Aeg droger fout E60/E62 te heet maar ook niet verwarmend

Jimmy78

  • #1
Hallo techneuten,
Mijn AEG lavatherm carat 57808 condens droger heeft de laatste tijd kuren...
De ene keer(steeds vaker) gaat tijdens het droog programma ineens de deur open icm alarm signaal en error E60 in de display (met sub E62 ) wat zou duiden op 'te heet geworden' alleen kan ik de E62 melding (knoppen 'start' en 'intensief' gelijktijdig ingedrukt) nergens terug vinden.

Om oververhitting door onvoldoende condensafvoer voor te zijn gebruik ik het interne reservoir niet maar hangt het slangetje verlengt direct in de afvoer en ook de witte dop van het opvangbakje onder in de droger is direct op de afvoer aangesloten.

Op andere momenten draaid de droger enige tijd en valt op dat ie helemaal niet warm wordt.
Zo ook gisteravond, tijdens het 30min prog geen warmte.
Tijdens het draaien heb ik de achterkant opengeschreoft om de zien of het verwarmings element wel warm wordt , wat niet het geval was. Er stond ook geen spanning op tijdens bedrijf .....

Nu denk ik aan de aansturings print (stuurt warmteelement mogelijk te lang of niet aan) zit in ik de goeie richting en kan ik daar zelf nog iets aan doen (een relais verv bijvoorbeeld ?? )
Alvast dank voor evt helpende reacties.

grt,
Jimmy
 

Ronald18

  • #2
Hallo.er staat in dat geval geen spanning op het warmte element ? die wordt aangestuurd door de electronische unit ?Dan zit de fout in de unit van de machine.Je moet de unit dan doormeten maar dat is electronica en alleen een relaitje vervangen heeft in dat geval weinig zin want misschien werkt het wel met triacs en zitten er geen relais in.
Kan dus ook zijn dat de aansturing van de triacs of relais niet plaats vindt en er nog verder terug moet worden gezocht.Misschien de processor wel.Dan moet je zien er een andere unit in te laten zetten

Probeer anders nog eens de spanning te meten op het moment dat de machine net aangezet is.Het verwarmings element moet dan meteen spanning krijgen.Het kan nml zijn dat je bij toeval hebt gemeten op het moment dat het verwarmings element niet werd aangestuurd.
Verwarmings elementen staan niet altijd onder spanning.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Maak eerst de condensor en de luchtkanalen schoon, waarschijnlijk is het dan opgelost.
 

Ronald18

  • #4
Beste Jan,wat is een condensator en waarvoor dient die ?
 

Jimmy78

  • #5
Dank voor de snelle reacties,
Ik had nog niet naar de print gekeken om te zien of het relais of triacs zijn maar triacs is idd goed mogelijk en dan is het idd lastig te meten.

Op het verwarmings element zitten 3 aansluitingen (nul en 2 fases voor 2 vermogens denk ik) en op alle kombinaties heb ik geen spanning wanneer de machine op 30min programma een paar minuten aan staat (ik neem aan dat in dit programma het element vrijwel direct aangestuurd zou moeten worden.... )
Het lastige is wel dat de aansluitingen in de behuizing zitten en met de meetpennen wat moeilijk bereikbaar zijn maar ik krijg een mV uitslag dus maak goed contact.

Het vreemde is dat: als ie koud blaast schakel ik de machine uit en bij een volgende poging enige tijd later kan het goed zijn dat ie dan wel weer warm wordt (al of niet met de E60(E62) storing)
Doorgaans is schakel electronica goed of niet goed , hier lijkt het half/half.....
Een vervangende schakel print is wel een optie, maar enig idee wat zoiets zou kosten ??

@Jan,
Schoonmaken had ik al gedaan, alle kanalen-filters-roosters-condensor etc zijn geborsteld en door geblazen met de compressor.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Jan schreef:
Maak eerst de condensor

Controleer de print en het relais, het komt vaker voor dar de contacten van een relais ingebrand zijn of een baan op de print weggebrand is.
 

Ronald18

  • #7
Dat is doorgaans een prijzig onderdeel.Het hart van de machine maar gezien je verhaal lijkt het daar wel op.
 

Jimmy78

  • #8
Jan schreef:
Controleer de print en het relais, het komt vaker voor dar de contacten van een relais ingebrand zijn of een baan op de print weggebrand is.
printbanen weggebrandt ..... dat zou dan ook een oorzaak moeten hebben maar ik zal er wel even op letten want dat is nog wel te herstellen doorgaans... bedankt.

(en een condensator zal er ook vast wel ergens inzitten :lol: de condensor zeker)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
De condensor zit onderin de machine achter een klep, hier wordt de warme lucht doorheen geblazen, het vocht in de warme lucht condenseert op de (meestal) aluminium platen en wordt afgevoerd.
Als de condensor verstopt zit is er geen circulatie mogelijk en zal de machine storing gaan geven.
Een (aanloop)condensator hoort bij de aandrijving van de motor.
 

Ronald18

  • #10
Als een baan op de print is weggebrand,blijft het probleem zich voordoen en niet af en toe
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Je moet nu eens een keer ophouden, de printbaan kan heel vaak gerepareerd worden, gebruik de zoekfunctie van het forum maar eens, dan kun je dat zelf constateren.
 

Ronald18

  • #12
Printbanen kun je overbruggen door eroverheen te solderen maar een printbaan die doorgebrand is,is dus van de print verdwenen (meestal door de hitte opgekruld).Dan kan de machine het dus niet af en toe wel doen.
 

Jimmy78

  • #13
Dat is idd ook wel weer zo.
Ik ga eens even rondzoeken of ik ergens zo'n print kan vinden.
bedankt,
Jimmy
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu