Lagers ? (Whirlpool AWM 5129)

ChrisHa

  • #1
(edit: ik zal n.a.v. het andere recente lagertopic kijken naar speling, beugels, e.d., kom ik zo spoedig mogelijk op terug)

Een Whirlpool AWM 5129 Servicenr 8570 512 20101 heeft vorig jaar mei een nieuwe set koolborstels gekregen ( Whirlpool wasmachine laat o.a. geen water in ).

Nu maakt hij bij het centrifugeren het geluid van een landende jumbojet. Hoe sneller hij centrifugeert, hoe erger.
Lijkt mij lagers, en ik zie online ergens een set voor 67,50 (onderdeelnr. 481252018065 ). Is dat een redelijke prijs? Dan komt de afdichting er nog bij begrijp ik. Of kan ik beter naar een onderdelenwinkel gaan?


Is het vervangen van de lagers vergelijkbaar qua ingewikkeldheid met die koolborstels? En ik zie ergens dat er een poelietrekker nodig is. Heb ik niet, daar nog tips over?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Lagers vervangen is iets ingewikkelder.Algemeen genomen komt het hier op neer:


Je moet eerst het snaarwiel verwijderen, daar heb je waarschijnlijk de trekker voor nodig.
Vervolgens moet je de kuip losmaken, dwz. motor eraf, manchet verwijderen, afvoer en aanvoer slangen losmaken, verwarming los koppelen,schakdempers losmaken en de ophangveren verwijderen.

Om het iets makkelijker te maken met tillen de contra gewichten demonteren voordat je de veren en dempers loshaalt.

Vervolgens moet je de kuip openen, sommige machines zitten beidehelfden met een metalen spanring aan elkaar, anderen(de mijne ) zitten met een behoorlijk aantal schroeven vast gezet.

Zodra je de kuip uit elkaar hebt kan je de trommel eruit halen en dan het binnen en buitenlager uit de lagerzitting tikken.

Ga naar een lagerspecialist deze kan waterdichte lagers voor je regelen.
Dit heeft als grote voordeel dat als je keering gaat lekken je lagers nog niet stuk gaan zoals normaal gebeurt, de lagers gaan dan nog jaren mee.

Bewaar de oude lagers voor montage hulp.

Neem het oude lager, je ziet een metalen bandje over de kogeltjes liggen, verwijder deze band.
Je kan nu de kogels naar 1 kant van het lager schuiven waardoor de binnenring en de kogels eruit vallen.De buitenring is je montage hulpje.

Vaak moet je lagers met gepast geweld op hun plaats tikken raak je nu de binnenste ring tijdens het tikken dan kan je de lager beschadigen waardoor deze veel sneller slijt.
Daarom zet je de lege buitenring op de nieuwe buitenring en tikt dus op de oude ring en is het onmogelijk de binnenste ring te raken.

Montage in omgekeerde volgorde.

Prijs van de lagers, zoek eens op I-net naar het nummertje op de zijkant van het lager, dan krijg je wel een idee wat zo'n ding kost.

Demonteer eerst alles voordat je nieuwe onderdelen besteld, zit er bv een scheur in het lagerkruis of is de as afgesleten/ruim dan heeft vervangen geen zin.

Het kan natuurlijk zijn dat bepaalde handelingen bij dit type machine niet nodig is, bij sommige machines kan je bv de kuip delen terwijl deze in de ophanging blijft zitten, demonteren van alle onderdelen is dan ook niet nodig.
 

ChrisHa

  • #3
Bedankt headhunter!

Ik dacht ik ben niet zo ervaren met lagers, en vind het moeilijk ze niet te beschadigen. Dus bestelde ik van een website een lagerset. Met het idee dat ik dan het geheel vervang. Kost wel aardig wat.
afbeelding offline

Nu ligt de kuip uit elkaar en zie ik dat die lagerset niet als geheel past in de kuiphelft.
(precies voor hemelvaart natuurlijk)


Zou het de bedoeling zijn dat ik de lagers uit de lagerhouder pulk ???

Of is die kuiphelft stiekem toch nog te openen??

Chris
 

ChrisHa

  • #4
:D

Lang leve mijn buurman! Die heeft de lagers voorzichtig uit de lagerset getikt, net als de oude uit de kuip, de nieuwe in de kuip gedaan, er weer uitgetikt omdat hij de waterdichtring te diep had getikt en je dan allebei de lagers weer er uit moet halen, en er weer ingetikt.

Dat was mij alleen echt niet gelukt.

Wasmachine is dicht, wil alleen leeg niet zwieren, hoop dat hij dat straks met een volle bak wel doet! Eerst even een lege cyclus vanwege alle losgebikte kalk.
 

ChrisHa

  • #5
Aj.

de set was volgens de site voor AWM 5129 s/n:
8570 512 20100
de wasmachine is:
8570 512 20101

Dan is daartussen de trommel helemaal anders gemaakt, kennelijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu