Perilex naar 230

Ictinc

  • #1
Beste mensen,
Vandaag een nieuwe Bosch oven gehaald. Nu kwam ik er thuis achter dat deze een perilex stekker heeft. De oven zelf is maximaal 3400Watt.
De reden voor de perilex is dan ook dat er ook een kookplaat op de oven kan worden aangesloten. Dit laatste ben ik (nog) niet van plan.
Aangezien ik geen perilex aansluiting heb wil ik aan de oven een normale stekker monteren.
Waar zou ik het beste kunnen beginnen?

Mvg, Ronald
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Gaarne type vermelden en eventueel het installatie voorschift posten.
 

Ictinc

  • #3
Beste Sxnder,

Bedankt voor je reactie. Het gaat om een Bosch hen-4850. Ik kan er op internet niet heel veel over vinden behalve een Duitse handleiding. Ik heb dan ook het idee dat het een Duits model betreft.
Hieronder een foto van het aansluit schema dat op de achterkant staat.



Alvast bedankt voor eventuele hulp.
Mvg,
Ronald
 

Ictinc

  • #4
Even een nieuwe foto gemaakt. De laatste was erg onscherp.
 

Ictinc

  • #5
Het model blijkt bij beter kijken een Bosch HET48E4 te zijn.

Mvg, Ronald
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ictinc schreef:
Vandaag een nieuwe Bosch oven gehaald
Een nieuwe? Dit is een oven die in dec 1999 gefabriceerd werd, dus zeker 17 jaar oud!

Of ie geschikt is voor enkelfasige aansluiting en hoe je hem dan moet aansluiten weet ik niet. Dat laat ik liever aan de elektraspecialisten hier over.

De onderdelenspecificatie vermeldt een verwarmingselement boven van 2800 W en een element onder van 1750 W. Dat is totaal 4550 W. Tenzij de schakeling zodanig is, dat bij gelijktijdig gebruik van boven- en onderelement slechts een gedeelte van het bovenste element ingeschakeld wordt, zou je daarmee al ruim over het maximum zitten.

Er is inderdaad alleen een duitse handleiding te vinden, helaas geen installatiehandleiding meer. Alhoewel die gericht zal zijn op gebruik met bijbehorende kookplaat (dus totaal 11,5 kW, 3 fasen aansluiting). Het installeren van zo'n oven zonder de bijbehorende kookplaat is niet echt gebruikelijk en dus zal er zonder schema van de oven zelf weinig te zeggen zijn van de (veilige) aansluitmogelijkheden op 230V 16A enkelfasig. Helaas beschik ik niet over dat schema, zou je eventueel bij Bosch kunnen aanvragen.

PS. Als je iets wilt nazoeken van deze oven dan heb je alleen wat aan het E-Nummer: HEN4850/01. Het andere nummer heeft voor service e.d. geen echte betekenis.
 

Ictinc

  • #7
Beste Kees,

Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Voor mij is ie nieuw idd, maar had niet het idee dat ie al zo oud is. Gekocht via een Marktplaats advertentie en de buiten en binnenkant zagen er ongebruikt uit. :)
Gelukkig heb ik hm voor een prikkie kunnen kopen.

Hopelijk is er hier iemand die mij met de electronica verder kan helpen. Zo niet gooi ik hem misschien maar weer lekker terug op Marktplaats.

Mvg,
Ronald.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #8
Volgens dat aansluitschema heeft de oven een vermogen van 3.450 W. Dat kan net op een 16A-automaat. Deze oven heeft beslist zijn eigen groep nodig.

Met het schema "1N~" zou het moeten lukken, maar je mag dan in geen geval de bijbehorende kookplaat aansluiten. Het blijft een knutseloplossing.
 

Edwin88

  • #9
Ik zou deze oven weer verkopen en een nieuwer model zoeken met een juiste aansluiting.

Bedenk je dat ovens in die 17 jaar een stuk beter en veiliger zijn geworden, en dat je zeker met een zelf geknutselde stekker waar je niet 100% weet wat je doet niet helemaal veilig bezig bent.


Het lijkt er op dat je palletje 1-3 op de L kan zetten en 4-5 op N, maar doe dit alleen als je echt weet wat je doet. 3450 watt is niet niks!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu