Verhogen waterdruk kleine hydrofoorpomp

Bachatero

  • #1
Het betreft hier een woning in de dominicaanse republiek.

Eerst even wat uitleg over de situatie.

Er bestaat daar geen wateraanvoer zoals wij die hier kennen. Het water wordt elektrisch opgepompt uit de grond vanaf een diepte van ca. 30-40 meter. Met het opgepompte water wordt een vat van ca. 750 liter gevuld dat op het platte dak staat op een hoogte van ca. 10 meter.

De leidingen die van het vat de woning in lopen zijn een 1/2 inch dik. Echter, de waterdruk in de badcel naar de douchekraan is extreem laag en de waterdruk die uit de kraan van de afwasbak komt is minimaal. Mijn bad vullen is hierdoor niet mogelijk.

Ik zoek nu een mogelijkheid om de waterdruk vanuit het vat op het dak te verhogen.

Hoe kan ik dit het beste bereiken?

Kan ik dit met een kleine pomp bereiken?

Kan iemand mij adviseren.

Johan
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Een kleine hydrofoorpomp tussen het vat en de leiding plaatsen, die houdt automatisch de leiding op druk.
 

Bachatero

  • #3
Jan,

Bedankt voor het antwoorden.

Ik heb inmiddels wat gegoogeld naar Hydrofoor.

Je hebt nogal wat soorten. Bedoel je met een kleine hydrofoor een druktank van 20-25 liter?

Je ziet ook druktanken met de omschrijving 'zelfaanzuigend', maar ik ga er van uit dat hydroforen (druktank met pomp) toch altijd zelfaanzuigend zijn.

Verder kom ik tegen dat er een droogloop beveiliging in moet zitten en dat er in de aanvoer altijd een goede terugslagklep(voetklep) aanwezig moet zijn.

Kun je bij een hydrofoor installatie zonder enig probleem de gehele installatie (dus stekker eruit) drie maanden uitzetten?

Bedankt,

Johan
 

Kacheltje

  • #4
Aangezien je tank op het dak zit heb je niet persé zelfaanzuigende pomp nodig. Een hydrofoor met een lage druk is een prima oplossing. Je hebt immers al een opvoerhoogte gelijk aan het dak. De pomp hoeft daar maar een beetje druk aan toe te voegen. De tank hoeft ook niet groot te zijn, die zit er om het telkens aanslaan van de pomp tevoorkomen. (pendelen) Heeft de hydrofoorpomp geen keerklep dien je deze er zelf tussen te bouwen in de aanzuigzijde.

Let wel als je het water als drinkwater gebruikt ook een pomp kiest die geschikt is voor drinkwater. Veel hydrofoorpompen hebben een opvoerhoogte van 40 meter of wat meer (4 bar). Dit is eigenlijk te veel. Zoek er een die een bar of twee doet. Lukt dat niet kun je dat ook nog oplossen door een drukreduceer te plaatsen. dat laatste heeft wel als voordeel dat je druk constant is.

Een droogloopbeveiliging kan je maken door middel van een vlotterbal of een andere vorm van een laagwaterbeveiliging in je voorraadtank. Deze kan dan je hydrofoorpomp blokeren zodat je pomp niet droog loopt.

Leuk land waar je zelf alles moet improviseren voor het comfortabel wonen. Zo leer je ook echt om te gaan met deachtergronden van de techniek.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Bachatero schreef:
Je ziet ook druktanken met de omschrijving 'zelfaanzuigend', maar ik ga er van uit dat hydroforen (druktank met pomp) toch altijd zelfaanzuigend zijn.
Ze zijn in die zin zelfaanzuigend dat de zuigslang gevuld moet zijn met water, dat vereist een voetklep in de zuigslang.

In uw geval zal de leiding naar uw woning niet bovenaan maar onderaan in de tank zitten, als u de hydrofoor tussen de uitloop van de tank en de leiding zet hebt u geen voetklep nodig aangezien het waterniveau van de tank hoger zit dan de aansluiting van de hydrofoorpomp.

Lage druk hydrofoorpompen bestaan niet, degene met de minste druk is nog altijd 35 meter opvoerhoogte, 3,5 bar dus.
De druk is bij veel hydrofoorpompen wel in te stellen door de veer in de automatische drukregelaar wat losser te draaien waardoor de druk lager wordt.
 

Kacheltje

  • #6
Een keerklep is wel degelijk nodig, zo niet blijft de pomp pendelen.
Zit deze niet in de pomp dien je deze zelf in de zuigzijde aan te brengen.
 

Bachatero

  • #7
Je ziet ook druktanken met de omschrijving 'zelfaanzuigend', maar ik ga er van uit dat hydroforen (druktank met pomp) toch altijd zelfaanzuigend zijn.
Ok, ik begrijp het nu. In mijn geval hoeft de pomp niet zelf aanzuigend te zijn. Er zit in mijn geval een aparte pomp net onder het maaiveld die het opgezogen water uit de waterput naar boven pompt.
Je hebt immers al een opvoerhoogte gelijk aan het dak.
Ja zelfs hoger dan het dakterras, realiseerde ik me later. Zie foto.

Het water wordt niet als drinkwater gebruikt. Het water wordt alleen gebruikt voor douche, toilet, wasbakken en om zaken schoon te maken. Men gebruikt in die landen apart drinkwater in kleine vatten van ca. 10 gallon.

Leuke link overigens met duidelijke uitleg over de beschrijving van diverse pomp systemen.
Leuk land waar je zelf alles moet improviseren voor het comfortabel wonen. Zo leer je ook echt om te gaan met de achtergronden van de techniek.
Ja, sinds ik daar een huis heb laten bouwen merk je pas hoe goed de zaken in Nederland zijn geregeld. Voorbeeld:

Het is in die landen ook gewoonte om de net spanning af te schakelen tussen 14:00 en 18:00 uur. Ook weer zoiets, dus wil je weer dezelfde luxe als in Nederland dan ben je weer aangewezen op een inverter met vier grote auto accu's. Inmiddels dus ook een inverter van 2 KWht geïnstalleerd.

Ik zal de hydrofoor pomp waarschijnlijk daar aanschaffen aangezien ze daar 120V-60 Hz netspanning hebben.

Goed,

Wederom bedankt voor de antwoorden. Ik ben overigens net weer terug in Nederland en ga begin volgend jaar weer verder werken aan mijn woning aldaar.

Johan

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Succes met de klus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu