Lekkend toilet, pot is vochtig aan de binnenzijde?

Schapie1978

  • #1
Beste klussers,

In mijn moeders badkamer kom ik een half jaar na dat ik die gerenoveerd heb helaas toch een lek tegen.
Het is een gewoon staand toilet en er komt water tussen de rand van de pot en de vloer uit. Erger is dat er in de toiletruimte een verdieping lager, ook druppels water uit het plafond sijpelen. :(
Ik ga er vanuit dat ik destijds de pot niet goed heb aangesloten. De rioolbuis is een zeer moeilijk te vervangen of te verplaatsen gietijzeren pijp. Ik heb een vlakspoel toiletpot geplaatst en vanwege de hartafstand tot de muur gebruik gemaakt van een verloopmof. Het is een hele krappe ruimte dus bij het plaatsen van de pot had ik geen zicht op de mof en op de aansluiting van het toilet op de mof. Dus, ik heb de pot erop geplaatst en licht verschoven om te bepalen waar de weerstand zat van de randen van de mof. Maar, nu vraag ik me af of ik die mof niet te diep in de rioolbuis heb gepropt en er dus gewoon geen goede aansluiting is. Er komen namelijk helaas ook regelmatig rioolluchten vrij..

Is het in dit geval handiger om de mof eerst op de keramieke aansluiting van de toiletpot te schuiven en dan het geheel op de rioolaansluiting te plaatsen? Ik lees hier op het forum verschillende meningen.

Wat me ook opviel is dat de toiletpot aan de binnenzijde behoorlijk vochtig is. Kan dat optrekkend vocht zijn? Of bestaat de mogelijkheid dat de pot zelf lekt.. lijkt me onwaarschijnlijk maar ik sluit niets uit. Alvast bedankt!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Denk meer wat je zelf al zei dat de aan sluiting niet goed is.

Haal de pot er eens af en maak er een foto van hoe deze zit in de vloer.

neem ook de maat van die pijp die in de vloer zit op zodat we beter kunnen bepalen wat je er aan kunt doen.

regelmatig rioolluchten vrij
dus dat betekend open riool aansluiting, dus de warme riool dampen slaan als condens tegen binnen zijde van je pot.

Wat ik wel vreemd vind is
druppels water uit het plafond sijpelen
Is de vloer in het toilet van hout of beton.
 

Schapie1978

  • #3
Dag Henk, bedankt voor je reactie!

Ja, soms moet je hardop vragen stellen om te beseffen dat je het antwoord misschien wel weet. Ik wilde eens proberen om die mof weer uit de rioolpijp te trekken en toen bleek deze uit 2 delen te bestaan. Een deel met rubberen ringen aan de buitenzijde wat in de pijp klem gezet wordt en een deel wat daar ingeschoven zit met een zwarte rubberen ring aan de binnenzijde. Ik dacht bij aanschaf dat het één geheel was. :roll:
Ik heb dat binnenstuk vervolgens op de keramische aansluiting van de pot geschoven en dat zit nu gewoon stevig. Maar, ik denk dat dat nooit goed gezeten heeft. Maar goed, ik durf niet te zeggen dat het hiermee opgelost is. Dat is moeilijk te bepalen want de vloer rondom de rioolpijp is nog steeds vochtig. Ik ben al met een föhn aan de gang geweest maar ja, dat droogt natuurlijk voornamelijk de oppervlakte.
Om antwoord te geven op je vraag, de vloer is een 60 jaar oude laag 'beton' denk ik op een houten vloer. Het zou me niet verbazen als water wat onder de pot bleef staan via de buitenzijde van de rioolpijp een weg door de vloer gevonden heeft. Dan zit er in de toiletruimte eronder een dubbel plafond, waar die pijp een bocht maakt meer richting de hoek van die ruimte.

Condens klinkt logisch, dat zal de verklaring wel zijn. Als de aansluiting nu wel goed is, dan zouden de rioolluchten dus ook af moeten nemen lijkt me.

Bedankt voor hulp Henk, ik ga even een paar keer doortrekken! :wink: Aangezien de pot nu dus weer op zijn plek staat ga ik eerst even testen. Anders kom ik terug met diameters en foto's.. Fijne zaterdag!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Wat in zo'n situatie kan helpen is, als je de boel hebt aangesloten maar de pot nog niet hebt vastgezet, om een krant onder de pot te leggen / schuiven.
Dan een paar keer spoelen en krant weer er onderuit trekken.
Dan zie je meteen of er wat lekt.

Ik heb laatst bij een klus overigens wel een lekke pot aangetroffen.
Zelfde truc, pot los op krant zetten, water er in gieten tot het er net niet uit komt en een uurtje laten staan.
 

Schapie1978

  • #5
Hoi Frank,

Dat is nog een goede tip. Mocht het probleem toch nog aanhouden dan gaat de pot weer los en haal ik deze er even bij. Thanks!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Bij giet ijzeren leidingen in een oudhuis daar is de aan sluiting naar de oude bestaande wc met een loden buis gedaan.

deze buis is in loop der jaren wat verrot en ook hier kan je lekkerij van krijgen.

Had even een voorbeeld hoe het zit in een oud huis.



Als dit lood niet zo goed meer is dan kan je dit gaan vervangen door pvc 110 te plaatsen in de gietijzeren mof

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu