Hardnekkige overlopende wasmachineafvoer

Mara

  • #1
Nu al wekenlang kunnen we de wasmachine niet normaal gebruiken omdat de afvoer opeens onvoldoende capaciteit heeft om bij afpompen het water af te voeren. Gevolg: een overlopende afvoer en lekkage op de verdieping eronder (de wasmachine staat op zolder). De acties die we tot nu toe hebben ondernomen:

- Loodgieter heeft industrieel ontstoppingsmiddel gebruikt, hielp niet
- Loodgieter heeft leidingen tussen wasmachine en afvoerbuis in de grond vervangen, hielp niet
- Gespecialiseerd ontstoppingsbedrijf (24/7) heeft met een mechanische veer oid tot 7 meter diepte de leiding gereinigd (kwam niet veel vuil uit), hielp niet
- Zelfde bedrijf heeft de leiding leeggezogen, kwam niks uit
- Zelfde bedrijf heeft geconstateerd dat 'hij lucht kon pakken', dat de ontluchting dus niet het probleem is
- Zelfde bedrijf heeft weer leeggezogen, kwamen wat zeepresten mee, hielp niet want vanochtend weer een heftig overlopende afvoer (echt heel veel water komt eruit).

Wie heeft een idee wat er aan de hand kan zijn? En welke stappen we nu kunnen ondernemen? Liefst niet al te duur: het huis staat te koop, dus enerzijds willen we dit netjes oplossen zodat we niet een huis met gebreken verkopen, anderzijds is een forse investering in een heel nieuw leidingstelsel oid voor ons geen optie.

Alvast bedankt voor het meedenken.
 

Conradus

  • #2
Beste Mara,

Misschien is het een kwestie van teveel ineens in een misschien toch wat verstopt of misschien wat minder goed aangelegd afvoerleidingsysteem.
Wasmachine's kunnen nogal fors wat water ineens lozen en als het afvoerleidingnet dat net niet aankan komt de boel er overheen.
Je zou ook eens de afvoerslang wat kunnen knijpen zodat er niet meer een zo'n grote hoeveelheid ineens moet worden afgevoerd.
Voor de afvoerpomp zal dat niet echt een probleem zijn, het gaat wat rustiger en je afvoerpijp kan dat misschien (voorlopig) wel aan.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Als afvoer van wasmachine spoelt loopt de afvoer direct vol

wat zijn de maten van de afvoer.

kan je evt een tekening er van je leiding werk maken of evt een foto van je afvoeren onder de grond enz. zodat we mee kunnen kijken hoe het zit bij je.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
- Zelfde bedrijf heeft geconstateerd dat 'hij lucht kon pakken', dat de ontluchting dus niet het probleem is
Lucht kunnen "pakken" heeft niets te maken met een afvoer die het water niet kwijt kan, in zo'n geval zou de sifon leeg gezogen worden.

Wat wel zou kunnen is een slechte ontluchting waardoor het water een luchtbel weg moet drukken.
Haal beneden eens een sifonbeker er af en kijk eens wat er dan gebeurt, als het dan wel goed gaat is het zeker een ontluchtingsprobleem.
Oorzaak zou een verzakte of gedeeltelijk verstopte hoofdleiding onder de vloer kunnen zijn.
 

Mara

  • #5
Bedankt alvast voor de reacties, we blijken opgelicht door het ontstoppingsbedrijf, dat volgens allerlei berichten veel geld vraagt voor niks doen dus het probleem is nog niet opgelost.

Jan, nog een vraag: wat bedoel je met sifonbeker beneden? Die in het gootsteenkastje? En komt dan niet al het wasmachinewater daar uit zetten als ik ga testen? (snap nooit precies hoe dat werkt).

Hierbij een foto van de afvoer. Zoals gezegd is de afvoer tussen wasmachineslang en vloer net nieuw aangelegd, buizen zijn 40mm. Het water spuit omhoog door de laagste open buis, dat is die waar de koperen leidingen van oa de cvketel ingaan. Onder de grond gaan de leidingen schuin door de vloeren/plafonds. Wellicht niet steil genoeg, waardoor er rommel in blijft zitten. maar het is momenteel vrij goed gereinigd, dus ik denk toch eerder aan een probleem met ontluchting. Stel dat het de ontluchting is, kan ik daar gewoon een loodgieter voor bellen? Kent iemand een betrouwbare in/om Utrecht? Durf haast niet meer zomaar iemand te bellen. Wederom bedankt!

 

Jeroendepelsemaeker

  • #6
Door de druk en het debiet van de wasmachine is het logisch dat het water er onderaan uitkomt (wet van de communicerende vaten).
De beste oplossing is natuurlijk die onderste buis verlengen, maar aan de foto te zien lijkt mij dat vrij moeilijk.
De enige andere oplossing die ik zie is dat onderste gat toespuiten met silicone. Opletten dat je niet te diep spuien die afvoer verstopt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
7
7
16

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu