Modulerende of aan/uit thermostaat, wat is beter?

Anne-Marie

  • #1
Ik heb een AWB HR2 ketel uit 2000. Ik was niet tevreden over mijn thermostaat en ging een nieuwe aanschaffen. Ik kreeg het advies van een vriend om een modulerende thermostaat te kopen. Na aanschaf bleek installatie van die thermostaat niet mogelijk, omdat er op de ketel een aparte interface aangesloten moest worden. Hierover contact gehad met AWB en die zeiden dat het onzin was om een modulerende thermostaat te kopen, omdat de ketel al modulerend is en die gaven het advies de interface niet te kopen en de thermostaat te ruilen voor een aan/uit thermostaat. Dit heb ik inmiddels gedaan.
Ben uit nieuwsgierigheid toch eens wat gaan googlen op internet over een modulerende thermostaat en kom tegenstrijdige berichten tegen.
Heb ik er wijs aan gedaan om het advies van AWB te volgen en voor een aan/uit thermostaat te gaan of was een modulerende thermostaat toch beter geweest en zo ja waarom dan?
 

Panic

  • #2
Dan zou je een nieuwe branderautomaat nodig hebben. Dit is veel te prijzig in vergelijking met de besparing die je hiermee kan realiseren.

Of je moet er eentje tweedehands kunnen vinden, let wel op dat deze geschikt is voor Opentherm. Deze zitten er ongeveer vanaf 2002 in volgens mij. Er zit dan ook nog een aparte kabel bij om je modulerende thermostaat op aan te sluiten.
 

Chathanky

  • #3
Oudere ketels van AWB hebben een eigen modulerende thermostaat en daar past de openthermprotocol niet op. De module die er dan tussen moet vertaalt de gegevens van de thermostaat en de ketel.

latere modellen kunnen er wel mee omgaan maar 2000 is net het grensgeval van wel of niet met een module.

Een aan uit werkt zeker wel goed op de ketel. De eventuele besparing die je met een modulerende thermostaat er nog uit haalt is zeer klein. Die ga je zeker niet terug verdienen.
Dat de ketel nooit moduleert met een aan/uit thermostaat is een fabel.
Met een aan/uit moduleert de ketel ook echter enkel op de watertemperatuur. Wat hij niet doet is moduleren op de ruimtetemperatuur, dus als de temperatuur in huis bijna gehaald is blijft de ketel doorstoken totdat de ruimtetemperatuur gehaald is of met een inteligente aan/uit thermostaat schakelt hij vlak voor het bereiken van de ruimtetemperatuur af.

en modulerende thermostaat zal net als velen doen bij het naderen van het stoplicht of file was gas terug nemen en rustig oprijden met de vekeersstroom.
 

Xr8

  • #4
Zou hetzelfde doen als wat AWB tegen je gezegd heeft. Voordat je deze kosten boven water hebt is de ketel al versleten waarschijnlijk. De genoemde combinatie werkt zeker goed.

Als je tzt een nieuwe ketel moet hebben dan zit daar standaard een modulerende aansluiting op en kun je dan beter een goede bijpassende thermostaat kopen.

Succes.
 

Anne-Marie

  • #5
Het is me al een stuk duidelijker geworden. Bedankt voor de informatie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu