Wasdroger Bauknecht (TRK Stuttgart) droogt niet

Armando

  • #1
Wasdroger: Bauknecht TRK Stuttgart

Serienr: 70046502146

Dag beste mensen,

De wasdroger (9 jaar oud) die ik heb droogt niet meer. Het draait gewoon, maar na einde programma blijft het zoals het van de wasmachine kwam.
Ben tenslotte bij deze forum uitgekomen. Allerlei oplossingen zag ik de revue passeren.
Pluizen en stof leken vaak de boosdoener. Er waren simpele oplosingen (zoals een liter water in pluisfilter doen of de wasdroger helemaal uit elkaar halen zoals Dadoupy in Temp.beveiliging van Baukecht condensdroger knalt er uit had gedaan.
Probleem kon ook technisch van aard zijn zoals thermostaten of verwarmingselementen die het begaven.

Tenslotte de achterkant van de droger losgeschroefd.
Probleem lijkt duidelijk:


Er zit een kabel los (links in beeld) en een onderdeel (midden in beeld) is aan uiteinde doorgebrand, ziet er pulp-achtig en verwrongen uit. Kabel lijkt daar gezeten te hebben (die losse kabel komt van de blauwe ‘klem’ rechts in beeld, naast de rode).
Ik heb ook een filmpje van gemaakt, het kan probleem verduidelijken denk ik:
filmpje offline

Opmerkingen:
1- Opname is donker, met Windows media player het alsnog lichter te krijgen;
Op menubalk Windows media player kiezen ‘Beeld’, dan ‘Opties’, daarna ‘Opties weergeven’. Klik op driehoekjes linksonder tot je bij ‘Videoinstellingen’ komt, daar regelaar voor helderheid op ongeveer 70 zetten.

2- Misschien een tip voor anderen die problemen met huishoudelijke apparaten ondervinden: filmpje maken en uploaden op internet, zo kan men precies zien wat er aan de hand is.
Je kan ook op sommige sites video's zetten zodat forumleden het online kunnen bekijken. (in mijn voorbeeld heb ik via megaupload.com een video geplaatst, omdat opname te donker was)


Hoe dit probleem met de wasdroger aangepakt moet worden is me onduidelijk.
Op forum heb ik volgende aan onderdelen opgevangen die defect kunnen zijn:
-thermostaat (is zelfde als ‘veiligheidsthermostaten’ lijkt me)
-verwarmingselement
Welk van deze onderdelen is op de foto/video te zien en welk onderdeel/onderdelen kunnen stuk zijn? Volgens Henny (in Bauknecht (TRKK6840) wasdroger blaast koude lucht) zou het gaan om 2 thermostaten.

Tevens hier een foto van een andere gebruiker

(komt van Bauknecht TRKK6845 droogt niet meer die Tanja24 had geplaatst) die zelfde uitziet als wasdroger die ik heb, alleen zijn de kleuren van de klemmen wat anders.


In mijn geval is het bovenste zwarte rechthoekige box doorgebrand denk ik. Dan zou ik denken dat de losse kabel die links in de foto van mijn wasdroger bij hangt (die van blauwe klem kwam) daar aan hebben gezeten.

Tanja meldde dat bij haar de thermostaat stuk was. Als dat stuk is en onderdelen van haar apparaat zo uitzien, dan is in mijn geval thermostaat niet het probleem, dus het verwarmingselement is stuk? (ik zit te gissen omdat ik niet weet welk onderdeel thermostaat en welk onderdeel verwarmingselement is)

Daarna volgende probleem:
Hoe vervang je die onderdeel/die onderdelen?


Moet je bv eerst de kabels met klemmen eraan losmaken? (de groene, blauwe en rode, zie foto mijn wasdroger). En die buizen met die witte rechthoekige delen (tussen rode en groene kabeleinden op foto mijn wasdroger), die lostrekken?
Tevens zal er iets gedaan moeten aan dat losgebrande bruine kabel, moet die gesoldeerd worden? Of kan het gewoon vastgezet worden?
En moet ik ergens op letten bij vervangen, iets wat ik over het hoofd kan zien?

Alvast bedankt voor jullie adviezen.

Armando
 

Martien 59

  • #2
Nieuw element er in met nieuwe thermostaten en een klein nieuw stukje kabel met schoentjes en evt de andere schoentjes controleren
en of vernieuwen
 

Armando

  • #3
Martien 59 schreef:
Nieuw element er in met nieuwe thermostaten en een klein nieuw stukje kabel met schoentjes en evt de andere schoentjes controleren
en of vernieuwen
Martien 59, hartelijk dank voor je reactie.

Het lijkt me nuttig dat ik eerst weet waarover we praten over betreffende onderdelen (om kans op foute aanpak te vermijden).

Ik doe de foto van Tanja24 gebruiken waar ik nummers op heb gezet:



Hoe heet onderdeel nr 1 (die witte/zwarte balk)?
En nr 2 (die cilinder)?
Nr 3 lijkt me dan kabel met schoentjes waar je over had?

En een nieuw element: bedoel je daarmee onderdelen-geheel die bestaat uit nr1 +2?
 

Martien 59

  • #4
1 kabelschoentje verw element
2 verwarmings element
3 = kabelschoentje clixon
kun je aan het verwarmingselement nog een draad goed aan vastmaken
dan zal het wel lukken met het element
 

Armando

  • #5
Het lijkt erop dat probleem opgelost is, ben het aan het testen. Ik zal volgende week definitieve uitslag posten
Wat ik me afvraag is:
hoe is het gekomen dat bovenste kabelschoentje verwarminselement verschroeid is? Kortsluiting?
 

Martien 59

  • #6
Te los op het schuifje gezeten komt veel stroom door wordt warm en zet dan uit
 

Pauldh

  • #7
Ben benieuwd hoe je dit hebt opgelost. Ik heb nl hetzelfde probleem. Ben ook benieuwd wat de kosten zijn geweest.
 

Armando

  • #8
Martien 59 wederom hartelijk bedankt voor je antwoord.
Door steeds vragen te stellen is me het probleem nu duidelijk geworden en tenslotte opgelost.

Ik was vorige week naar onderdelenzaak in stad geweest. Had filmpje laten zien en we probeerden aan een verwarmingselement te komen, maar ze konden niet een twee drie aan komen.
Later kwam een andere medewerker bij kijken. Hij zei dat ik slechts het kabelschoentje verwarmingselement (zie nr1 in foto) hoefde te vervangen. Het blijkt dat die rechthoekige kunststof behuizing (nr1) om een klemmetje zit die dan aan punt van verwarmingselement aangebracht moest worden, zie rood omcirkeld.



Hij gaf me zo’n klemmetje mee. Hij zei dat ik die ook kon gebruiken omdat er toch geen warmte door zou komen (als ik hem goed begrepen heb tenminste).
Die klemmetje heb ik aan die loshangende draad die bij hing (zie foto helemaal bovenaan)
vastgemaakt en erna tegen die punt van (bovenste) verwarmingslement aangebracht (daar hoorde het immers thuis).

Ik heb overigens voor ik naar die zaak ging de hele verwarmingselement los proberen te krijgen om een nieuwe te kopen, maar kreeg dat ding niet eruit, vandaar dat ik met mobieltje gemaakte film aan ze liet zien.

Hierna heb ik proefgedraaid met wasdroger. Na ruim een week zonder problemen vind ik het probleem opgelost.
Ik wil overigens toch zo’n zelfde kabelschoentje (klemmetje met behuizing) als op foto, lijkt me beste denk ik, ga volgende week het bestellen. Ik doe overigens de wasdroger normalitair nooit aan als ik niet thuis ben (vanwege al die verhalen over in brand vliegen van wasdrogers).
Pauldh ik hoop dat je ook iets hebt aan mijn langdradige uiteenzettingen.
Had die klemmetjes gratis meegekregen. Dus het heeft me niets gekost.

Ben blij dat er een forum als deze is. Door probleem voor te leggen kan men het vaak toch oplossen. En anderen ook wat van opsteken (zoals nu hopelijk Pauldh ->laat ons ook weten hoe het bij jou afloopt).

Het verhelpen van dit probleem was voor mij een hele prestatie. Ben niet technisch, enige waar ik me op kan beroemen is het vervangen van de interne dvd-brander van de computer. Maar met tips en adviezen anderen kan men toch ver komen.
 

Pauldh

  • #9
Dank voor de uitleg!
Ik heb uiteindelijk nieuwe klemmetjes laten plaatsen. De nieuwe thermostaten (clixon) heb ik zelf erin gezet maar dan zonder behuizing over de klemmetjes.
De 2 nieuwe thermostaten (nr. 3) heb ik via een onderdelenwinkel in Den Haag gekocht voor 25 euro, niet echt duur volgens mij.
De droger doet het nu, en hopeljk blijft ie het doen :-)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu