Muurtje in badkamer

Alwin.texel

  • #1
Hallo met Alwin,
Ik heb een plan van aanpak gemaakt voor mijn badkamer projectje en ik hoop dat iemand bereid is onderstaande vragen voor me te beantwoorden. Alvast Dank

Ik ben bezig met de renovatie van mijn badkamer. Ik heb de cement dekvloer verwijderd zodat ik mijn leidingen makkelijker kan verwerken op de betonvloer. Ik wil nu een scheidingsmuur van cellonbeton van 60x40x10 maken in de badkamer.

Deze muur komt direct op de betonnen vloer en komt haaks te staan op een betonnenvloer. Een deel van de muur grenst precies aan een klein muurtje van gipsblokken (HxB 250x25;) waar de standleiding en overige leidingen (K/W water, gas). Aan de muur wil een schuifdeur van mijn inloopdouche bevestigen.

De muur wordt 250 meter hoog en 90 cm breed.

Mijn plan van aanpak is als volgt:
1. de eerste rij van de muur op een cementlaagje (2 cm) plaatsen om goed te kunnen afstellen omdat de vloer niet echt egaal is. Is dit ok of moet ik deze lijmen
2. muurtje optrekken met verspringen en verankeren van de ytong blokken aan de betonnen muur. Lijmen en gebruik maken van murfor compact?. Is murfor compact nodig om de muur stevig te maken of kan dat ook zonder?
3. Muur komt dicht tegen de bestaande muur van gipsblokken 25 cm overlapping. voor extra stevigheid wil ik ytong muur lijmen aan de gispblokken muur. Kan dit ongestraft en met welke lijn moet ik rekening houden.
4. De nieuwe dekvloer die ik ga storten wordt 10 cm hoog en komt dus tegen de Ytong blokken. Is dat een probleem aangezien ze dan in feite volledig omsloten worden door de deklaag. Feitelijk zitten ze in de deklaag.


Belangrijkste vraag is: wordt dit een stevige muur waar ik niet bang voor hoeft te zijn dat bij de kleinste druk deze zal omvallen.

P.s. verankeren tegen beton kan toch alleen door te boren in het beton en niet met spijkers werken?
 

Alwin.texel

  • #2
Is er niemand die hier een antwoord op heeft?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
1 de onderste laag in de specie zetten.
2 kan zo tegen de muur gelijmd worden, geen profiel gebruiken.
3 met dezelfde blokkenlijm.
4 geen probleem, maakt de muur alleen maar steviger.
Muur is zo stevig genoeg, wel lijmankers gebruiken, om de blokken vast te zetten tegen de beton muur.
Hiervoor kun je geen spijkers gebruiken, maar schroeven en pluggen in de beton, en eventueel een schroefje in de blokken.
 

Alwin.texel

  • #4
Beste Peter
Hartelijk dank dat je de tijd hebt genomen om op mijn bericht te reageren.

Ik heb een aanvullende vraag: bedoel je met specie gewoon metselmortel universeel van een bekend merk beginnend met BE***? of iets anders?

Ik kan op internet geen voorbeeld vinden van een lijmanker zodat ik weet hoe die eruit ziet?. Bedoel je soms kozijnanker?. Kan het kwaad als ik elke bloklaag vastmaakt met een kozijnanker en of moet ik de voorgeschreven regel van om de 3 bloklagen vastankeren?

Alvast dank.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Met specie bedoel ik inderdaad kant en klare metselmortel of zand-cement mortel.
Het mag van de bekende merk zijn, maar ook het eigen merk van de bouwmarkt.

Voorbeelden van lijmankers zijn zo te vinden als je de zoeknaam lijmankers even intypt in google.
Het zijn platte strips met gaatjes er in.
Die kun je dan zelf ombuigen.
Kozijnankers zijn te dik hiervoor.

 

Alwin.texel

  • #6
Peter
dank voor je snelle reactie. Deze heb ik inderdaad gezien in de bouwmarkt maar onder een andere naam. Dank het zal wel moeten lukken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu