Pompen geschikt voor VV?

Ediver

  • #1
LS,

Ik heb een vloerverwarmingsverdeler met 6 groepen. Iedere groep is +- 100 meter lang. De aanvoer en de retour zijn buizen van 25mm a 14 meter per stuk. Het hoogte verschil tussen het laagste en hoogste punt uit het circuit is ongeveer 3 meter.

Als ik daar een UPS 15-50 pomp aan hang gebeurt er eigenlijk niets. Als ik daar een UPS 25-80 pomp aan hang dan gebeurt er net iets minder weinig maar de flow in alle groepen blijft onwaarneembaar op de flow meters.
Het zijn 2e hands pompen dus kan zijn dat ze gewoon niet goed zijn of zijn deze idd te "klein"?

Als ik bel met de fabrikant van deze pompen is de vraag hoeveel weerstand er in het circuit zit uitgedrukt in kPa. Pas dan kunnen ze goed advies geven. Echter het enige dat ik weet is dat er vanuit de gemeente ongeveer 34 liter per minuut onder een druk van 2.9 Bar wordt aangeboden. Als ik dit direct (dus als het ware een open systeem) verbind met de aanvoer van de VVverdeler dan komt er nog maar 17 liter per minuut uit de retour van de VVverdeler. Valt er op basis van deze informatie iets te zeggen over de weerstand van het circuit uitgedrukt in kPa?

Wat ik ook niet goed snap is als we de aanvoer en de retour inkorten tot 1 meter per stuk en de 25-80 pomp testen direct naast de verdeler dan doet deze wel goed dienst. Alsof dus alle weerstand in de aanvoer en retour zit. Echter als we een nieuwe ring nemen van 25mm over een lengte van een meter of 15 in totaal en dat op de zelfde verdieping (dus hoogste verschil laagste en hoogste punt verwaarloosbaar) leggen met de 25-80 pomp er tussen gebeurt er weer bijzonder weinig.

Ik hoor graag of er iemand kan adviseren.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Die pompen zijn groot zat. Ik denk eerder aan luchtbellen in de slangen, of knikken.

Maar wat ik niet begrijp, heb je het nu over de pomp op de verdeler of de transportpomp van het systeem. Omdat je dat er ook bij haalt?
 

Ediver

  • #3
Hartelijk dank voor jouw reactie.

Het circuit is goed ontlucht en er zit 1 klein knikje ergens maar precies in een groep met de minste weerstand dus dat lijkt me ook geen issue.
Als ik de 25-80 pomp aan de VVverderler koppel middels 1 meter 25mm aanvoer en retour dan valt er wel flow waar te nemen in de groepen. Ongeveeer 3.3 liter per minuut in alle groepen na balanceren.
Maar als ik dan een ring 25mm a 15 meter neem, aansluit op de VVverdeler en de 25-80 pomp er aan hang dan neem ik geen flow meer waar. Alsof dus daar zo veel weerstand zit.

In theorie kan ik gewoon pech hebben met de 2 pompen dat ze beide niet goed werken, vandaar dat ik graag zou willen leren hoe ik de weerstand uitgedrukt in kPa in het circuit kan bepalen zodat ik een nieuwe pomp kopen kan.
 

Ediver

  • #4
Ik was vergeten te vermelden dat de verdeler zelf geen pomp heeft.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Oke het is dus een passieve verdeler. Kun je eens een foto plaatsen van de installatie want ik heb het gevoel dat er iets kleins over het hoofd wordt gezien.

Normaal gesproken doet de pomp in de ketel trouwens het werk bij een passieve verdeler, of je moet al een evenwichtsflens toepassen.
 

Ediver

  • #6
Prima, doe ik morgen.

bedankt alvast.
 

Ediver

  • #7
Op onderstaande foto ziet men de verdeler. 8 groeps. geheel ontlucht/doorgespoeld. de meest linker aangesloten groep is een test stukje van een meter of 2 en doet dus eigenlijk niet mee. We hebben dus 6 groepen in gebruik en alle groepen behalve de test groep en de niet aangesloten groep staan volledig open.



Op onderstaande foto ziet men de 25mm ring ( met blauw mantel ) ongeveer een meter of 15. Als ik deze ring verkort naar een meter of 2 dan doet de 25-80 pomp wel dienst met ongeveer 3.3 liter per minuut (na balanceren) over de 6 in gebruik zijnde groepen.



Op onderstaande foto ziet men de pomp en een vertakking op de ring voor het ontluchten almede dat de ring op de verdeler is aangesloten. De 2 leiding die via de wand naar de verdieping naar onderen gaan zijn de originele leidingen die naar de technische ruimte gaan. ook 25mm en ongeveer 14 meter per stuk. Deze heb ik er dus nu even tijdelijk tussenuit gehaald om zo het probleem te kunnen opsporen.



Heeft er iemand een idee wat er aan de hand kan zijn of dat er wellicht helemaal niets aan de hand is en dat het de bedoeling is dat de flow niet waarneembaar is op de flow meters.
 

Marcn88

  • #9
Mag u uw vloerverwarming wel zo rechtstreeks aansluiten op de inkomende leidingen?
hoort hier geen stadverwarmingset tussen ook eventueel voor warmwater
En is deze inkomende temperatuur niet veels te hoog voor vvw of komt er een mengklep bij tussen.

Voor de vvw zelf zit ik te denken aan lucht of de beide pompen moeten echt slecht zijn anders had je zeker flow moeten hebben over je groepen.
Of er moet ergens een gigantische weerstand zitten want die 25-80 pomp levert bij zon lage flow bijna 80 kpa opvoerdruk
 

Ediver

  • #10
Dat ik de aanvoer van de verdeler direct op de koud water aanvoer van de gemeente gezet heb was puur even als een test om de weerstand in het circuit te kunnen bepalen. Als ben ik daar nog wel even zoet mee. Uiteindelijk komt er een warmtepomp voor het verhitten van het water maar we weten nog niet welke en die zal waarschijnlijk geen circulatiepomp hebben.

De 25-80 pomp doet het wel als ik de blauw ring dus maar een meter of 2 maak (+- 3.3 l /m op alle 6 de groepen), zodra ik dus het lange stuk gebruik of de 2 originele aanvoer/retour leidingen naar de technische ruimte (+-14 m per stuk) dan daalt de flow naar niet waarneembaar.
 

Ediver

  • #11
Mag ik vaststellen dat sinds de 25-80 pomp wel dienst doet bij een ring van ongeveer 2 meter op de verdeler maar niet bij een ring van ongeveer 15 meter dat de pomp stuk is?

Of is het redelijk dat een verschil van 13 meter leiding a 25mm met een verwaarloosbaar hoogteverschil zo een dramatische flow reductie als gevolg heeft?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #12
Tweede hands pompen en dan klagen.......gebruik toch eens goede spullen in plaats van die afgedankte rommel die je overal op internet tegen komt. Kijk toch eens naar de laatste ontwikkelingen op dit gebied en laat je niet verleiden door allerlei kopjes op internet en koop geen afgedankte rotzooi!!!
Kijk ook eens waarom de nieuwe EU richtlijnen (al vanaf 1-1-2013) zijn opgesteld en professionele bedrijven al lang geen label B (of slechtere) pompen meer mogen toepassen.
 

Ediver

  • #13
Een 2e hands pomp was bedoeld om even tijdelijk de kou uit de vloer te halen dmv van een elektrische boiler in afwachting van een warmtepomp.

Daar wij de selectie van een warmtepomp nog niet gemaakt hebben en dus ook nog niet weten of deze een circulatie pomp zal hebben leek dit een betaalbare tijdelijk oplossing.

Ook is het zo dat er nog 3 verdelers bijkomen. Het kopen van een nieuwe A label pomp lijkt dus nu ook nog niet aan de orde daar wij nog onzeker zijn hoe betrouwbaar het is om de weerstand van alle verdelers op theoretische basis uit te rekenen. Veel hangt af van mijn vermogen om geen leg fouten te maken. B.v. een te strakke bocht zonder het door te hebben e.d.

Dus klagen doe ik niet, zou alleen graag willen weten of de pomp die ik heb het goed doet of niet.
 

Bernhard

  • #14
De weerstand wordt niet groter bij meerdere circuits.
De drukval over alle circuits moet gelijk zijn en blijven.
Het circuit met de hoogste weerstand bepaald de opvoerhoogte.
Met het inregelen van de ventielen worden dan de weerstanden van alle circuits gelijk gemaakt.
Bij VV zijn de circuit meestal even groot.
De pomp moet wel meer water verplaatsen.
De flow in de slangen is ca 0,5m/sec.
 

Alex1200

  • #15
Vanuit het andere draadje wat gesloten is;
Zoals jullie nu rekenen klopt er geen bal van, je moet de verschildruk over een bekende flow control meten of met een TA kraan met dure meter, anders is nog maar natte vingerwerk.

Tja dat vind ik jammer; ik onderschrijf de stelling meten is weten maar voor de "grap" ben ik even verder gegegaan.

TS heeft met bescheiden (zeg maar onnauwkeurige) middelen een meting gedaan.

Flow ,druk aan de inlaat en de druk aan de uitlaat (is atmosferisch)

uit deze 2 is de k-waarde van het systeem te berekenen.

Met deze berekende k-waarde is de case van bernard doorgerekend en ik kom op 44 kPa
Tussen de inschattong van bernard op basis van ontwerprichrlijnen/ervaring mijn berekening obv (onnauwkeurige) meting zit dus 11 kPa.
 

Alex1200

  • #16
Klopt het dat de opvoerhoogte van de .....-60 pomp slechts 50kPa is?

Stel dat je 35 kPa kwijt bent als drukval over de vv.
Rest dan nog 15 kPa over.

Ik las dat er 3 meter hoogteverschil zit in het totale systeem.
Dit is normaal gesproken geen probleem , mits je deze statische (vloeistof) hoogte ook op de zuig van de pomp aansluit.

Als je de pers van de pomp wel op de verdeler aansluit, welke een open verbinding heeft met de verdiepingsvloer en einde van de vv lus op de pomp dan is een pomp met een opvoerhoogte van 5 meter te klein en zal hij nihil flow leveren.
 

Ediver

  • #17
Ik heb een installateur langs laten komen en die kon het probleem traceren. Blijkbaar deed ik het doorspoelen toch fout en zat er dan toch teveel lucht in de 25mm leiding.

Nu is er wel flow met de 25-80 pomp in de technische ruimte. De 15-50 pomp hebben we maar niet eens geprobeerd.

Hartelijk dank iedereen voor het meedenken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu