Polijsten van beton

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #1
Dit weekend heb ik een plaat beton gestort, bedoeld voor een "wasbak" in de slaapkamer. De plaat is vlak en 50 x 80cm. Als bekisting is betonplex gebruikt, en het is verdicht met een schuurmachine. Het resultaat is erg mooi vlak, met helaas een soort vlek (waarschijnlijk doordat de beton in meerdere delen is aangemaakt.

Er is zwarte kleurstof toegevoegd, en een waterdichtmiddel. In het oppervlak zijn een aantal kleine gaatjes te zien. Het is niet erg de plaat nog een keer te moeten maken (dus deze als test te gebruiken). Er zit wapening in en de plaat weegt nu 42 kilo.

Maar daar wilde ik het allemaal niet over hebben. Wel over het polijsten. De plaat is aan de zichtzijde helemaal vol met cement, en dit wil ik op gaan schuren totdat het grind mooi zichtbaar is. Op internet heb ik flink lopen zoeken naar hoe het polijsten moet, o.a. wordt genoemd:
- schuurstenen
- polijstschijven
- grote haakse slijper en een carborundumsteen (droog schuren)
- bandschuurmachine, excentrische schuurmachine

Met de bandschuurmachine heb ik al geprobeerd, en dit is leuk om kleine oppervlakten iets vlakker te maken, maar de band slijt erg snel en mijn plaat was eigenlijk al vlakker dan na het schuren (was meer opruwen).

Polijstschijven (diamant) zijn er in ieder geval voor de haakse slijper. Lijkt me een goede optie, ik weet al waar ze bv. te koop zijn (helaas nog maar 1 adres gevonden, in Almere, dus niet in de buurt). Ze zijn wel voor nat slijpen, en het toerental mag niet te hoog zijn.

Het huren van een machine is een goede optie. Ik vrees dat de polijstschijven er niet bij verhuurd worden, dat die gewoon gekocht moeten worden. Bij een verhuurder zag ik op de site alleen maar grote apparaten staan om vloeren te polijsten.

Even kort de vragen:
- Wat is het voordeel van droog slijpen?
- Wat zijn schuurstenen?
- Is een carborundumsteen geschikt?
- Zijn er (eenvoudige) haakse slijpers die een regelbaar toerental hebben?
- Kan een normale haakse slijper gebruikt worden om nat te schuren?
- Wat voor ander gereedschap kan gebruikt/gehuurd worden?
- Adviezen naar wat voor soort winkel ik moet zoeken voor deze spullen?

Zijn hier trouwens mensen die zoiets wel eens zelf gedaan hebben? Je leest vaak dat mensen van plan zijn zelf een aanrecht te storten, maar niet vaak dat ze het ook echt hebben gedaan en hoe het is afgewerkt.

grtz
Henk
p.s. Is dit de juiste rubriek?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dit lijkt me de juiste rubriek, staan meer zelfbouw wasbakken e.d. in.

Je vraag kan ik niet beantwoorden, geen verstand van.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Ga er mee naar een natuursteenhandel en laat hem slijpen/polijsten, dat zijn de specialisten op dat gebied, het is waarschijnlijk nog goedkoper dan zelf slijpschijven en polijstschijven kopen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Helemaal eens met Jan.

Plaat iets groter storten en dan op maat een randje eraf laten zagen, dan zaagt u gelijk de kiezelstenen door, voor een mooi effect

Eventueel na laten polijsten en daarna aflakken met natuursteenlak (twee componenten).

Succes ermee
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu