerstandje op de printplaat (er zitten er drie op, de doorgebrande zit in een rechthoekige opening van de print).

Als iemand mij wat advies kan geven op die beide vragen zou ik daar erg dankbaar voor zijn!

Een vriendelijke groet,

Fred
 

Gerrit1960

  • #2
Alleen de weerstand vervangen heeft geen zin.
Er is een oorzaak dat de weerstand verbrand.
Beter zal zijn om de print te vervangen mits de motor nog goed is.
Maak je geen zorgen om de clixon die is zeker nog goed wil je hem testen wat zo als ik lees niet nodig is dan moet je hem demonteren en de bedrading er af halen een Ohm meter er op en voorzichtig verwarmen met b.v. een aansteker.
Succes!
 

F.Veldkamp

  • #3
Dank voor de reactie van Gerrit1960! Ik weet nu hoe ik de clixon kan testen, en ook dat hij waarschijnlijk nog wel goed is. Het is inderdaad makkelijker om de hele printplaat te vervangen, probleem is helaas dat die bij de fabrikant ongeveer 3/4 van de prijs van een nieuwe stofzuiger kost, vandaar dat ik het idee had om de kapotte onderdelen te vervangen. Dat is nou één keer het leuke van klussen. Maar het is natuurlijk juist dat een weerstand niet voor niks doorbrandt. Op die print zat nog een ander onderdeel dat misschien de geest heeft gegeven. Ik kan het zelf niet thuisbrengen, het zit op een soort koperen koelribben, mijn lokale onderdelen leverancier zegt dat hij het wel heeft. Maar ja, ik blijf met het probleem zitten dat ik niet weet hoe zwaar die weerstand moet zijn. Toch ben ik een stukje verder!
Fred
 

Gerrit1960

  • #4
De prijs is niet misselijk van dit onderdeel bijna 75 euries tis schandalig.
Halve nieuw prijs van de stofzuiger.
Er zitten maar voor een paar euries componenten op.
Een merk als "deze" hoort de print tegen kostprijs te leveren en dat zal niet veel zijn waarschijnlijk made in een zeer goedkoop land.
Ik heb het printje gezien op een wazige foto.
Kun je misschien een duidelijke foto uploaden van de vacuüm print.
Die onderdelen die er een beetje naast hangen zijn condensatoren en dat zwarte dingetje met 3 pootjes op het kopere koellichaam is een thyristor of triac.
 

F.Veldkamp

  • #5
Ja, met zo'n prijs voor een enkel onderdeel kun je al bijna een nieuwe stofzuiger kopen. Vandaar dat ik probeer alleen de kapotte dingetjes te vervangen. Ondertussen heb ik de clixon uitgetest (door hem tegen een strijkijzer te houden, ging perfect, bij hoge temperatuur werd de verbinding verbroken, dus dat is in orde). Heb ook een foto van de printplaat gemaakt, dat kostte even tijd, vandaar mijn vertraagde reactie. Nu nog proberen dat plaatje in dit bericht te krijgen! Ik kan niet alles thuisbrengen, maar het kleine vierkante zwarte onderdeel lijkt mij een variabele weerstand. Toont enige tekenen van verbranding. Er staat 250K op. Kan ik nog losmaken en testen. Wat het witte rechthoekje is weet ik niet, zou een condensatortje kunnen zijn. Er staat .22 63 op. Grootste probleem blijft het verbrande weerstandje, omdat de waarde niet meer te lezen is. Ik denk dat ze me bij Miele service aan zien komen als ik dat apart bestel! Ben bang dat ik hiermee vastloop! Hou me aanbevolen voor verder advies!
Fred
 

Gerrit1960

  • #6
Waarschijnlijk gaat het om een condensator 0,22 MF 63Volt
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu