Leidingen Casco badkamer naar meterkast

BillyA

  • #1
Hey,

Wij hebben net de sleutels gekregen van een nieuwbouwwoning(eerste bewoners). Wij hebben de badkamer casco laten opleveren. Wij hebben gekozen voor extra aansluiting voor een wc en een bad. De leidingen liggen er netjes in.
Het probleem is dat de leidingen in de badkamer liggen en doorgetrokken zijn naar de meterkast. Deze leidingen voor bad en wc zijn NIET aangesloten op de waterleidingen.
Nu hebben wij van verschillende loodgieters gehoord dat als wij de leidingen van het bad en de wc op het water willen aansluiten in de meterkast dat de garantie vervalt. Ook vertellen de loodgieters dat het bedrijf dat de woning heeft gebouwd ervoor moet zorgen dat de leidingen van de extra opties daadwerkelijk worden aangesloten op de leidingen in de meterkast.
Nu zegt het bedrijf die de woning heeft gebouwd hier niet verantwoordelijk voor te zijn. Dat zij de leidingen niet hebben aangesloten op de leidingen van de meterkast ivm legionella. Heeft iemand hier ervaringen mee?

Mvg,
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Tja, als je hier niets over hebt afgesproken, dan kun je ook niemand iets verwijten. Behalve wellicht jezelf.

Zitten er aftakkingen in de badkamer? Vraag dan aan de aannemer of de leidingen afgeperst zijn. Als dit niet gedaan is, vraag dan of ze dit alsnog willen doen ivm de garantie...

De leidingen in de meterkast zullen van kunststof zijn. Welk merk is dit? Want niet iedere loodgieter kan ieder leidingsysteem verwerken. Dat heeft te maken met de verschillende perssystemen. Je zou dus iemand moeten vinden met het goede gereedschap, en de ervaring hoe hij dit moet gebruiken.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Wij hebben gekozen voor extra aansluiting voor een wc en een bad
Als je dit op papier hebt sta je sterk, een aansluiting voor een wc of bad moet natuurlijk wel werkzaam zijn, anders voldoet deze niet aan de verwachtingen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Wat een kletspraat van de aannemer zeg.
Kans op legionella :mrgreen:
Dus dan zou elk nieuw gebouwd huis niet aangesloten kunnen worden, omdat er gevaar zou bestaan.
Als er inderdaad een wc en bad komt, na de oplevering is het geen enkel probleem om ze nu aan te sluiten.

Lekker gevalletje van extra geld vangen voor meerwerk, maar zo min mogelijk uit willen geven.
Zoals al geschreven, als het op papier staat als extra werk, hoort het aangesloten te zijn.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Laten we het eens van de legionella kant bekijken, er mogen geen niet gebruikte aftakkingen langer dan 2,5 keer de leidingdiameter in het leidingwerk zitten.
Leg je een badkamer of wat dan ook later aan dan mogen dus de niet gebruikte leidingen niet aangesloten zijn, dat mag pas als de badkamer etc. in gebruik genomen worden.
De installateur die de badkamer plaatst sluit dan de leidingen aan.

Het lijkt me trouwens vreemd dat dit ten koste van de garantie zou gaan.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
De verbindingen in de badkamer zijn door anderen gemaakt en zeer waarschijnlijk niet getest. Dus ik snap dan ook wel weer dat een installateur zich daartegen indekt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu