Oude balken..lakken of olien?

Esmeraldadelavega

  • #1
Hoi hoi,

Na een tijdrovende klus om zeker 8 verschillende verflagen van onze (plafond) balken te verwijderen, staan we nu voor de keuze olien of lakken....
In de keuken hebben we het (vijf jaar geleden) gelakt en in principe ben ik daar wel tevreden over, maar het is erg donker en ondanks de matte lak glimt het me eigenlijk een beetje veel. Onderhouds technisch is lak wel weer erg makkelijk. Nu vroeg ik me af hoe mensen hier op het forum over denken en eventuele ervaringen met de oude balken hebben.
 

Fiesiekus

  • #2
Gewoon een (matte) verf erover. Als je gaat olieën (nooit gehoord dat ze dat bij balken doen) zit je met kleurverschillen in je ondergrond: het afgeschraapte hout.

I.h.a. is acrylverf matter dan alkydbasisverf. Wat heb je in je keuken erop gesmeerd?
 

Esmeraldadelavega

  • #3
Eeeh, ik geloof matte lak, ja matte transparante lak.
 

EGeen

  • #4
Matte transparante lak is nog geen benaming voor de verdunning van het product. Deze was op waterbasis(acryl) of terpentine(alkyd). Hiermee maakte je dan ook de kwasten schoon.

Olien moet vaker opnieuw gebeuren, maar herleeft en haalt de houtnerf mooi naar boven. Lakverf is idd vaak iets glimmender maar is beter schoon te maken, minder vuilaanhechtend en hoeft maar eens in de zoveel jaar.

Denk dat als u een product neemt (bij voorkeur acryl) in heelmat/mat of eiglans (in volgorde van matst naar minder mat) u het wel mooi vind.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #5
Het transparant lakken van de balken staat een stuk rustieker dan wanneer je de balken dekkend gaat schilderen.
Heb van beiden al zeer mooie resultaten gezien.
Dat je de kleurverschillen ziet van de balken bij transparant lakken hoeft totaal geen probleem te zijn.
Bij dekkend schilderen zullen de scheuren die eventueel aanwezig zijn duidelijker te zien zijn
Alles staat of valt bij de smaak van de bewoners en hoe de kleuren van het interieur zijn.

Weet niet van welk hout de balken zijn, maar ook de balken voorzien van was kan mooi zijn, maar dit is een zeer arbeids intensief werk.

Ga eerst eens in interieurboeken of sites kijken wat er allemaal mogelijk is, zeker de moeite waard.
succes
 

Esmeraldadelavega

  • #6
Ik denk dat we de balken idd weer transparant zullen gaan lakken (in heelmat acryl ditmaal :prima: Egeen). Ik vind olien wel rustiger ogen, maar het is een heidens werk om alle balken elk jaar weer in de olie te zetten en de kans dat ik olie vlek tegen m'n witte stuck, gaf mij eigenlijk de doorslag. Balken dekkend verfen is absoluut geen optie, ik ben blij dat al het verf er eindelijk vanaf is... :roll:

Bedankt allemaal voor de tips....
 

EGeen

  • #7
Het is wel raadzaam om eerst even een stukje te proberen, heelmat wil wel eens een beetje wit uitslaan op oneffen ondergronden(is mijn ervaring, maar ik heb er ook tot nu toe maar 1 soort verwerkt). Heelmat zal vaak moeten worden besteld doordat dit niet een doorgaande glansgraad is. Houd hier rekening mee met de planning. Verder vind ik zelf een heelmat product zeer mooi staan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu