Voegen in buitenmuur in de hoek van een raamkozijn.

Ria

  • #1
Vraag 1.
Bij mijn ramen zijn aan de buitenkant even voor de plek waar het hout tegen de muur aankomt de voegen slecht. Ik wil dit opvullen omdat dit, denk ik, een heleboel kou tegenhoudt. Nu waait de wind precies in die hoeken de muur in. De voegen, dus haaks op het kozijn, zijn over een breedte van een centimeter of 2 à 3 helemaal weg en ik kijk de spouw in.

Van origine is er gevoegd met geelachtig voegsel dat er wat cementerig uitziet.

Hoe ga ik dit klusje aanpakken?
Moet ik eerst een deel van de voeg wegkrabben en opvullen?

Vraag 2.
Ook de voegen tussen de waterslagen zijn zeer slecht. Ik neem aan dat ik die leeg moet krabben er een lat of zo onder moet bevestigen en dan opnieuw voegen.

De waterslagen zijn op zich nog goed, maar kan ik die ook nog ergens mee insmeren zodat ik zeker weet dat ze geen water doorlaten?
Het zijn geen geglazuurde waterslagen.

Ik ben maar een klussende huisvrouw, dus als iemand wat tips heeft, erg graag!

Gr.,
Ria
 

Marc12

  • #2
De voegen waar je het over hebt langs je kozijn zijn zogeheten neggekanten. Inderdaad is het beter om deze voegen helemaal uit te krabben/ uithakken en dan het liefst en klein stukje de hoek om voor een betere aanhechting.

Probleem wordt denk ik eerder de juiste kleur samenstellen. En die kan ik hier vandaan niet beoordelen. Voor de waterslagen kan je gewoon zilverzand nemen met grijze cement. Ligt uit-/ophakken en met de hand goed inwrijven, of met een spons. Net zoals je tegelwerk inwast.

Kan eventueel een keer langs komen en wat voegspecie bij je neer zetten anders gooi ik dat toch weg, maar dan moet je genoegen nemen met grijze voegcement en ik denk niet dat je dat wil.

En na het voegen je kozijn rondom afkitten met siliconenkit.
 

Ria

  • #3
Ik durf het bijna niet te vragen, maar........

Wij hebben de waterslagen op de begane grond vervangen door geglazuurde. De bovenhoutrand van het kozijn hebben we netjes afgedekt met een speciale aluminium rand. We hebben alles gecontroleerd op houtrot en waar nodig hebben we dat gerepareerd. Ook de ingedraaide schroeven hebben we voor het indraaien van siliconenkit voorzien, zodat het daar niet kan doorlekken.

Nu zit er alleen tussen de bovenzijde van de waterslagen en en de onderzijde van het hout van het kozijn nog een naad. Is het verstandig om die af te werken met siliconenkit?

Marc bedankt voor je informatie, daar kan ik weer mee verder! Ik ga bij een bouwmaterialenhandel informeren voor het cement.
 

Albert

  • #4
Hallo Ria, het probleem met afkitten is dat er geen ventilatie meer is als er toch vocht bij komt.

En dan gaat het vrijwel zeker rotten. Als je zeker weet dat het nergens lekt en je het waterdicht kunt afkitten kan het wel maar pas op dat de vijand niet via de achterdeur binnenkomt.

Als het mijn feestje was zou ik het open laten.
'k Hoop dat je er wat mee kunt.
 

Ria

  • #5
Hartstikke bedankt!

Volgens mij kan er nu nergens meer water bijkomen. Dus houden we het op jouw feestje !!!

Ik vind het fantastisch dat jullie allemaal zo behulpzaam zijn. Ik ben, omdat mijn man het vreselijk druk heeft, zelf aan het klussen geslagen. Ik merk dat ik best veel dingen kan, maar ik heb soms toch even advies van iemand nodig.

Informeer je bij een bouwmarkt, dan staan ze je vaak nogal schaapachtig aan te kijken en krijg je vaak ook geen duidelijk antwoord.
Dus voor iedereen die mij tot nu toe geholpen heeft en in de toekomst nog wil doen: alvast hartelijk bedankt!
 

Marc12

  • #6
Uiteraard moet je die naad open laten. De waterslagen lopen onder het kozij iets omhoog let er dus wel op dat ook die hoekjes goed gevoegt ( ingewassen ) worden. De reden waarom er altijd een kier zit onder het kozijn heeft te maken met het feit dat water dan goed afgevoerd word. Zou je die naad dichtkitten dan stroomt het water rechtstreeks naar beneden en als de kit los laat dan ontstaan er lekkage plekken aan de onderkant van je kozijn en dan gaat het hout helemaal lekker rotten.
 

Marc12

  • #7
Oh ja voor wat betreft het cement. Gewoon ENCI-cement. Zilverzand voor de waterslagen, verhouding 1 deel cement met 2 delen zand.

Voor de voegen dezelfde cement maar dan met voegzand, verhouding 1 deel cement 4 delen zand. En dan aardvochtig maken. Je moet dan dus een bal kunnen maken zonder dat je handen kletsnat worden en er specie achterblijft. Om je handen te beschermen draag van die rubberen huishoudhandschoenen. Anders droogt je huid uit en als je wondjes hebt dan bijt dat ongelooflijk. En dat weet ik zelf uit de dagelijkse praktijk :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu