Plafond zolder afwerken met gipsplaten

Gewoon-doen

  • #1
Goedemorgen!

Sinds wij 1,5 jaar geleden intrede hebben gedaan in onze huidige woning hebben wij nog niks gedaan aan onze zolder. Nu heb ik eindelijk weer wat tijd om hiermee aan de slag te gaan, alleen wil ik het natuurlijk wel direct goed doen!

Zoals ik van mijn buren heb begrepen is het dak aan de buitenzijde geisoleerd, het isolatiemateriaal is aangebracht onder de bestaande dakpannen. Nu vind ik het persoonlijk mooier om de houten balken zichtbaar te houden. En ik denk dat dit ook het makkelijkst is gezien ik een beginnende klusser ben.

Zou ik gipsplaten direct op het hout kunnen monteren, of kan ik beter eerst rachelwerk aanbrengen voor circulatie. En zou ik nog iets van folie tussen gips en plafond moeten aanbrengen? Ik heb natuurlijk het forum al doorgespit maar heb nog geen antwoorden kunnen vinden op mijn vragen.

Ik hoop op reactie!

Groet
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Wel of geen folie hangt sterk af van de vraag of er aan de buitenzijde (onder de isolatie) al folie zit. En ook zou je willen weten welk type isolatie er op het dak zit en hoe goed dit is aangebracht...


Wat je NIET moet willen:
- het houten dakbeschot opsluiten tussen 2 lagen dampdichte folie.
- Dat het vocht in de warme binnenlucht bij het naar buiten stromen (via kieren) afkoelt en condenseert op het (plaatselijk) koudere dakbeschot. Alleen daarom zou je al verwachten dat er een dampdichte folie aan de warmte kant van de isolatie zit (of de isolatie is zelf al dampdicht).

Voor strakker werk is het beter om de gipsplaten op houten regels aan te brengen.
 

Gewoon-doen

  • #3
Bedankt voor je reactie! Het is waarschijnlijk zo'n twee jaar geleden aangebracht. Aangezien het een huurwoning is ga ik er vanuit dat de isolatie dampdicht is, want aan de binnenzijde trof ik het aan zoals op de foto. Anders verwacht ik dat zij zelf folie zouden aanbrengen aan de binnenzijde. Het was destijds grootschalig onderhoud aan alle woningen.

Ik denk dat ik inderdaad gewoon regels aanbreng op het hout, en daar de gipsplaten verticaal op bevestig.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Informeer anders even bij de verhuurder... roep niet dat je gaat verbouwen, maar vraag idd bij een projectleider naar hoe je de zolder af kunt werken na het isoleren aan de buitenzijde. En laat ze dat even bevestigen per email...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
@Walker

Iets van invloed is, wat voor isolatie en de dikte.

Een damprem is niet nodig omdat er op die bestaande isolatie geen dampdichte laag is aangebracht. De warmtestroom kan volgens de eigenschappen van het isolatie materiaal naar de pannen stromen.
Ligt er een damprem onder de isolatie zal het isolatie materiaal nog maar weinig vocht uit die warmtestroom te verwerken krijgen.

Maak je onder het houten dakbeschot een damprem dan sluit je het vocht in een warm gedeelte van de constructie op, het zal daar niet condenseren. Mede omdat er weinig vocht is dat is tegen gehouden door die damprem. Ook is er minder warmtetransport in de zone omdat het daar warm is.

Dat zie ik als ik de situatie simuleer.
Je kan zonder gevaar die gipsplaten aanbrengen.

Om even bij de buren te gaan kijken is een heel goede tip. Voorbeelden in de praktijk daar leer je het meeste van.
 

Gewoon-doen

  • #6
Bedankt voor je reactie! Ik heb reactie ontvangen van de verhuurder, over damp dichtheid konden ze niks zeggen, wel dat er geen isolatie materiaal gebruikt hoeft te worden! Ik ga dus gewoon rachelwerk plaatsen en dan de platen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu