Zanussi rubino 2 doet het niet goed

Roy rs

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een Zanussi Rubino 2 1200 van een jaar of 5 oud. Deze is er gisteren mee gestopt alvorens te centrifugeren. Als ik de machine handmatig op centrifugeren zet, dan hoor ik de pomp pompen en dan draait ie 1 rondje met de klok mee en stopt ie weer.
Als ik een wasprogramma aanzet vult ie wel, maar draait ie helemaal niet. De riem is op spanning en als ik eraan trek draait de trommel soepeltjes. ik heb de koolborstels vervangen en ook dit helpt niet.

vervolgens de foutcode uitgelezen door de knop 1 slag te draaien terwijl ik start/pause en een andere optie ingedrukt houdt, dan nog 9 slagen naar rechts en ik krijg de volgende code:
1 keer knippert "end" en start/pause tegelijk, dan 3 korte oplichtingen van de "end" knop, dan een iets langere pause en dan knipperen de 2 lampjes weer samen en weer gevolgd door dezelfde 3 knipperingen van de "end" knop.
In een hier gevonden handleiding staat dat die 2 ledjes ombeurten moeten knipperen, dus geen idee wat dit betekend.
Ik heb ook de code gereset door in deze stand de start/pause en een andere optie in te houden. Dan is de code weg, start ik het centrifuge programma en is het weer hetzelfde, code weer terug.

elke keer als ik het centrifuge programma aanzet pompt ie, draait ie 1 keer naar rechts en morrelt ie nog wat, soms gooit ie hem na 1 of 2 pogingen op "end".

iemand die meer kennis heeft en het wel weet? of gewoon een nieuwe kopen?

bedankt voor de hulp!
 

Roy rs

  • #2
Hij knippert overigens 2 x met start/pause én "end" en dan drie keer alleen met end.
 

HarryO

  • #3
Ik begrijp : End 5 x en Start/Pauze 2 x
Foutcode is E52. Dit is "No signal from motor tachimetric generator"

Meestal zijn dit de koolborstels. Deze heb je echter al vervangen.

Controleer de tacho spoel. Deze zit op de achterzijde van de motor.
Koppel de steker los en meet deze op weerstand door. (tussen pen 3 & 4)
Zet de spanning meter ook over deze spoel en draai met de hand de poelie van de motor rond, de spoel zou nu een lage spanning op moeten wekken.
Controleer de weerstand van de spoel zowel aan de motor zijde als op de connector die op de elektronica zit ( ik dacht 2 gele draden van de meest rechter connector van achteren gezien.)
De waarde van de spoel is motor merk afhankelijk:
SOLE 171 á 196 of 469 á 540 Ohm
F.H.P. 126 á 147 Ohm
CE.SE.T. 64 á 73 Ohm

Indien dit allemaal goed is controleer dan of er (zwarte) stof in de elektronica module zit en maak deze schoon. Controleer gelijk op losse contacten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu