AEG Lavamat 74800 met problemen

Jeroen.straver

  • #1
PNC 914016032
serienummer 61818505

Wij hebben nu sinds 3 jaar deze AEG LAV74800.
Sinds vorige week tijdens het programma 40 graden witte/bonte was besluit de machine om zelf te stoppen tussen het hoofdprogramma en het spoelprogramma. De tijd blijft eerst een poos staan (tijdens het aftellen) en gaat daarna weer terug naar de begintijd (119 minuten of zo).

De LEDs hoofdwas, spoelen, centrifugeren, deur en 1400 (toeren) branden rood. De startled knippert rood. Er staat een beetje water in de trommel (maar de rest zit in het wasgoed).

Daarna handmatig het spoelprogramma of het centrifugeerprogramma starten werkt wel gewoon. De machine haalt ook gewoon veel toeren.

Ik heb de TD van Electrolux laten komen en de eerste analyse (zonder aanraken van de wasmachine) was: de module is kapot.
De tweede analyse, na zo'n 10 minuten was dat de motor het probleem was, daarna was de analyse dat het wel eens aan allebei kon liggen.
Probleem wat ik daarbij heb is dat het dan meer dan een derde van de nieuwwaarde van de machine (750 euro) kost en ik niet zeker weet wat er nou mis was. Een andere optie zou kunnen zijn dat er een thermische beveiliging van de motor ingrijpt.

Ik heb geen moeite met geld uitgeven aan vervangende onderdelen, maar heb wel mn twijfels bij deze diagnose.
De servicemonteur gaf wel aan dat de Errorcode E52 is. (motor, tachymeter)

Ik kom zelf wel in het diagnose menu, maar krijg die error code niet gereset. De methode zoals op dit forum (en elders op het web) beschreven, beschrijft standen die niet op onze machine (knop) voorkomen.

Is er iemand die me kan voorzien van een servicemanual en wat advies over wat ik hier nou aan moet doen. Techniek is geen probleem, ik heb onze vorige machine (ook een AEG) 17 jaar in leven gehouden :cool:

Moet ik het zoeken in koolborstels (is dat mogelijk na 3 jaar) is de motor echt stuk, kan het een thermische beveiliging zijn of is de module stuk....

Iedere tip wordt enorm gewaardeerd!!

Jeroen
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De code valt onder de groepscode E50, kan veel oorzaken hebben, ik heb deze code's alleen in het Engels.

E52 Intervention of motor overheating safety cut-out. Motor faulty. Intervention of motor overheating cutout.
Wiring faulty. Electronic board faulty.
Power to the heater unit and reversal of the
direction of rotation are interrupted. If the
problem does not re-occur, the alarm is
memorized and the cycle continues. If the
fault persists after several attempts to supply
power (about 35 min.), alarm E51 is
generated.
 

Ervali

  • #3
Hallo Jeroen

Koolborstels heb ik bij onze AEG ook na ongeveer 3,5 jr vervangen, dus dat zou kunnen. Ook kreeg ik van een servicemonteur de tip dat als de motor problemen geeft meestal de koolborstels ( heel ) ongelijk versleten zijn.

Verder heb bij onze lavamat ondekt dat de stekkeraansluiting uiterst amateuristisch is, wat bij ons iig een deel van de huidige problemen veroorzaakte. ( Zie topic lavamat 63600 stopt bij 1 min )
Als ik bij jou lees zou het mij niet verbazen als jij ook met slechte contacten zit.

Erwin
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu