Drain van inloop douche tegen de muur of er juist ruim vanaf

Caratje

  • #21
Tiho schreef:
Caratje, de antwoorden zijn gebaseerd op ervaring. Dat staat er toch zeer duidelijk.

Wandaansluiting zal over het algemeen al eerder lekken dan een voeg midden in de vloer, dat is optisch ook makkelijker te controleren ben je het daar nog mee eens?

Zet er nu nog eens metaal tussen douchegoot of niet, totaal andere uitzettingscoeffienten dus eerder kans op lekkage.

Easywayout? Ga er maar van uit dat de beantwoorders het thuis zelf dus ook niet zouden doen in de wetenschap dat je meer risico loopt door weer de ervaring.
Aha, optisch controleren van putje in het midden is inderdaad makkelijker dan van eentje tegen de wand, maar als je goed kit, dan heeft optische controle zelf niet zoveel impact op de kans op lekkages.
Ik denk zelf dat als je de goot niet net tegen maar juist net in de muur zet, dat je dan bij goed kitten juist minder lekkages hebt dan bij gewone muur - vloer verbinding. Dan heb je geen afval van paar graden, maar negentig graden en loopt het water van de muur dus beter weg. En mijn tegelzetter zegt daar zelf juist veel goede ervaringen (ook twee per week) mee te hebben.

Uitzettingscoefficiënten? Wat doen die materialen tussen -15 C en 75 C? Volgens mij moet een elastische kit (bij goede montage en dus ook voeg dikte, breedte en lengte) dat makkelijk kunnen opvangen.

Wat ik trouwens zelf nog niet helemaal begrijp is hoe een kimband werkt en dan met name onder het putje (maar ook wel tussen wand en vloer verbindingen. Het zit onder (achter) putje en tegels, dus hoe komt dat water alsnog in het putje? Of werkt het alleen vertragend tegen lekkages en is verdamping (drogen) het mechanisme om het water dat op de kimband stoot uit de muur / vloer te krijgen?

Het goed aanbrengen van kimband is dan misschien wel net zo cruciaal als het kitten en het verdamp mechanisme wordt bij een goot tegen de muur wel wat moeilijker, maar bij een goot in de muur valt dit water altijd in de goot.
- Ja, ik zal eens kijken hoe die tegelzetter de kimband wil aanleggen bij dat gootje.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #22
RVS goot van 70x7 met ingebouwde sifon
Anders plaats eens een foto van die drain met evt een merk of type
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #23

Caratje

  • #24
Wiesbaden, zonder flens (zoals de meeste, maar voornamelijk om ik toen nog niet wist dat er andere bestaan)
 

Fantic

  • #25
Ik heb hier in mijn inloop douche, een goot tegen de wand zitten met flens en daarnaast ook in de opening een andere met een strook tegel erin, deze laatste is bijna onzichtbaar (je ziet 2 gleufjes waar het water inloopt).
Waarom 2? Omdat ik op een Woonark woon en het altijd de vraag is welke kant dit jaar hoog ligt. Zo heb je dus niks aan afschot. Voor de plaatsing tegen de wand hebben we speciaal gekozen voor de goot met flens omdat die achter de tegels verdwijnt, daarbij is goed kitten van het grootste belang.
 

Brrron

  • #26
Bij mijn 1e badkamer project (zoek mijn topig maar...) ook tegen veel zaken aangelopen. Wat is het beste... vraag het 10 man en je krijgt zo ongeveer 7 verschillende antwoorden. Ik las al...2 experts met verschillende meningen. Is de ene expert nou meer expert als de andere dan? of misschien op een ander gebied? Iemand die eens ergens een probleem mee heeft gehad zal dat meenemen in zijn reactie... maar dat hoeft niet eens te betekenen dat de toen gekozen oplossing fout was, oplossing was misschien wel goed maar de uitwerking daarvan niet. En zo krijg je dus allerlei verschillende meningen. Wat ik zelf heb gedaan is wel naar al die meningen kijken en met mijn eigen gevoel dan de 'juiste' kiezen. En dat kan dus soms best een comnbi zijn. Wil niet zeggen dat ik dan altijd de juiste keuze heb gemaakt, maar dat lijkt mij beter dan voor iets te kiezen waar je zelf helemaal niet achter staat. En heb ik dan verkeerd gekozen... dan zie ik dat maar als een leermoment. Maar, luister wel naar de ervaringen van een ander, zeker als die regelmatig dit soort klussen doen. Daar zou ik meer waarde aan hechten dan aan de opmerkingen van iemand die ooit één keer een badkamer heeft gedaan (zoals ik dus :lol:), maar dat wil niet zeggen dat er geen nuttige info bij die laatste gevallen kan zitten.
Het zal best zo zijn dat een drain vaker problemen geeft dan een douchebak met afvoer zo het putje in, persoonlijk zou ik ter voorkoming van problemen ook liever een douchebak hebben gehad maar dat kwam bij mij niet echt uit en voor afschot... was een drain toch veeeeel makkelijker als een putje op de originele plaats (nu naar 1 kant ipv vanaf 4 kanten)

Voor drain heb ik ook niet voor een muurtype gekozen maar een 'normale' met flens. Deze heb ik dan weer 13 cm van de muur (kwam wel mooi uit met de tegelgrootte). Afschot dus naar die goot toe en ook dat stukje van 13 cm met afschot naar de goot... Alles loopt netjes de goot in...

Wil je hem toch aan de muur...dan zou ik wel zo'n speciale goot nemen met opstaande rand, maar dan zit je weer met een stukmetaal achter je wandtegels....en dat is naar mijn gevoel toch weer minder als alleen onder je vloertegels (maar dat is ook weer gevoel).

Maar zoals anderen zeggen... je laat het door derden uitvoeren, dus dan zou ik ook maar uitgaan van wat zij zeggen dat goed is... ik neem tenminste aan dat zij dan wel garant staan voor hun keuze, en zo niet... dan snel een ander zoeken of zelf doen (dan is het tenminste je eigen schuld als je het fout doet). Jij moet niet zeggen hoe zij het moeten doen... dan komen ze bij jou uit als het fout mocht gaan... dan is het van...ja... jij wilde het zelf op deze manier...

Dus... kort samengevat... lees de opmerkingen van iedereen... weeg de voors en tegens af ... en naar mijn mening heel belangrijk: Luister ook naar je eigen gevoel! En maak je een verkeerde keuze... dan ook niet naar anderen wijzen maar het als een leermomentje zien. Leren doe je ook door het maken van fouten...


Ron
 

Brrron

  • #27
Oja... en wat die harde muren betreft... met een NIET wanddrain, is dat naar mijn mening een stuk makkelijker om de leidingen door je vloer te doen... geen goot die dan in de weg hoeft te zitten...

maar hou er wel rekening mee dat je sowieso ruim een meter door je muur omhoog moet.... (of je moet je kraan op de vloer monteren :lol: ). Dus... ik weet niet van hoever je water komt.... maar waarom dan niet helemaal door de muur....

ron
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu