Open haard zonneboiler laten helpen

Sjender

  • #1
Goedemorgen,

Ik wil graag weten of het mogelijk is om mijn open haard mijn zonneboiler te laten helpen met het verwarmen van het boilervat...

Ik heb een tekening gemaakt hoe ik denk dat het moet lukken.

Ik heb nog nooit met een zonneboiler gewerkt en weet dus ook niet of een en ander mogelijk is...

Mijn grootste twijfelpunt op dit moment is punt 5 op de tekening.
Er moet daar een klep komen die, wanneer de open haard een bepaalde temp haalt, dat de klep omschiet naar de buis naar de open haard en de directe verbinding met het boilervat afsluit.

Ook weet ik niet of de pomp van zo'n zonneboiler 24/7 loopt, als die uit gaat als het avond wordt, dan moet er ook een pomp in de installatie opgenomen moeten worden denk ik, die hetzelfde schakelmoment heeft als de klep. De openhaard zal immers het vaakst aan staan als het donker is buiten en de zonnecollector niets/weinig opbrengt...

Is dit bij voorbaat kansloos, of is dit (met misschien wat aanpassingen) werkbaar?



edit: Ik zie dat er een klein foutje in de tekening zit...
Beide buizen die naar de open haard gaan zitten nu op de rode buis die van de zonnecollector komt, eentje daarvan moet uiteraard op de blauwe, dit heb ik aangepast in de tekening...
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Google hier eens op, er komt iets meer bij kijken
Er zijn een aantal, vooral Belgische bedrijven zeer op gespecialiseerd.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Kansloos is het niet maar zo simpel als dit gaat niet.

Je schoorsteen mag de gassen niet te ver afkoelen, anders krijg je creosoot afzetting en daarmee een grotere kans op schoorsteenbrand.

Het water in de spiraal mag nooit stil staan en/of gaan koken, de heleboel kan dan ontploffen!
Je zal dus iets moeten hebben dat of de circulatie garandeert of zorgt dat de spiraal leeg loopt als de circulatie uitvalt, en voorkomt dat de circulatie hervat word als de spiraal heet is.

Tegelijk moet de circulatie over je paneel ook altijd voldoende blijven om stoomvorming te voorkomen.

De beste oplossing is alles gescheiden houden.
Panneel een eigen regeling met overdrachtspiraal in de boiler en een 2e spiraal voor het hout gedeelte waarbij je een leegloop systeem creert, bij uitvallen van je circulatie zakt al het water onder de spiraal in een reservoir zodat de spiraal leeg is.
Een thermische beveiliging zorgt ervoor dat de boel eerst moet afkoelen voordat de circulatie hervat mag worden.Grote overdruk klep met een veilige afblaas buis om bij een storing de druk af te kunnen laten en de stoom te kunnen laten ontsnappen.

De gebruikte houthaard kan ook beter een moederhaard zijn ivm de rookgas temperatuur nodig voor afvoer van de rookgassen.

Het is zeker mogelijk, Ik heb zelf zo'n systeem met meerdere warmtebronnen in onderhoud, draait super.
 

Sjender

  • #4
In mijn google tochtje kwam ik systemen tegen welke standaard zijn te gebruiken, misschien is dat een beter idee dan zelf te gaan rommelen...

Dit heeft simpelweg de naam CV houtkachel :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu