Op welke groep oven plaatsen?

Rhabraken

  • #1
Ik heb even wat mensen nodig die met me meedenken :D. Ben de keuken aan het vervangen en twijfel op welke groep ik de oven aan moet sluiten.

De oude situatie

Groep A+B (perilex): inductie + oven
Groep C: vaatwasser + enkele stopcontacten huiskamer
Groep D: magnetron, koelkast, koffieautomaat + enkele stopcontacten huiskamer

De nieuwe situatie

Op zich identiek, alleen de oven is qua locatie verhuist en komt nu in de buurt van groep D uit.

Mijn dilemma

Het lijkt mij niet verstandig om de combimagnetron en de oven (beide hoge aansluitwaarde) op dezelfde groep te plaatsen. Koelkast lijkt me geen probleem, vaatwasser is al gesplitst en inductiekookplaat heeft eigen perilexstekker. Maar... de vorige bewoner had de oven parallel op de perilexstekker aangesloten. Nu heeft een groep (ik heb gewone B16 groepen) +/- 3,6 kW maximaal vermogen en je zou dan zeggen dat bij de inductiekookplaat met een dubbele groep evenmin ruimte is als bij de enkele groep waar de combimagnetron al op zit. De oven zou ik zo in kunnen pluggen in groep D, als ik hem naar de dubbele groep moet brengen moet ik een verlengkabel onder de keuken door laten lopen.

Nu heb ik in de oude setup nooit problemen gehad, maar toch klinken beiden mij niet ideaal. Een groep bijplaatsen is altijd het beste, maar de keuken staat voor 80% (beetje laat, I know) en dat is enkel een last resort zeg maar.

De apparatuur:

Ikea SMAKLIG Inductiekookplaat, aansluitwaarde 7,4 kW


Ikea KULINARISK Oven, afzonderlijke functie variëren van 1000 tot 2300 W, vermeld totaal vermogen is 2780 W.

Ikea KULINARISK Combimagnetron, magnetronfunctie 1000 W, grillfunctie 1900 W, vermeld totaal vermogen is 3000 W.

Welke groep (bij perilex of groep D), denken jullie dat de beste optie is?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Je oven hoort gewoon op een eigen groep... Dat is eigenlijk het enige juiste antwoord.

Als ik zou moeten kiezen uit meerdere kwaden..... Dan zou ik hem in dit geval op groep C bijplaatsen, bij de vaatwasser dus. Waarom? Omdat het me niet waarschijnlijk lijkt dat je de vaatwasser tijdens het koken gebruikt, terwijl je tijdens uitgebreid kokkerellen misschien wel de kookplaat, oven en magnetron tegelijkertijd aan wilt.

Maar met dit soort "oplossingen" heb je dus wel een keuken met een gebruikersinstructie.
 

Rhabraken

  • #3
Dankjewel Xander. Je hebt gelijk, als in dat het enige juiste of beste antwoord een aparte groep is. En op zich niet eens zo lastig, maar volgens mij zit ik al aan het maximaal aantal groepen zonder dat er weer een hoofdschakelaar bij moet. Ik zal dat eens uitzoeken.

Ondertussen vind ik het idee van combineren met de vaatwasser goed gevonden, ik ga in kaart brengen wat er precies allemaal opzit en de afweging maken.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Als het "op zich niet zo lastig" is, regel dan gewoon die aparte groep... En maak er dan meteen nog twee want je vaatwasser en combimagnetron moeten ook gewoon ieder een aparte eindgroep hebben...

Een hoofdschakelaar heb je sowieso maar één nodig, mogelijk moet je wel een extra aardlekschakelaar plaatsen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Eens. 2 groepen is al het minimum om de stopcontacten voor algemeen gebruik nabij het aanrecht te voeden. Deze kunnen wel met bijv. de woonkamer gedeeld worden. Voor ovens en vaatwasser kom je dus 3 groepen tekort.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu