Leiding water en gas kruipruimte ingraven

Ik en mijn huis

  • #1
Beste klussers

Ik wil vanaf de meterkast gas (in mantel) en water warm en koud naar de keuken gaan brengen.

Wicu lijkt me voor mij het beste omdat ik dat zelf kan zonder perstang etc. en ik bovengronds gewoon verder kan gaan met koper.

Nu wordt er op het forum al heel wat gezegd over het los laten liggen van de leidingen ofwel het beugelen of zelfs wegwerken in de isolatie met PUR...

Maar nergens lees ik of je ze ook kan ingraven. Dat lijkt mij toch eigenlijk ideaal: geultje van 30 cm diep, leidingen erin, en ze zijn uit het zicht, liggen niet meer in de weg en liggen "vast" (vergelijkbaar met beugelen lijkt mij?). Maar omdat niemand deze optie noemt, zie ik misschien iets over het hoofd?

Verder: als beugelen toch verstandig of verplicht is: hoe kun je de gasleiding beugelen als deze verplicht in een (ruime) mantel ligt? Je beugelt dan de mantel, maar de leiding zelf ligt toch nog steeds los?

O ja, over het wicu: als ik in de meterkast en in de keuken vanaf het wicu wil overgaan op gewoon koper moet ik dan solderen (mn voor gas) of kan knellen ook?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
In een kruipruimte zou ik de leidingen in een gesloten mantelbuis keurig ophangen / beugelen. Dan blijft het droog en bereikbaar. En uiteraard de leidingen incl. de mantelbuis boven de vloer uit laten komen. Flexibele koperen leiding zou niet mijn voorkeur hebben. Ik zou eerder kiezen voor een betrouwbaar kunststof leidingsysteem (gekeurd ook voor gas) met een schuifhuls-systeem. Echter dat is mijn persoonlijke ervaring.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Wiku buis voor gas mag, maar moet gesoldeerd worden.

Voor water mag/kan met een steun bus gekneld of geklemd worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu