Plan van aanpak badkamer

Mrmkrs

  • #1
Hallo,

Ik heb jullie advies nodig over ons plan om de badkamer te verbouwen. We zijn wel 100x van gedachten veranderd over hoe nu te werk te gaan. Dus jullie advies stellen we zeer op prijs!

Badkamer is 160x240, met alleen een wastafel, wasmachine afvoer en doucheput. De doucheput zit in de vloer, in feite hebben we dus een mega inloop douche (zie foto). De badkamer is op de eerste verdieping, hele vloer is van beton. Er zijn op de begane grond geen draagmuren oid (jaren 70 rijtjeshuis). De hoogte van de badkamer is 220.



Doel is plaatsen van hangend toilet, (links op de foto) een inloop douche (met glazen douche wanden, rechts op de foto), en een nieuwe wastafel. Uiteraard ook alles opnieuw tegelen. Zie bouwtekening, wat oranje is is de huidige situatie, rood is de nieuwe situatie. De reden dat we de douche en wastafel aan de andere kant willen hebben, is vanwege de deur ('achter' de foto), dan is de badkamer ruimtelijker ingedeeld.



Omdat de douche en wastafel aan de andere kant komen, willen we de oude afvoer van de wasmachine gebruiken als afvoer van de wastafel.

Vraag 1: Hoofdbreker is de douche afvoer. Het liefste zou ik die in de huidige vloer verwerken, maar als ik zo rond lees kan ik niet anders als de vloer verhogen klopt dat?

Vraag 2&3: Als ik dan de vloer moet verhogen, dan heb ik denk ik de keuze tussen Y-tong blokken of zandcement. Ik denk dat zandcement het beste is, aangezien je hier makkelijk afschot mee kan realiseren. Maar kan iemand met een beetje klus ervaring een zandcement vloer leggen, en moet ik me zorgen maken om het gewicht hiervan? Aangezien je dan toch moet denken aan 7cm dikte ivm chiffon.

Vraag 4: Om het hangend toilet te realiseren slopen we de oude muur, en bouwen we die opnieuw op. De nieuwe muur willen we bouwen van Y-tong blokken. Hoe realiseer je dan bijvoorbeeld de afvoer in zo'n muur? Je moet dan toch een gat van 10cm in de muur maken. Wat doet dat met de stevigheid/constructie?

Hopelijk kunnen jullie ons hierin adviseren.

Alvast bedankt!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Die standpijp, zit die nu ook al achter de muur, of moet je die opnieuw aan leggen.

En wat zit er onder de badkamer.

Als je de vloer al moet verhogen (waarschijnlijk wel, om goed afschot naar de goot te krijgen.) Is dat het beste om met zandcement te doen.

En een gat van 10 cm of iets groter, heeft geen invloed op de sterkte van de muur.

Het is ook van belang, dat je eerst weet hoe de afvoeren lopen.
Maar als je de oude tegels er uit gesloopt hebt, kun je dat makkelijker zien.
 

Mrmkrs

  • #3
Hoi Peter,

Die standpijp zit inderdaad al achter die muur, en is 70mm. Te weinig voor de grote boodschap maar hier in de buurt nagevraagd en geen problemen gehoord. Waarom is dat van belang?

Wat bedoel je precies met 'onder de badkamer'? De woonkamer :-) Geen muur o.i.d. Geen idee wat voor soort vloer het is, veel verder dan 19cm beton kom ik niet :-)

Hoe de afvoeren lopen weet ik niet met zekerheid te zeggen. Ik denk dat alles in de vloer is verwerkt en allemaal naar de standpijp loopt. Dat is namelijk de enige afvoer buis die in de kruipruimte uit komt. Vanuit de badkamer zijn er dan 3 afvoeren in de vloer verwerkt vermoed ik (douche, wastafel, wasmachine). Zou je denken dat eentje meer ook niet uit maakt?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu