Watermeter loopt voor-en achteruit.

Cbda

  • #1
Hallo,
Vrienden van ons hebben een klein hotel in het buitenland. Pas geleden zaten wij daar te praten over het hoge water verbruik in het hotel. Na onderzoek bleek dat zelfs bij afwezigheid van iedereen er 2 kubieke meter per dag verbruikt werd. Nergens kon een lekkage ontdekt worden. Het enige vreemde dat wij constateerde was het vreemde gedrag van de watermeter. Overigens is deze 2 jaar geleden na klachten over het hoge verbruik vervangen. De watermeter loopt een tijdje vooruit, dan stopt deze en gaat dan achteruit lopen. Even daarna loopt de meter weer voor uit en even daarna weer terug. Mijn verrmoeden is dat hierdoor het hoge verbruik ontstaat. Nadat wij alle kranen en afsluiters dicht gedraaid hadden bleef dit fenomeen zich voordoen. Heeft iemand enig idee waardoor dit kan ontstaan? Ik heb al voorgesteld om een terug slag klep bij de meter te plaatsen maar of dat de oplossing is weet ik niet. In het hotel zit een pomp die het warme water rondpompt zodat de gasten in het hotel direct warm water in de kamers hebben op het moment dat ze de warme kraan opdraaien. Na het uitzetten van deze pomp bleef het euvel zich voordoen.
Heeft iemand een idee??
Vriendelijke groet,

Cor
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Op wat voor manier wordt er warm water gemaakt? Wat voor installatie?
Hoeveel loopt de meter achteruit?
Zet er een overstortklep in die installatie?

Een idee over de oorzaak:
Door het verwarmen van het water zet het uit, als er geen verbruik is expandeert het watervolume tot voorbij de meter en laat hem achteruit lopen.
 

Cbda

  • #3
Hallo Frank,

Dank voor de reactie. Zover ik weet is het een gewone grote eelektrische boiler. Hoeveel de meter precies achteruit loopt weet ik niet maar kan ik wel even navragen. Ik weet niet precies wat je bedoelt met Wat voor instalatie. Een overstortklep heb ik niet kunnen vinden. Wij dachten dat de meter b.v. 6 tikken terug loopt en 10 tikken vooruit, dus een soort golfbeweging. Mede ook omdat die de gehele dag door optreed. Met als gevolg dat bij volledige afwezigheid van mensen er een kleine 2 kubieke meter per dag wordt gebruikt.
Groet

Cor
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
2 kuub is wel erg veel.
Dan moet er een groot lek zijn.
Als je een schroevendraaier tegen de leiding houdt bij de hoofdkraan en je houdt het andere eind tegen je oor hoor je het water dan lopen?
 

Cbda

  • #5
Ik ga navragen of hij een schroevendraaier tegen de leiding gaat plaatsen en luisteren, een lek hebben wij niet kunnen vinden. Als er een dergelijk zou zijn dan moet dat zichtbaar zijn. Het betreft een houten gebouw en dergelijke lekkage moet zichtbaar zijn.

Groet
Cor
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
En je kan natuurlijk de hoofdafsluiter direct na de meter dichtdraaien en kijken of er dan verbruik is of stopt.

En ik durf het bijna niet te vragen maar de meter wordt wel goed afgelezen?
Dus 2 voor de komma en niet 0,002?
 

Cbda

  • #7
Hoi Frank,

Ik neem aan dat het aflezen wel goed gebeurt. Het hoge verbruik was al eerder opgevallen maar men dacht er verder niet aan. Rond de afgelopen jaarwisseling was het hotel 5 weken dicht en ook toen werd er ook erg veel water verbruikt en dat gaf te denken. Men was met vakantie, dus niemand aanwezig. Ik heb in ieder geval kontakt met die mensen opgenomen om meer informatie en ik heben tevens jouw suggesties doorgegeven. Zodra ik wat meer weet laat ik dat direct weten. Alvast bedankt voor je moeite.
Groet,

Cor
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
Ik heb er nog even over nagedacht, maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat er en een lek zit en tegelijkertijd de meter achteruitloopt door expanderen van water als gevolg van het ontbreken van een overstortventiel bij de boiler.

Het één kan het ander ook, maar niet tegelijkertijd in dezelfde installatie.
2 kuub per dag is zo'n 85 liter per uur. Dat kan wel in de bodem weglopen (afhankelijk van ondergrond natuurlijk). Maar dat moet je wel aan je meter kunnen zien door permanent verbruik.

Dat maakt de meter wel verdacht als er geen duidelijke indicatoren zijn voor lekkage.
 

Cbda

  • #9
Ik heb er uiteraard ook al lang over nagedacht. Nu wil ik die 2 kub per uur toch wel even in twijfel trekken maar daar krijg ik nog antwoord op. De houten gebouwen staan hier normaal vrij van de grond dus als een dergelijke lekkage aanwezig is moet je dat terug kunnen vinden. De waterleiding komt van van een diepte van ongeveer 2.50 meter omhoog en gaat dan het gebouw binnen. Boven de vloer uitgekomen gaat het verder het gebouw in. Bij een grote lekkage moet je daar sporen van terug vinden. Ik krijg de indruk dat er een soort golf beweging in de leiding aanwezig is met als gevolg dat de meter voor en achteruit gaat, maar steeds een beetje meer voor dan achteruit. Ik hoop spoedig meer info te krijgen en dan laat ik dat direct even weten.

Groet,
Cor
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
Wel vreemd normaal zit toch in watermeters een keerplep
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Wees blij dat de keerklep het niet doet!
 

Kaajee

  • #12
Henk253 schreef:
Wel vreemd normaal zit toch in watermeters een keerplep
o ja? Ook in Zuid Ossetië? Of een andere buitenland?
Cbda schreef:
......Vrienden van ons hebben een klein hotel in het buitenland..........
(waar ligt het hotel eigenlijk? Just for the record?)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13
Ja ik zag het wel @kaajee in buitenland heb wel een bril op maar zie het wel :mrgreen:
maar ga er toch van uit dat het zelfde is
 

Kacheltje

  • #14
Dag Cbda,
Terugloop meter,
Geen of deffece keerklep maar wellicht een sanitair expansievat voor de hydrofoorpomp in de installatie aanwezig?
Drukverschillen in het waternet veroorzaken dan dit fenomeen van je watermeter.

Het te veel meten kun je inzichtelijk maken door een emmer te vullen met bekende inhoud, om de nauwkeurigheid groter te maken een aantal maal vullen. Echt grote afwijkingen zijn dan zo te traceren.
 

Xr8

  • #15
Kan ook een afgedopt stuk leiding zijn met aan het einde een luchtbel erin. Krijg je ook deze klachten.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu