Monteren manchet van Zanussi Briljant 1600 wasmachine

WatchMe

  • #1
Ik heb het manchet moeten verwijderen, omdat de trommel was vastgelopen op een enkelsokje wat tussen de trommel en het trommelhuis terecht was gekomen. Ik heb het manchet geprobeerd te monteren, maar iedere keer als hij op het trommelhuis aan de ene kant goed zit, komt hij er aan de andere kant weer af. Het is net of hij te ruim bemeten is. Is daar een speciale truuk voor nodig?

Ik neem aan dat de metalen veer er pas omheen moet als de manchet in z'n geheel om het trommelhuis heen zit. Klopt dat?

Ik word er beetje moedeloos van dat mij zoiets (ogenschijnlijk) simpels maar niet wil lukken... Bij voorbaat dank voor de geboden hulp!
 

Tiho

  • #2
Beide randen komen aan de buitenkant en daartussen de veer, die houdt de boel strak
 

WatchMe

  • #3
Sorry hoor, maar hier kan ik niet veel mee. Ik krijg het manchet al niet in z'n geheel om het trommelhuis zonder dat deze er ergens weer van affloept. Het lijkt me dat dat eerst moet gebeuren, voordat de metalen veerring er omheen gespannen moet worden.

Volgens mij heb jij over de buitenaansluiting. Daar zit bij mij een plastic ringklem omheen met een kartelklem, maar zover ben ik nog lang niet...
 

Marcel1972

  • #4
In principe moet het manchet met niet al te veel speling en moeite zo om het trommelhuis passsen.
Onderaan beginnen en beetje voor beetje naar de zijkanten naar boven toe werken zorg dat hij goed op zijn plaats zit en goed in de ring valt.
Als ik het zo lees, valt het manchet niet goed in de rand van het trommelhuis.
Zorg dat alles goed schoon is en probeer het met een klein beetje groene zeep met water verdund om hem goed op zijn plaats te krijgen.
Groene zeep schuimt namelijk niet.
De voorkant gaat meestal gemakkelijker.
 

WatchMe

  • #5
Bedankt Marcel. Ik heb de manchet inderdaad met een oude afwasborstel prima schoongemaakt. Het zou immers zonde zijn van die gelegenheid geen gebruik te maken en het werkt ook een stuk prettiger. Ik snap alleen jouw voorstel rond de groene zeep niet. Zoals reeds vermeld, is het probleem juist dat de manchet wat aan de ruime kant lijkt, waardoor deze er te makkelijk op en af gaat.

Heb je zelf ervaring met dit type? Ik kan me heel goed voorstellen dat als ik hem met veel gepongel van onder naar boven eromheen heb gekregen, dat hij er onmiddelijk ergens weer van afglijdt als ik de ringveer eromheen probeer te spannen.

Ik ga het morgen nog wel eens proberen (momenteel ontbreekt de moed...) en als het dan nog niet lukt, koop ik wel een nieuwe manchet.
 

Martien 59

  • #6
Ik zou beginnen met een nieuwe manchett te kopen
anders krijg je weer wasgoed langs de trommel
en er inzetten hoeft helemaal niet met zeep dan schuift ie nog harder dan gaat het al helemaal niet
je moet de buitenste rand van de manchett naar je toe halen en dan zorgen dat de binnenste aan de binnenkant van de trommel zit
en zo er op rollen gaat er helemaal niet af
machine achterover zetten kun je er goed met je handen in
het is zeer waarschijnlijk een Zanussie machine
de laatste spiraal vveer gaat niet zo makkelijk
 

WatchMe

  • #7
Hé Martien, 'machine achteroverzetten' vind ik een geweldig :idea:! Je lost dan drie dingen op: beter licht, geen zwaartekracht problemen (manchet glijdt er in staande stand van de wasmachine vaak aan de bovenkant af) en je kan er ook nog makkelijker bij. Alleen moet je dan wel aan je rug denken. Die is bij mij nogal gevoelig... Ik leg hem wel op een paar bierkratten.

Ik had gisteren ook nog een :idea:: met piepschuim (achter de hand gehouden dik verpakkingsmateriaal, want een klusser houdt natuurlijk altijd wat achter de hand. :lol: ) op een drietal plekken de manchet klemmen tegen de buitenwand. Ik had hem gisteravond in 5 minuten in z'n geheel eromheen! Maar ja, toen de veerring eromheen moest, moesten de piepschuim blokjes er weer uit en gleed de manchet er in no time weer af :cry:. Ik ga het zometeen nog een keer proberen en dan ga ik de manchet klemmen op de trommel. Dat kan dan zo blijven zitten tot ik de veerring eromheen heb.

Helaas is de voorkant van de Zanussi er niet af te halen, want de behuizing bestaat uit 2 delen en alles is opgehangen aan de voorste helft. Ideaal als je aan de achterkant moet werken, maar pech bij deze klus.
Een nieuwe manchet koop ik pas als blijkt dat het echt nodig is, want die dingen zijn belachelijk duur (koppelverkoop!). Bovendien heb ik de hele klus de volgende keer waarschijnlijk in een half uurtje geklaard door de ervaring...

Mijn hartelijke dank alvast aan een ieder die zich de moeite getroost heeft serieus te reageren! Ik laat het resultaat nog weten.
 

WatchMe

  • #8
Ik heb het opgegeven :oops:. Ik heb uiteindelijk wat rubbers gebruikt om tijdelijk te klemmen. Wit schuimplastic is niet aan te raden, want dat gaat afbrokkelen en je loopt dan de kans dat het tussen de trommel en het trommelhuis komt. Er zit helaas teveel beweging in de trommel, dus heb je het ene rubber goed vastzitten, komt een andere weer los te zitten.

Wie voor 50 Euro het karweitje in Vlijmen kan komen klaren, zegt het maar!!! Uiteraard op 'no cure, no pay' basis!
 

WatchMe

  • #9
Hmmm, geen reactie meer? Waar zijn al die handige klussers nou ineens? :lol:

Geeft niet hoor. Het blijkt dat ik de manchet op een verkeerde manier op de kuip heb willen krijgen. Nu zit hij goed en valt hij echt over de flens heen. Kwestie van wat beter uit je doppen kijken!

Nu dient het volgende probleem zich aan: hoe span je de ringveer eromheen? Volgens Electrolux kan je dat alleen voor elkaar krijgen met een manchetveertang, maar deze kost maar liefst zo'n 105 Euro! Weet iemand een goedkopere manier?
 

Martien 59

  • #10
Is dat een hele veer rondom een ronde spiraalveer
die kun je er om doen moet je er iets tussen duwen dat afsluit
en dan er op rollen gaat wel maar niet makkelijk moet ook niet anders doen ze het allemaal zelf
maar die oude rubber had je beter in de vuilnisbak kunnen gooien moet er binnen kort toch weer af
want daar schiet was tussen
maar zo leer je het ook
eerst goed kijken voor je de manchett er op legt dan gaat het makkelijk
 

WatchMe

  • #11
Hoi Martien,

Ja, is een ronde spiraalveer. Ik heb al geprobeerd blauw schuimplastic ertussen te wrikken, terwijl ik bezig was (Is een stuk steviger dan het gewone witte spul). De kracht van de veer is op een gegeven moment echter zo groot, dat het buitenste stukje schuimplastic aan de andere kant waar je bezig bent er weer uitgetrokken wordt.

Wat bedoel je met 'anders doen ze het allemaal zelf'? Denk je dat de fabrikanten het met opzet moeilijker maken dan nodig? Lijkt mij vergezocht. Ik denk wel dat je kan zeggen dat ontwerpers geen rekening houden met klussers en een noodzakelijk hulpstuk niet schuwen als het daardoor goedkoper is te produceren...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Begin van onder af de veer aan te brengen.
Met hulp van een tweede persoon die de onderste helft op z'n plaats houdt moet het lukken, de ring is vrij strak dus er moet "gepast geweld" gebruikt worden om hem op z'n plaats te krijgen, in 1 keer doordrukken is vaak het beste.

Ik vind het ook rotdingen, soms lukt het in 1 keer, soms moet je er vaker over doen.
 

WatchMe

  • #13
Bedankt Jan. Ga ik na m'n nachtrust met vrouwlief proberen...
 

Martien 59

  • #14
Pak een ot twee rond houtje dat net tussen de opening pas zaag het op lengte
en zet daar de veer mee vast in de gleuf
en duw hem er dan omheen ik zet hem altijd aan de zijkant vast op een plaats maar je kan er opok twee pakken
 

WatchMe

  • #15
Dat is zo ongeveer wat ik uiteindelijk heb gedaan, maar dan van blauw schuimplastic. Met een hobbymes makkelijk op maat (9x3x1cm) te maken en eenvoudig iets te versmallen door er met je voet op te stampen. 4 blokjes zijn voldoende. Hoe ik er aan kom weet ik niet meer. Ik heb het spul al jaren en ik heb er bij veel klussen plezier van.

DE truuk is om ze zo lang te maken, dat ze in de lengte precies tussen het trommelhuis en de voorkant van het plaatwerk van de wasmachine passen, zodat de veer ze niet scheef kan wegtrekken terwijl je hem erop legt. In mijn geval was dat 9cm. Ook belangrijk is, om zoveel mogelijk aan de kant van de veer te trekken wat al om de manchet heen ligt. Hierdoor wordt minder dwarskracht uitgeoefend op het laatste schuimplastic blokje.

Mogelijk kan je dit ook wel met 2 extra handjes oplossen, maar ik vind het toch altijd wel een uitdaging om iets te verzinnen waardoor dat niet nodig is. Bovendien zit je elkaar waarschijnlijk hopeloos in de weg, als je op zo'n klein oppervlak met 4 handen bezig bent.

Ik heb na veel wikken en wegen toch besloten om er geen nieuwe manchet in te leggen. Ten eerste heb ik een volgende keer de montage in een kwartiertje voor elkaar (Plan B dus) en ten tweede blijkt het originele type wat ik nodig heb maar liefst 60 Euro te moeten kosten, dankzij het gebrek aan concurrentie en mogelijke onderlinge prijsafspraken op dit gebied. Eigenlijk zou de mededingingsautoriteit hier eens naar moeten kijken...

Iedereen i.i.g. enorm bedankt voor het meedenken! Deze klus is geklaard :D . Op naar de volgende: lekkage van de trommelkuip. Ik heb 2 afgebroken schroeven/bouten/schroefbouten? gevonden, waar de 2 helften naast 6 andere schroeven mee werden vastgeklemd. Fijn jôh, 1600 tpm!!! Voer voor een nieuw topic dacht ik zo...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu