Nefit HRC22 CV ketel pendelt voortdurend (code 0A)

Walterjacobs

  • #1
Ik heb een Nefit EcomLine HRC22 CV ketel die de vloerverwarming van warm water voorziet. De ketel wordt aangestuurd middels een ModuLine 400 thermostaat met weersafhankelijke regeling. Sinds ca. 1 week haalt de kamertemperatuur overdag niet meer de 21 graden. De ketel gaat voortdurend van normaal CV bedrijf (code -H)kortstondig naar een wachtstand (code 0Y) die aangeeft dat de ketelwatertemperatuur hoger is geworden dan ingesteld, om vervolgens 10 minuten naar anti-pendeltijd (code 0A) te schakelen. Deze cyclus kan zich urenlang blijven herhalen maar vreemd genoeg zijn er ook perioden dat de ketel netjes op de door de thermostaat gewenste ketelwatertemperatuur van ca. 40 C blijft moduleren. Ik heb de weerstanden van de aanvoer- en retoursensor doorgemeten en deze zijn volgens de installatiehandleiding: 10 kOhm bij 25 C. De pompen van CV ketel en vloerverwarming draaien en ook de driewegklep functioneert goed. Verder blijft de retourwaterleiding van de vloerverwarming op ca 25 C dus de ketel kan ook gemakkelijk zijn warmte kwijt. Wie kan mij helpen om dit raadsel op te lossen?[/code]
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Vermoedelijk is 1 van de sensoren defect.
Advies alle drie vervangen

Aanvoer - retour - en safety sensor
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Wel voldoende stroming? Dus een Bypass of radiator open staan?
 

Bernhard

  • #4
Mogelijke oplossing is de stooklijn iets steiler instellen.
Het kan zijn dat de watertemperatuur van 40grd te laag is.
mvg bernhard
 

Walterjacobs

  • #5
Bedankt voor de reacties.

@Obelix2: Zelf dacht ik ook al aan een defecte NTC weerstand in de aan- of afvoersensor. Ik ga nieuwe sensors bestellen en deze plaatsen. Hierna meld ik me weer

@Headhunter: er staat geen bypass of radiator open. Ook met de vloerverwarmingspomp op stand 3 pendelt de ketel.

@Bernhard: de stooklijn kan m.i. niet het probleem zijn. Ook bij gewenste ketelwatertemperaturen tussen 30 en 40 graden heeft de ketel altijd prima gefunctioneerd.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Zonder bypass/radiator kan de thermostaatkraan in de vloerset de stroming zodanig belemmeren dat de ketel gaat pendelen.
 

Walterjacobs

  • #7
Ik heb de aanvoer- en retoursensors vernieuwd maar de ketel gaat nog steeds af toe in de pendelstand (code 0A) vanuit de wachtstand (code 0Y). Ik begrijp niet waarom de ketel naar de wachtstand schakelt want de volgens het dagprogramma ingestelde kamertemperatuur (21 C) door de Moduline-400 thermostaat is dan nog steeds niet bereikt. De ketelwatertemperatuur wordt netjes volgens de stooklijn geregeld en daalt van 45 C (max)in de ochtend naar 33C in de middag wanneer de 21 C kamertemperatuur bereikt is. Overigens pendelt de ketel ook indien de thermostaat op handregeling wordt gezet. Door het pendelen doet de vloerverwarming er ca. 1/2 dag over om de kamer op temperatuur te krijgen terwijl dit tot 2 weken geleden maar 2 uren duurde. Wie weet raad?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Stroming garanderen, probeer het eens.
In een installatie met th.knoppen altijd een bypass monteren.

Mogelijk werkt de th.knop van je vloerset niet goed, daar heeft je pompstand op de vloerset niets mee te maken.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #9
Safety sensor ook vervangen?
 

Gorp

Specialist Verwarming
  • #10
Heb je een pompschakelaar op je vloerunit zitten?
Zoja, gooi deze er even af.
Door een WA-regeling kan het zijn dat de aanvoertemperatuur te lag blijft om de pompschakelaar in te schakelen.
De vloer wordt dan niet warm, en de ketel gaat pendelen.

suc6
 

Walterjacobs

  • #11
Het mysterie is opgelost, de pompschakelaar (incl. temperatuursensor)die de vloerverwarmingspomp inschakelt bleek onbetrouwbaar te zijn geworden. Als gevolg hiervan schakelde deze de laatste weken de pomp soms al uit bij aanvoertemperaturen ruim boven de inschakeltemperatuur van 25 graden. Het probleem is bekend bij leverancier ICY en ze sturen me zonder bijkomende kosten het vernieuwde type ICY3325PSC toe. Hopelijk gaat deze schakelaar wel langer mee dan het huidige exemplaar (type ICY3325PS) dat ik nog maar 2 jaar had.

Ik bedank iedereen die gereageerd heeft voor het meedenken! Zonder jullie hulp had ik dit wellicht niet zo gauw gevonden.
 

Walterjacobs

  • #12
Even een korte update.

Ook de nieuwe ICY pompschakelaar blijkt niet te werken. Het probleem is dat de schakelaar geen instelbare temperatuur heeft waarop deze schakelt. Dit is essentieel voor een weersafhankelijke regeling waarbij de aanvoertemperatuur van het water dat de vloerverwarming ingaat lager is naarmate de buitenluchttemperatuur hoger is. Daarnaast schakelt de pompschakelaar te traag (> 15 sec).

Samenvattend raad ik een ieder af om de ICY pompschakelaar toe te passen. Ik heb nu de ECO Pump Switch geinstalleerd en deze functioneert probleemloos.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu