Led spots kopen inclusief travo

PieterJanS

  • #1
Goedeavond,

Ik ben me aan het verdiepen in de wondere wereld van LED-spots.
Nu ben ik zelf van plan om voor in mijn woonkamer LED-Spots te kopen inclusief travo (dus geen aparte travo te moeten aanschaffen / Kan iemand mij überhaupt vertellen wat het voordeel/nadeel is?)

Nu moet ik deze spots natuurlijk aansluiten en ze met elkaar verbinden, deze spots hebben dus (ik denk dat je die zo noemt) een eigen lasdoos. Hoe kan ik die verschillende lasdozen het beste met elkaar verbinden? Want het is natuurlijk niet zo netjes om tussen elke 2 dozen 2 losse vd-draden te gebruiken.

Dank alvast voor de reactie/tips!
 

Blauwbloes

  • #2
Dat hangt ervan af tov wat dit voor- of nadeel is.

Er bestaan 3 types LED-spots die direct op 230V werken.

1) 230V LED spots met voet (Meest gangbaar is GU10 voet) Driver zit in de LED-lamp zelf. Nadeel is dat lamp iets duurder is als een MR16 (12V en externe trafo (ipv travo)). Voordeel. Enige wat defect kan gaan is de lamp zelf, uitwisselen en probleem is opgelost. Gu10-lampen vind je zowat overal.

3) 12V LED-spots met voet (Meest gangbaar is MR16 voet) waarvan de driver geintegreerd zit in het armatuur. MR16 lamp is iets goedkoper als GU10. Armatuur hoef je in theorie althans maar een keer aan te kopen. Echter niet uitgesloten dat de driver in het armatuur zelf defect gaat. MR16 lampen vind je ook overal. Identiek armatuur of passende driver moest dit defect gaan uiteraard niet, zeker niet na een aantal jaren. Best 1 of 2 reservedrivers aankopen bij aanvang.

3) Leds en armatuur is een geheel. Nadeel is dat als de lamp kapot is je het volledige armatuur moet vervangen. Voordeel is dat armatuur-designers niet zijn gebonden aan de standaardvorm van een GU10 of MR16 spot.

Zijn die lampen aangesloten op een dimmer?
 

PieterJanS

  • #3
Goedemorgen,

Dank voor je uitgebreide reactie.

Ik heb nog geen dimmer gekocht, die moet ik nog aanschaffen.

Ik denk dat ik op dit moment zelf aan het kijken ben naar je eerste optie.

Ben ik nog even opzoek naar hoe ik deze het beste kan bevestigen, want tussen elke spot 2 losse draden is niet veilig lijkt me?
 

Blauwbloes

  • #4
Je moet er dan voor zorgen dat
-Die GU10 lamp dimbaar is, niet alle merken/modellen zijn dat
-Die dimmer compatibel is met het betreffende type lamp.

Bekende merken hebben compatibiliteitstabellen voor dimmermerk en type/ LED-lamp type. Zeker raadplegen om niet voor verassingen te staan. Dimmers die werken met FASEAANSNIJDING werken zelden met LED-lamp. Meeste dimmers hebben ook een minimum belasting nodig, wat voor een enkele LED-lamp al eens en probleem durft te zijn.
 

PieterJanS

  • #5
Ga ik beide rekening mee houden! Ik had al gezien inderdaad dat er veel verschillen in zijn.
 

PieterJanS

  • #6
Nog even een toelichting op mijn vraag over de bekabeling.

Vanuit de centraaldoos moeten 2 draden komen naar de eerste LED - Moeten dit 2 losse VD draden zijn of moet ik hiervoor een kabel gebruiken? En moet deze kabel/snoer door een PVC buis?

In het lasdoosje van de spot zitten 3 aansluitingen (Soort kroonsteentje ( 3x voor blauw en 3x voor bruin)) ik neem aan dat dit is voor:

1x naar de spot zelf
1x vanuit de centraaldoos naar de spot
1x voor het "doorlussen".

Klopt dit zo?
 

PieterJanS

  • #7
Iemand?;)
 

Peter_H

  • #8
Zoals je het zelf aangeeft lijkt me inderdaad logisch (één aansluiting voor spot, één voor centraaldoos of vorige spot, één voor doorlussen naar volgende spot). Een foto zou wel handig zijn.

Hoe wil je de spots bevestigen, gaat het bijv. om een verlaagd plafond?

De bedrading hangt ook af van het type spots, 230V als ik je verhaal goed begrijp?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Van cent.doos naar spot gebruik je edratheen snoer, van spot naar spot ook.hoeft niet in buis maar is wel beter.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu