Lekkage nieuw dak (4 maanden)

Robin_geersing

  • #1
Heren,

4 maanden geleden was mijn schuur eindelijk klaar en heb ik het dak voorzien van dakleer met een kennis (die het vaker gedaan had)

Na dit horror weer van deze week, harde regen en harde wind heb ik ineens 4 natte plekken op mijn dak. Het betreft een platdak, met mastiek schroten onder 45º en is ongeïsoleerd. Afmeting 3mtr x 5,25mtr.

Als ik in mijn schuur sta, zie ik dus 4 natte plekken in het underlayment zitten (18mm)

De natte plekken zitten precies waar steeds 2 platen in elkaar gedrukt zitten. Dit omdat dit ook het zwakste punt is lijkt me, en hier kan water het makkelijkst langs. Als ik die plekken op mijn dak uitmeet, kom ik bij alle 4 de plekken precies uit op de naat waar 2 lagen elkaar overlappen. Ik heb destijds de rollen gebrand, en ben dus bang dat het bij de overlappingen niet goed is gegaan. Echter kom ik er nu ook achter dat ik het naadje bovenin de daktrim had moeten afkitten (dit is ook niet gebeurt)

Alleen moet ik nu wel stappen ondernemen, er staat een laagje water op het dak, wat ik er het weekend af ga halen en dan moet ik de naden dicht zien te krijgen en de trim kitten. Alleen moet alles dan wel heel goed droog zijn lijkt me.

Kan ik de naden ook losmaken en dan met nieuwe lijm ertussen ofzo ??

Ik hoop op wat tips van jullie.

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2

Deze manier had je eigenlijk moeten volgen. Daarmee ben je wat zekerder wat betreft het kritische punt zie pijl. Op dat punt precies in de kim wil komt wat spanning en de het gebeurd regelmatig dat de banen daar los komen.
Als de naden in de lengte van de baan los zijn gekomen zal het niet meevallen deze dicht te krijgen. Een strook er over heen branden is het meest zeker. Wat nu op het oog dicht lijkt in die naad kan na de vorst toch los vriezen.
Heb je voldoende bitumen uit de overlap laten vloeien.
Bij het hooge verschil in de kopse naden van de banen ligt regelmatid de oorzaak van lekkage.
Ik zou beginnen de trim dicht kitten gele tubes benzine merk en even wachten voor je met het vlak begint. Als het horizontale vlak van de trim wat groter is dan op de tekening, bijvoorbeeld een steen breed, is dat vaak de oorzaak. Branden is lastig maar een trim inwerken vraagt nog meer ervaring.
 

Robin_geersing

  • #3


Is bovenstaand geen optie om de langsnaden dicht te krijgen? Opnieuw de brander erop, insnijden, openvlappen, insmeren met lijm en weer terugslaan.

Of zo'n complete coatinglaag van Aquaplan?

Het horizontale vlak van de trim is volgens mij maar 3cm, dan komt de mastiek.

Wat bedoel je precies met hoge naden aan de kopse kanten ??

Hierbij nog een foto van toen we met het dak bezig waren, dan kun je een beetje de manier van leggen zien, hierop heb ik de lekkages ingekleurd.

Mvg Robin

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je zou wel heel slecht gebrand hebben als je tussen de twee banen zou kunnen komen of lostrekken.
De kopsenaad zie de rode strepen. De achterste lijkt er op. Maar in jouw geval heb je deze niet nodig gehad, je hebt nu veel stukken over. :wink:
Je verteld dat er veel water op je dak blijft staan. Als het nu niet lekt met al dat water op je dak dan moet je zeker de oorzaak in de daktrim zoeken.
 

Robin_geersing

  • #5
Ik heb maar 1 kopse kant inderdaad.

Er staat nu een laag water op het dak ja, en nu in deze week zijn deze 4 natte plekken ontstaan. Er zitten zelfs natte plekken op de tegels in de schuur van het druppen.

Zal je de rand ook niet loskrijgen dan als ik de brander er nu weer opzet en heetstook ??

Misschien dom idee hoor, en dan met een plamuur mes de rand omklappen.

Gezien de locatie van de plekken, en gezien het feit dat ze precies op de naden zitten, is het dan het meest logisch dat het van de langsnaden komt of de niet gekitte trim ??
 

Robin_geersing

  • #6
Ik heb er zelf al over na lopen denken, om alles eraf te trekken en het opnieuw te doen, en dan zoals jij geschetst heb.

Nu zijn het deze 4 lekken, wie weet komt er nog wel meer.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Aan die naad is zover ik weet niets meer te doen. Stroken er over maar dat is met leislag best lastig. Het dak is nieuw die leislag ligt er nog dik op en dat krijg je ook wat moeilijker dicht.
Zolang er nu geen druppels aan je dakvloer hangen en het dak staat nog steeds vol met water, daktrim.
Heel goed idee. Op nieuw maken. Veel geleerd ideaal voor de beun. :wink:
 

Robin_geersing

  • #8
Er hangen nu nog steeds druppen aan, het drupt eigenlijk de hele week al door....

Ik zal er eens goed over nadenken....
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Dus niet de daktrim.
Als je het overnieuw wil maken zou ik me orienteren op bitumen banen die je mechanisch in de overlap kan bevestigen. De overlap van deze banen kan je dan met hete lucht dicht lassen. Dit systeem is handzamer minder gevaarlijk maar het gaat wel minder snel.
Het probleem zit in de heteluchtlasser je moet het type hebben die genoeg vermogen heeft om bitumen te laten smelten. Ik zou niet weten of je deze apparaten kan al kan huren. Het lassen duurt wat langer dan branden maar dat lijkt mij voor een doe het zelver geen probleem.

Zoiets, op dit apparaat zit nog niet de juiste blaasmond gestoken
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Vaak komen dit soort lekkages door veel regen in combinatie water dat op het dak blijft staan met daarbij harde wind.
De hoofdschuldige is bijna altijd de aansluiting op de daktrim die niet voldoende op temperatuur is geweest om goed te kunnen plakken.
Ik zou daar eens goed naar kijken, vooral aan de kant waar de wind op staat, voor ik het hele dak ging vernieuwen.
Ook de hoeken even goed nakijken.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #11
Het afgelopen jaar heb ik ook een soortgelijk nieuw dak laten maken
door een specialist en dezelfde avond had ik al een lek van een paar meter lang...

De oorzaak was een loodslab die ik zelf nog even tegen de muur aan moest kloppen.
De opening was minimaal, maar veroorzaakte wel een grote lekkage.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu