Plaatsen van 3x GU4 12v over langere afstand

Kvp5

  • #1
Hoi!
Ik zit met de volgende situatie:

Aan de schakelkast heb ik een (halogeen?)-dimmer zitten (http://www.elimpo.com/index.php/other-products/10-products-from-elimpo/17-elimpo-dim-m880.html), waarop ik 3 armaturen wil aansluiten met GU4 12V fittings (PSM 1238A).

Als eerste probeerde ik de volgende dimbare transfo te plaatsen achter de 1e armatuur: https://www.lampdirect.nl/osram-htm-halotronic
Na het plaatsen van 3x 20w halogeen 12V GU4, merkte ik echter dat de 2e en 3e telkens een pak minder gingen branden. Ik schat dat de afstand naar de 2e armatuur zo'n 3 meter bedraagt, en dan nog eens 2 meter naar de laatste. Heb dan even geprobeerd om in de 1e armatuur een zwakkere lamp te plaatsen (14W) en in de laatste een sterkere (25W), maar dat haalt niet veel uit. Overigens lees ik dat dit erg gevaarlijk is aangezien de kabels dan veel weerstand ondervinden, en dat die transfo echt maar over 2 meter mag werken (correct?).

Nu ben ik dus op zoek naar een oplossing die wel gewoon werkt. Ik las dat een LED driver met directe stroom geen problemen geeft qua afstand. Ik zal dan echter de dimmer wel moeten verwijderen uit de kast, aangezien deze minimaal 20W vereist en niet gemaakt is voor LED (correct?). Mijn oog viel op de volgende LED lampjes: https://www.lighting.philips.com/ma...d-capsules-and-specials/corepro-ledcapsule-lv
Met welke LED driver kan ik deze combineren zodat alles zeker zal werken over een afstand van 5 meter? Fel bedankt voor de tips, want ik tast intussen in het duister (letterlijk en figuurlijk).

Groetjes
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Met die LED lampjes die jij noemt kun je geen constant current driver gebruiken. Ik denk dat je uberhaupt geen retrofit lampjes gaat vinden waarbij dat kan, ik ken eigenlijk alleen complete spots/armaturen met dergelijke drivers.

Wat voor bekabeling ligt er tussen de spots, kun je dit vervangen? 2m klinkt voor mij niet als problematisch.
 

Kvp5

  • #3
Bedankt voor je antwoord. Misschien noem ik gewoon de foute LED lampjes. Voor de duidelijkheid: ik probeer niets te retrofitten, het zijn nieuw aangekochte armaturen, maar we zitten wel met verouderde dimmers. De armaturen zijn inbouw-armaturen met 2.5mm kabel die dus in de muur getrokken is. Wat is een voorbeeld van compatibele G4 LED lampjes + driver waar ik naar kan kijken?

Het maakt me niet eens zo fel uit of het nu LED is of niet (idealiter wel natuurlijk) - ik kom gewoon niet tot een oplossing die G4 12V lampjes kan aansturen over 2 en dan nog eens 3 meter, vandaar dat ik dacht dat LED misschien de oplossing kon bieden.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Iedere LED-lamp die is ontworpen om in een "ouderwetse" halogeenarmatuur te passen is een retrofit lamp. ;) Deze lampjes worden gemaakt om te passen in bestaande fittingen, maar ook om te werken met bestaande transformators (tot op zekere hoogte). Deze lampen werken ofwel met ouderwetse transformators, of met constant voltage drivers. Nooit met een constant current driver. Lampjes met G4 fitting die werken met een driver met constante stroom die ga je dus niet vinden.

Persoonlijk zie ik weinig problemen met de opstelling die je nu probeert. De spanningsval over 5m 2,5mm2 met een belasting van nog geen 4A zou naar mijn idee verwaarloosbaar moeten zijn (ik zal hem nog eens uitrekenen als ik tijd heb ;)). Ik heb wel halogeenlampen met langere en dunnere bedrading gezien zonder enige problemen (hierbij denk ik dan bijvoorbeeld ook aan verlichting op accu in caravans of boten. Ik snap de problemen die je ervaart dus niet echt. Ik neem aan dat je wel goede verbindingen maakt overal? En dat je de lampen parralel aansluit? :P

Als je achter iedere lamp een eigen transformator plaatst ben je sowieso van het gezeur af. Moet je wel een andere transformator zoeken want deze heeft een minimale belasting van 35W.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Een elektronische trafo werkt op een hoge frequentie.
De reden dat die kabels naar de lampen niet te lang mogen zijn zijn 2 delig.

1 het zijn antennes die een behoorlijk strooiveld kunnen opwekken en daarmee zenders kunnen verstoren.

2 de capaciteit van de kabels helpt de regeling om zeep,hierdoor gaat de dutycycle van het geheel langzamer en dimmen de lampen.

kijk of je een trafo kan krijgen met een langere maximale draden of kijk of je een ouderwetse gewikkelde trafo kan krijgen.

Een leddriver voor constante spanning zou kunnen maar ook hier heb je kans op een te grote kabellengte, let daar dus op!
 

Kvp5

  • #6
Bedankt voor de reacties.
- de lampen zijn in parallel aangesloten
- op de transfo die ik momenteel gebruik staat "max 2m", dus het lijkt me niet abnormaal dat de 2e en 3e minder licht gaan geven?

Kunnen jullie een voorbeeld geven van een transfo die wel zou moeten werken? Evt. in combinatie met een retrofit LED lamp?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Nee, ik ga geen 1000-den trafo's bekijken om dat uit te zoeken.

neem de retrofit leds en tel het vermogen bij elkaar.
zoek een trafo die bij dat (minimale) vermogen werkt.
kijk dan de productsheet na wat de maximale kabellengtes zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu