Onderverdeling 2 groepenkasten

Tilbo

  • #1
Beste allemaal,

Het huis waar wij in gaan wonen wordt gesplitst. In het achterhuis komen mijn schoonouders te worden. Wij houden het bij 1 aansluiting op het elektriciteitsnet. Dat wordt een 3x35A (=3x40A met automaat).

Qua onderverdeling zaten wij aan het volgende te denken. In de hoofdgroepenkast in het voorhuis waar de voeding binnenkomt, komen een hoofdschakelaar, 12 groepen met B16 installatieautomaten met 3 aardlekschekalaars (elke fase 1) en een krachtstroom aardlekautomaat tbv de inductiekookplaat. Deze krachtstroom alamat wordt (afhankelijk van de kookplaat die we kopen) 25A, 32A of 40A. De voeding naar de achterwoning wordt afgezekerd met een 3x25A automaat waarachter een tussenmeter. Vanaf de hoofdgroepenkast leggen we een 5x6mm2 kabel door een mantelbuis in de grond naar de achterwoning waar de onderverdeler komt.

Voeding achterwoning: in de onderverdeler een 3x25A hoofdzekering en vervolgens 8 groepen (B16) met 2 aardlekschakelaars.

Iemand commentaar op deze constructie? Wat ik niet zeker weet is of er een aardlekschakelaar gebruikt moet worden bij de voeding naar de achterwoning. In de achterwoning zitten immers al als'en. Dan zou ik ipv de 3x25A automaat een 3x25A alamat moeten gebruiken.

NB het wordt geïnstalleerd door een elektricien maar ik wil wel een beetje beslagen ten ijs komen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Je max sowieso geen 32 of 40A groepen in je hoofdkast hebben, want die zijn niet selectief t.o.v. de hoofdzekering. 25A wel.

Dan moet je t.b.v. de kabel naar je onderverdeler een automaat van 25A plaatsen in je hoofdverdeelkast. Eventueel samen met een 300ma aardlekschakelaar. (afhankelijk van je circuitweerstand)

In de onderverdeelkast moet je dan weer gewoon een hoofdschakelaar, aardlekschakelaars en automaten (maximaal 16A plaaten).In de onderverdeelkast komt dus GEEN hoofdzekering(want reeds in hoofdkast).
 

Tilbo

  • #3
Je hebt gelijk, die 32 of 40A groepen kunnen niet, maar voor de kookplaat zal dat ook niet nodig zijn. Ik neem aan dat ik voor de krachtgroep ook een automaat + als of alamat moet gebruiken?

Kan ik voor de kabel naar de onderverdelen ipv een automaat + losse ALS een aardlekautomaat plaatsen, dan zou het namelijk qua beschikbare ruimte net passen. Voor een als + losse automaat heb ik te weinig ruimte. Ik ga met de elektricien kijken of ik 30 of 300 mA moet hebben.

Dank voor je antwoord!

Nb het zou makkelijker en goedkoper zijn als Enexis 2 aansluitingen per kadastraal perceel kan leveren maar zelfs de antwoorden van Enexis zelf zijn niet eenduidig of dat kan of niet,
 

Tilbo

  • #4
Ok, om antwoord te geven op mijn eigen vraag: Enexis levert na enig doorvragen toch twee aansluitingen op één adres. Dus we laten een tweede aansluiting (3x25A) aanleggen. Nu is het enige probleem dat die aansluiting bij de voordeur van het voorhuis moet komen. We moeten dus zelf een kabel aanleggen naar het achterhuis. Dat is geen probleem, maar als ik de wetten van de selectiviteit toepas zou ik bij een 3x25A hoofdzekering de afgaande kabel moeten afzekeren met 3x16A en dan de onderverdeler in het achterhuis op max 3x10A. Dat is een beetje weinig. Kom ik in de problemen als ik de afgaande kabel afzeker met 3x20A(C) en dan in de onderverdeler 3x16A(B) eindgroepen plaats?

Een andere optie is dat ik de nieuwe aansluiting laat uitvoeren in 1x40A, de afgaande kabel afzeker met 1x25A en dan 16A groepen afzeker. Maar dan kom ik in de knel met m'n vermogen dat ik kan opnemen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Als je toch 2 aansluitingen hebt, kun je dan niet gewoon iedere groep afzonderlijk doortrekken naar de meterkast van de 2e aansluiting, en daar met 16A afzekeren?
 

Tilbo

  • #6
Dat kan wel, maar omdat het om 8 groepen gaat moet ik dan 8 kabels vanuit de meterkast weer de fundering doorvoeren en dan een meter of 20 door de tuin en deels onder een verharde weg doortrekken. Dat doe ik liever met 1 kabel. Volgens mij heb ik voor 8 YMVK kabels een flinke mantelbuis nodig. Of ymvk-as kabels gebruiken maar dan wordt het best een dure grap. Maar uiteraard is het wel een optie.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Krijgt het achterhuis een eigen adres? Misschien dan toch nog eens bij Enexis aandringen om de 2 de aansluiting bij het achterhuis te leveren. Dat lijkt me wel de beste oplossing.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Ik zou sowieso de kavel laten splitsen bij het kadaster, geeft een hoop gemak (bijvoorbeeld met dit soort zaken) en komt de verkoopbaarheid van de achterkant ten goede.
 

DerBart

  • #9
Je kan vanaf het hoofdzekeringenkastje van je schoonouders-aansluiting gelijk met een kabel naar hun verdeler/groepenkast werken. Als je daar met 16A-groepen werkt zit je goed. De kabel tussen hoofdzekeringen en verdeler hoeft niet met een ALS beveiligd te zijn. In de verdeler kun je met gewone 30 mA-aardlekschakelaars werken. Afgezekerd met C25-automaten in de hoofdzekeringenkast kun je trouwens bij normale temperaturen ook met 5x4qmm werken, en bij bepaalde voorwaarden ook met 5x2,5qmm.
 

Tilbo

  • #10
Dank je voor je reactie. Jij zegt dat je vanaf de hoofdzekeringenkast gelijk met een kabel naar de onderverdeler kan gaan. Elders lees ik dat ik selectiviteit moet toepassen, o.a. omdat de kabel tussen hoofdzekering en groepenkast niet langer mag zijn dan 3 meter. Verderop schrijf je dat je als je afzekert met C25 automaten 5x4mm2 kunt gebruiken. Ik ben even in verwarring omdat dit in tegenspraak lijkt met je vorige zin; als je 5x6qmm gebruikt heb je dan die afzekering van de kabel niet nodig?

Het lijkt mij merkwaardig dat ik de kabel zou moeten afzekeren met 25A automaten omdat de hoofdzekering ook al 25A is. Als de hoofdzekering een automaat is, wat voegt de afzekering van de afgaande kabel dan nog toe?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #11
Het is dus ook niet juist, wat DerBart verkondigt.

Als de kabel naar de verdeler langer is dan 3 meter, moet deze inderdaad zijn voorbeveiligd.

Bij hoofdzekeringen van 25A wordt dit een 16A voorbeveiliging, met als gevolg dat de eindgroepen maximaal 10A mogen zijn. Dit verhaal is al honderden keren voorbij gekomen hier.

Of de kabel naar de onderverdeler ook achter een aardlek moet zitten, hangt af van de aardverspreidingsweerstand ter plaatse.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu