Perilex aansluiten

Glatisant

  • #1
Hallo,

Onze keramische kookplaat is ermee opgehouden (v.w. barst in de glasplaat) en ik mag een nieuwe aansluiten. Even gekeken hoe de oude eigenlijk was bedraad...

Vanuit een TIARA in de keuken (die aan een 400 volt driefasenschakelaar in de meterkast hangt) gaat een kabel naar een Perilex-WCD (die overigens los onder een kastje ligt).
Mijn vraag gaat over die Perilex WCD. De monteur heeft er acht jaar geleden met stift een 0 en twee + getekend (van de kant waar je de stekker erin steekt de 0 linksboven, en de + links- en rechtsonder). Aan de achterkant is de 0 verbonden met een bruine draad, en de twee + hebben elk een zwarte draad. Verder zien we de geel-groene draad naar het middelste contact.
Tot zover snap ik het allemaal.
Opmerkelijk is dat de blauwe draad om de geel-groene is gewikkeld en verder los ligt!
Als ik de verschillende posts over de aansluiting van kookplaten goed begrijp, hangt de plaat aan twee verschillende fasen (de zwarte draden). Maar kennelijk aan één nul (de bruine).

Kan dat, mag dat???
Een en ander is acht jaar geleden door een officiële keukenboer ingebouwd.

Groet,
Marc
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Glatisant schreef:
Kennelijk
Glatisant schreef:
Nee, voor de nul dient de blauwe ader gebruikt te worden. Het verdient de voorkeur, indien mogelijk, de nieuwe plaat op drie fase aan te sluiten. Even goed nameten voor je een iets aansluit dus.
 

Glatisant

  • #3
Dank voor de reactie.

Ik heb ze inderdaad doorgemeten; tussen bruin en blauw 0 volt, tussen bruin en de twee zwarte 230, tussen blauw en de twee zwarte 230, en tussen de twee zwarte 400 volt. Helemaal volgens het boekje lijkt me.

Verder openmaken leverde op dat de twee nullen in de kookplaat aan elkaar zijn verbonden met een brug. Het lijkt me dat de nullen in feite dezelfde zijn als degene waar de Tiara aan hangt, dus dat dat niet tot problemen zou moeten leiden. Klopt dat?

Groet,
Marc
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Als er tussen de twee zwarte aders 400 Volt staat, dan zijn het verschillende fases. In dat geval heb je in je Perilex maar een nul nodig waar je allebei de nullen van je kookplaat op mag aansluiten.
 

HarryO

  • #5
Zie voor de uitleg over de Perilex standaard PERILEX van inbouwoven en keramische kookplaat aansluiten ?
In jou geval is het dus een 2 fase kookgroep.
Als het netjes aangesloten zou zijn had de blauwe links boven gezeten en de bruine rechts boven of niet aangesloten.
Technisch maakt het niet uit.
 

Millew

  • #6
Maar je kan het nu niet zonder meer veranderen in een standaard aansluiting.
Kennelijk is de bruine draad als nul gebruikt en ook als zodanig in de groepenkast aangesloten. Dat zal dan ook moeten worden veranderd.
 

Glatisant

  • #7
OK, dank voor alle antwoorden.
De nieuwe plaat zal ik aan de twee nullen hangen (blauw en bruin).

Groet,
Marc
 

Zweedse sleutel

  • #8
@Marc, die keukenboer heeft dat eigenlijk wel aardig gedaan, zou nog mooier geweest zijn om de draden even van de juiste kleur tape te voorzien. Maar met deze manier bleek het na jaren ook duidelijk.

@Sxnder, tegenwoordig zijn er heel veel kookplaten die alleen maar op 2 fasen zijn aan te sluiten… En die inductie jongens vragen dan ook nog is 2 echte fases, geen 230 V kookgroepje!

@Harry en Millew, helaas is er geen Perilex standaard, das juist het beroerde van die dingen, altijd nameten, en groepenkast bekijken waar het weg komt.
 

Glatisant

  • #9
@Zweedse sleutel, even los van de kleur (ik las elders dat ook bruin als nul kan worden gebruikt) was ik vooral geschokt van een losse draad die om de aarde-draad zat heen gewikkeld. Het was duidelijk niet de bedoeling dat 'ie met die aarde in contact kwam (want dan slaat de aardlek eruit).

Maar goed. Alles nog een keer doorgemeten, de twee nullen gemonteerd met een brug erover heen (levert geen probleem op, dus waarom dat acht jaar geleden niet ook zo kon...), de fasen op de juiste plaats, en koken maar.

Groet,
Marc
 

Zweedse sleutel

  • #10
@Glatisant, moeilijk wat van te zeggen, zolang we niet weten wat er met die andere kant van de nul gebeurt is. Zou netter zijn om hem af te isoleren.

Die brug op de nul hoort alleen maar in je toestel te zitten. Naar ik hoop niet in je WCD, want dan maak je er een grotere wanorde van dan die keukenboer in het verleden.!
 

Glatisant

  • #11
@Zweedse sleutel; de andere kant van de nul zit aan een aangegoten standaardstekker die uit de Tiara komt. Gezien de resultaten van doormeten (0V tussen blauw en bruin, 230V tussen blauw/bruin en elk van de zwarte, 400V tussen de twee zwarte) vermoed ik dat dat wel snor zit.

Het zit nu dus zoals op een andere plaats op dit forum is uitgelegd: blauw linksboven, bruin rechtsboven, en de twee zwarte links en rechtsonder.

En de brug zit inderdaad in het toestel.

Groet,
Marc
 

Zweedse sleutel

  • #12
Ha Marc, fijn dat het nu ook weer goed opgelost is! Die aangegoten stekker was indertijd het probleem voor de monteur. Vandaar dat hij netjes optekende wat ie gedaan had, een ieder die na hem komt en verstand van de materie heeft, weet dan wat er aan de hand is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu