Nieuwbouw woning / Gasverbruik

Red baron

  • #1
De gasmeter blijft draaien!
Allereerst de gegevens:

- Vrijstaande woning opgeleverd in Juli 2007, inhoud ca. 650m3
- Vloerverwarming als hoofd verwarming BG
- CV ketel: Intergas Kombi Kompact HR36/30
- Weersafhankelijke regeling
- Kamerthermostaat aan/uit
- Modulerende pomp
- Thermostaat bij ketel Honeywell Modulation IV

In onze nieuwe woning schrik ik iedere week van de gasmeterstand. Stookseizoen is nog maar amper begonnen en de 800m3 zijn al opgestookt.
De thermostaatkraan bij de vloererwarming pomp staat op 40grd. Aanvoer temperatuur ketel 62grd. (hoe wordt dit bepaald? door de WA?) Is dit verschil niet groot? en wat gebeurd er met de overgebleven warmte? Bypass zit op de installatie.
Kamerthermostaat staat de gehele dag en nacht op 21.5 grd. Er is mij geadviseerd om deze niet te veel te bedienen ivm dat dit geen effect zal hebben ivm nawarmen vd vloer. (meer verbruik gas)
Ik denk dat ik op dit moment zo'n 20m3/dag verstook.
Heeft dit te maken met vocht in een nieuwbouw woning?

20m3/dag @ 200 stookdagen = 4000m3 :cry:
Graag jullie mening want de installateur kan geen afwijkingen ontdekken.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #2
Vreemd u heeft een aan uit thermostaat.

En een Modulerende thermostaat.


Weersafhankelijke regeling?Merk?

Dat zijn 3 regelingen op 1 toestel.
 

Red baron

  • #3
Ik bedoel:

Met de aan/uit thermostaat worden de kleppen op de buizen van de vloerverwarming aangestuurd (open-dicht)

De modulerende thermostaat hangt naast de ketel op zolder en hierop wordt o.a. de buitentemperatuur weergegeven. Op deze thermostaat is de gewenste kamer temperatuur geprogrammeerd en deze past dan aan de hand van de buiten temperatuur de aanvoertemperatuur van de ketel aan.

Dit is mijn visie en zo uitgelegd door de installateur. Correct me if I am wrong

Hellup

:oops:
 

W en d

  • #4
Weersafhankelijk stoken is comfort,en voor comfort moet je betalen.
probeer eens een tijdje op ruimte temp te stoken via een kamerthermostaat,je zult zien dat dit enorm zal schelen
 

Chathanky

  • #5
200 stookdagen 20m3 stoken acht ik onwaarschijnlijk.
Houd nu de dagstanden eens bij en reken daarbij tot ongeveer half maart.
Daarna zal je stookgedrag drastisch verminderen zo kom je beter in de buurt.

Je spreekt wel over een ruim huis die vrijstaand is. Dit neemt wel de nodige stookkosten met zich mee. Je kunt het niet vergelijken met een hoek of rijtjeswoning.
Als het recente nieuwbouw is er een epc berekening geweest en hieruit kun je een verwachte gasverbruik uit halen.
Wijkt dit sterk af dan is er iets mis. Als je nog enige aanspraak maakt op garantie van bv. GIW. dan kun je dit aankaarten.
 

Red baron

  • #6
Bedankt voor de eerste reacties.

Echter, wat zal de beste wijze van stoken in mijn situatie zijn.

2 persoons, overdag niemand in huis.
De installateur adviseerd om de woning continu op ca. 21.5grd te verwarmen. Dit gaat een beetje tegen mijn gevoel in omdat wij overdag niet thuis zijn en 's nachts heb ik ook geen belang bij een temp van 21.5grdn.


Alvast bedankt.
 

Fiesiekus

  • #7
Duidelijk overdone. Het kan zijn dat bouwvocht nog moet verdampen (dat vergt erg veel energie overigens) en dat daarvoor i.c.m. ventilatie extra gestookt moet worden. Dat zult u van de aannemer moeten vernemen, verder is het echt niet nodig om overdag en 's nachts op deze temperatuur te stoken.

En WA vergt duidelijk meer energie dan alleen op de kamerthermostaat.

Mijn (oude) huis redt 't met < 2000 m3 op jaarbasis, incl heet water.
 

-stuffie-

  • #8
650 kuub, vrijstaand, dag en nacht 21,5 graden. Dan vind ik 4000 kuub gas per jaar wel normaal ja. Ik heb 400 kuub, tussenwoning 1972, 4 personen, 2 dagen per week overdag niemand thuis. 1000 kuub per jaar.

(Commerciële link verwijderd)
 

Red baron

  • #9
Hoe zou ik de temperatuur in de woning het beste kunnen regelen?
Heb ik hiervoor dan een klok thermostaat nodig? De huidige kamerthermostaat is namelijk niet aangesloten op de ketel.
 

Chathanky

  • #10
Ik begrijp dat je vloerverwarming hebt.
De vraag is dan hoeveel graden de temperatuur is gezakt na de nachtverlaging en de verlaging overdag.

Stel dat dit 2 graden is gedurende nacht dan is het gemiddelde verlies over de tijd gemiddelt 1 graad.
Bij 1,5 graad buiten en 21,5 graden binnen (als fictief voorbeeld) bespaar je over die tijd 5% energie. (21,5 - 1,5= 20 graden. Dit is te koppelen aan je energieverbruik en warmteverlies is lineair aan het temperatuursverschil)
Vul hier het aantal m3 in per dag en deel 24 uur door het aantal uren die je van plan bent de nachtverlaging toe te passen. (bv. 8 uur)
Je besparing is dan 20m3 / 3 - 95%=0,33M3 gas.
Je stookt dan altijd nog 19,67 m3 gas.

De uiteindelijke besparing is klein als je huis slechts langzaam afkoelt, zie het voorbeeld. Nachtverlaging wordt pas echt aantrekkelijk als je huis snel afkoelt. Dit kom je in de moderne huizen haast niet meer tegen.
Ik verwacht dan ook niet dat het verbruik flink gaat dalen. Neem ook voor de dag het aantal uren nachtverlaging mee en maak hier ook eens dezelfde berekening. Wellicht dat het dan iets aantrekkelijker wordt.
Verwacht geen enorme wonderen aan besparing als je huis niet snel afkoelt.

Meer besparing zal je behalen door je kamertemperatuur 1,5 graad te verlagen. Veelal bij vloerverwarming is 20 graden een behagelijke temperatuur. Maar ook dit moet je zelf ervaren.

Het is juist dat je in het eerste jaar meer gas verbruikt door het bouwvocht wat uit je huis moet verdampen. Extra ventileren kan ook geen kwaad om het sneller te laten verlopen.
 

Xr8

  • #11
Ken deze ketel van intergas niet, maar wel de kombikompakt 22 en 28. Als deze ketel net als deze ketels geen driewegklep heeft, en het tapcomfort staat aan dan trekt waarschijnlijk de vloerverwarmingsverdeler de warmte uit de wisselaar waardoor de ketel veelvuldig stookt op warmwater.

Dit hebben wij meegemaakt bij een aantal klanten, de vloerverwarming is in dit geval niet hydrolisch neutraal. Er is bij intergas een pijpje te bestellen wat onder aan de pomp komt, met daarin een ingebouwd keerklepje, om dit effect weg te nemen. Persoonlijk vind ik het verbruik aan de hoge kant.

De hoogte van de aanvoertemperatuur is afhankelijk van de ingestelde stooklijn in de chronotherm modulation. Met de huidige buitentemperatuur is 62 graden best wel een voor de hand liggende temperatuur.

De opmerking van W&D is inderdaad een optie, meestal kiest men voor WA regelen in dit geval omdat wanneer de vloerverwarming een keer op temperatuur is er maar af en toe gestookt word. De radiatoren op de bovenverdieping doen het dan niet. WA stoken is zeer zeker niet energie zuinig.

Succes.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #12
Het is dezelfde ketel alleen type 36 meer vermogen :wink:

HR22
HR28
HR36
 

Red baron

  • #13
@xr8

Het is inderdaad een grotere versie van de door jou genoemde.

Het tapwatercomfort is reeds uitgeschakelt, dank voor je info hiervoor.
Weersafhankelijk stoken is comfort,en voor comfort moet je betalen.
probeer eens een tijdje op ruimte temp te stoken via een kamerthermostaat,je zult zien dat dit enorm zal schelen
Hoe kan ik dit op een eenvoudige wijze realiseren in mijn systeem?
 

Xr8

  • #14
Heel simpel gezegd, trek een draad van de ketel naar je woonkamer en hang de modulation in de woonkamer neer, en stel deze in op ruimte geregeld, dit is te doen op regel 17 in het installateurs menu geloof ik.

Zorg dat de klep naar de verdeler open staat, door de thermostaat enkele graden hoger te zetten dan de modulation. Deze thermostaat werkt dan niet meer.

Misschien ook even de buitenvoeler losnemen van de klemmenstrook, weet zo niet wat de ketel daar mee doet als deze is aangesloten.

Stel de thermostaat in op de gewenste waarde en stel geen of een kleine nachtverlaging in. Laat de boel maar stoken en kijk of het scheelt, moet haast wel zo zijn. Is de vloerverwarmingsverdeler voorzien van een pompschakeling, of draait deze continue. Misschien is een pompschakeling aan te raden als deze niet aanwezig is, de pomp van de verdeler draait dan alleen als het nodig is, en kan derhalve ook geen ongewenste stromingen in de ketel veroorzaken.

Bij het toepassen van vloerverwarming is volgens de installatie voorschriften (in het boekje paragraaf 5.1.2) het plaatsen van een veerbelaste keerklep voorgeschreven. Dit om eerder genoemde stromingen te voorkomen.

Succes, ben benieuwd of het wat helpt.
 

Red baron

  • #15
De hoogte van de aanvoertemperatuur is afhankelijk van de ingestelde stooklijn in de chronotherm modulation. Met de huidige buitentemperatuur is 62 graden best wel een voor de hand liggende temperatuur.
62 graden aanvoer temperatuur.
40 graden thermostaat regelaar op het verdeelblok.
Ik ga er van uit dat ik dus met 40 graden de vloer in ga?
(ketel hangt overigens op zolder, verdeelblok op BG.

Dit verschil van 22 graden is dit niet is te veel van het goede? Wat gebeurd er met de overige energie?
Is het verstandig om de stooklijn te verlagen?

Indien de vloer geen warmte vraagt, dan gaat het water via een bypass (drukverschilregelaar) weer retour ketel? In principe gaat deze energie verloren, en wordt niet benut. Klopt mijn theorie?

@Xr8,
Is de vloerverwarmingsverdeler voorzien van een pompschakeling, of draait deze continue. Misschien is een pompschakeling aan te raden als deze niet aanwezig is, de pomp van de verdeler draait dan alleen als het nodig is, en kan derhalve ook geen ongewenste stromingen in de ketel veroorzaken.
De stekker van de vloerverwarmingspomp zit niet rechtstreeks in de wandcontactdoos, maar er zit nog een zwart kastje van WTH? tussen waaraan een voeler op de aanvoerleiding is bevestigd. ??? Wat is dit????

Ik zal in de komende vakantie is het een en ander gaan proberen.
 

Chathanky

  • #16
Dit verschil van 22 graden is dit niet is te veel van het goede? Wat gebeurd er met de overige energie?
Is het verstandig om de stooklijn te verlagen?
Die overtemperatuur is om je radiatoren te voeden, deze zijn waarschijnlijk berekend op een hogere watertemperatuur.
Je hebt het over vvw op de bg, dus ik neem aan dat de overige vetrekken door radiatoren verwarmd worden.

Heb je enkel vvw. dan kan de cv temperatuur verder omlaag, maar altijd wel iets hoger dan je aanvoertemperatuur van de vvw. verdeler.
 

Xr8

  • #17
Het zwarte kastje is waarschijnlijk een maximaal thermostaat, deze meet de temperatuur van de verdeler, mocht deze door een fout veel te heet worden (60/70 graden) dan zal deze de pomp uitschakelen om schade aan de vloer en vloerverwarming te voorkomen.

Deze beveiliging moet je meestal handmatig weer inschakelen met het bruine knopje aan de bovenzijde, dit zit onder een afdekkapje, tenminste bij de WTH verdelers die ik ken. Wat het zwarte kastje betreft, als deze een voeler heeft dan zal het een pompschakeling zijn.

Deze werkt als volgt, als de thermostaat de ketel laat stoken dan zal er warmte naar de verdeler gaan, deze warmt op, de voeler neemt dit waar en zal bij een bepaalde temperatuur de pomp aansturen, zolang de verdeler koud is (in de zomer bijvoorbeeld) dan zal de pomp niet draaien. Vaak laten deze regelaars de pomp bij geen warmtevraag af en toe even draaien ter voorkoming van het vast raken van de pomp.

Succes.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #18
Zwarte kastje van WTH is een pompthermostaat die bij kouder worden dan 32 graden van het CV water wat door de vloer stroomd de pomp uitschakeld.

Vr Gr
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu