Oplossing frisse lucht slaapkamer

Sjors81

  • #1
Graag jullie advies over het volgende. Kort geleden zijn wij verhuisd en lopen tegen het probleem aan dat onze slaapkamer altijd erg warm/benauwd aanvoelt. Ondanks dat we het raam openzetten komt er weinig tot geen frisse lucht de kamer binnen. Het betreft een woning met puntdak, waarbij wij direct onder het dak op de 1e verdieping slapen.

Woning is vrijstaand en komt uit 1978, qua isolatie is er sinds de bouw niets aan gedaan. Raampartij is dubbelglas en heeft één rooster (4 ronde gaten in het kozijn met een simpel roostertje ervoor). betreft een raam van circa 75 breed en 100 hoog. Totale raampartij is 180 * 150. Het raam bevindt zich aan de oostkant van de woning.

Luchtvochtigheid getest en komt niet hoger dan 61%, temperatuur blijft rond de 22 graden steken, ondanks een buitentemp van circa 17 graden met de hele dag het raam open. Gezien de positie van de ramen heeft het 'tegen elkaar openzetten) van de ramen weinig zin.

Hoe krijg ik deze kamer lekker fris en koel. Meer ventileren wellicht? Wil geen onnodige investeringen doen die niets uithalen. Zat zelf aan een dakraam te denken alleen komt deze dan aan de voorkant van de woning en ziet dit er eigenlijk niet uit.

Graag jullie adviezen!
 

Geus

  • #2
Misschien kan je fotootjes plaatsen, dat maakt het een stuk duidelijker. Zo te horen heb je inderdaad weinig circulatie en daardoor problemen de warmte eruit te krijgen. Zijn er meerdere ruimtes op de verdieping en hebben die ventilatiemogelijkheden?
Naast horizontaal ventileren (ramen tegen elkaar open) kan je ook denken aan verticaal ventileren. Is er een mogelijkheid dat frisse lucht van beneden komt? Misschien een hoog geplaatst dakraam? Dan krijg je door opstijgende warme lucht ook circulatie.
Maar met foto's en eventueel een plattegrondje kan er gerichter advies worden gegeven.
Algemeen: isolatie helpt nauwelijks warmte te voorkomen, tenzij i.c.m. airco. Buitentemperatuur hoger dan binnen: alles dicht. En andersom: alles open.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #3
Misschien is dit iets voor je?
ik heb er al een hoop van geinstalleerd, en over deze oplossing word vaak niet gedacht.
het is geen reclame, puur ter info.

groeten b
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Het dak en de spouwmuur isoleren helpt, het duurt (veel) langer voordat de warmte binnen komt via dak en spouw.
Ventilatiekokers door het plafond en het dak kunnen helpen de warmte sneller kwijt te raken, de warmste plek is tegen het plafond en die warmte wordt afgevoerd.
Eventueel een ventilator in de kokers monteren.
 

Geus

  • #5
Niet geheel eens met Jan: met isoleren duurt het inderdaad iets langer voor de warmte binnenkomt, maar na 2 a 3 dagen warm weer zit de warmte in de hele constructie. Daarna heb je niets meer aan de isolatie en is het zelfs een barriere om je warmte weer kwijt te raken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Isoleren helpt natuurlijk altijd, zowel tegen kou en warmte.

Ons huis is redelijk goed geïsoleerd, zowel dak als muren.
als buiten de themperaturen flink hoog zijn, is het hier in huis lekker koel.
Maar dan moeten wel overdags de ramen en deuren gesloten blijven, zodat de warme lucht niet naar binnen kan.

Wij slapen ook altijd met de ramen ver open op de slaapkamer.
Daar is het nu de laatste tijd, ook vrij warm/benauwd met deze vochtige warme themperaturen.
Dat is eigenlijk nooit niet zoe erg geweest, als de laatste maanden.
Dus dat het bij de TS ook zo is, kan goed door de huidige weersomstandigheden komen.
 

Kacheltje

  • #7
In de winter zal er in een geïsoleerde woning minder warmte ontsnappen en dat is zichtbaar op je energierekening.
In de zomer werkt het exact gelijk, warmte zal dan niet zo makkelijk binnen dringen.

Echter er zijn wel wat verschillen. In elke woning heb je onder andere interne warmte door bezigheden binnen huis en door de bewoners die er verblijven.
In de winter heet dat interne winsten, in de zomer zijn het lasten.
Die lasten zal je in de koele periodes weg moeten koelen door je ventilatie. Met een goed ventilatiebeleid en zonnewering buiten hou je je woning het beste koel. Echter zijn er veel belemmeringen waardoor dat niet lukt. Je bent niet thuis en kan dus niet anticiperen om de ventilatie handmatig te bedienen. Verkeerd ventileren komt ook veel voor. Als het bloedheet is zijn er velen die dan alle ramen en deuren openen.
Een modern huis met dito ventilatiesysteem helpt om de ideale klimaat zo lang mogelijk te handhaven.
Dit is zo`n beetje de basis he het in elkaar steekt.

Op de vraag hoe je door ventilatie de slaapkamer het best behagelijk houdt is door een mechanische ventilatie die zelf kan anticiperen op de buitentemperatuur en binnentemperatuur. Isoleren is ook een hulpmiddel. zeker als het schuine dak door de zon beschenen wordt zal er veel warmte naar binnen komen. die kun je afremmen door isolatie.
De klacht is dat er weinig ventilatie is. Heb je de roosters gecontroleerd? deze vervuilen in de loop der jaren en dienen dan wel gereinigd te worden. Buitenzonnewering zal ook goed helpen om je slaapkamer wat koeler te houden. Op warme dagen hou je alles zoveel mogelijk dicht en als het afgekoeld is zet je alles open als je handmatig ventileerd.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Sjors81 schreef:
Het raam bevindt zich aan de oostkant van de woning. ... Gezien de positie van de ramen heeft het 'tegen elkaar openzetten) van de ramen weinig zin.
Even voor de zekerheid. Tegen elkaar open zetten of spuien doe je door op heel de verdieping alles tegen elkaar open te zetten. Een klein zuchtje wind is al voldoende om de temperatuur binnen snel aan te passen aan de buitentemperatuur.
 

Bernhard

  • #9
De stralingswarmte van de zon kan je niet tegenhouden met isolatie. De stralingswarmte van de zon warmt de isolatie snel op, isolatie heeft geen massa.
Bij een koellast wordt de warmteaccumulatie van de konstructie berekend en het het tijdstip dat deze warmte aan de ruimte wordt afgegeven. Met isolatie kan de konstruktie in de nacht veel minder afkoelen en neemt daardoor de warmteaccumulatie van de konstruktie toe. De warmteoverdracht, in de zomer, van de warme lucht door de muur of dak is een klein deel van de totale koellast. De isolatie vermindert de koellast met een 1 of 2 %. Hoe meer isolatie hoe meer koeling nodig is. mvgr Bernhard
 

Geus

  • #10
Dat bevestigt wat ik in Jip-en-Janneke-taal al aangaf. Wat mij betreft mag TS Sjors81 weer van zich laten horen.
 

Kacheltje

  • #11
Isoleren heeft dus nooit zin mag ik concluderen uit deze laatste 2 reacties?

Effect van het remmen van de warmte is voelbaar door aan de zon beschenen deel de temperatuur te voelen of meten, het oppervlak is warmer dan een ongeïsoleerd vlak. doordat het vlak warmer is staat het vlak meer warmte af naar buiten.
Er is net als met het isoleren tegen kou van buiten dat je de transport van warmte verkleint. En je zal nooit alles tegenhouden.

Het op de juiste manier ventileren maakt het verschil tussen een "te" warm huis of niet.
Die 22 graden zal je in warme perioden moeten accepteren, in de zomer krijg je zonder actieve kloeling je woning niet onder de 20 graden. Als je de etmaalgemiddelde van julie en augustus pakt dan liggen die normaal boven de 20 graden. Nu dit jaar vooralsnog even niet. :mrgreen:

De genoemde maatregelen helpen bij aan het verbeteren van het binnenklimaat. Isoleren, zon van je ramen houden enz. enz.
 

Kacheltje

  • #12
Geus schreef:
Dat bevestigt wat ik in Jip-en-Janneke-taal al aangaf. Wat mij betreft mag TS Sjors81 weer van zich laten horen.
Dat bevestigd jou bijdragen niet Geus, Je gaf aan dat isoleren icm airco zin heeft waar Berhard aangaf dat het 1 a 2% voordeel zou geven op de totale koellast. :?
 

Geus

  • #13
Ik gaf aan dat isoleren nauwelijks zin heeft om het koel te houden, behalve als je een airco gebruikt. Volgens mij heeft Bernard het niet over een airco.
 

Kacheltje

  • #14
De isolatie vermindert de koellast met een 1 of 2 %. Hoe meer isolatie hoe meer koeling nodig is.
Koellast is de last die de airco weg zou moeten koelen. :wink:
 

Geus

  • #15
Klinkt vreemd. Het lijkt me met koelen hetzelfde werken als met verwarmen: als je daar energie in gaat stoppen, wil je toch dat het geïsoleerd is, anders raak je de warmte of koelte te snel kwijt.
 

Kacheltje

  • #16
Verkeerd gebruik van de ventilatiemogeijkheden kunnen een averechts effect hebben Geus.
Als lijdraad om je huis zo koel mogelijk te houden kun je aanhouden te ventileren zodra de buitentemperatuur lager is dan binnen. zo niet ramen en deuren gesloten houden.

Dit is nu eenmaal de beperking van een handmatig geregelde ventilatie.
 

Geus

  • #17
Dat snap ik, dat zei ik ook. Ik had het nu over de combinatie isoleren en airco.
 

Kacheltje

  • #18
Ja klopt maar je antwoord van net staat haaks met het antwoord van Berhard. Die gaf aan dat het verwaarloosbaar is. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu