Kwh meter dag/nacht

Filiep

  • #1
Thuis hebben we dubbel tarief (dag/nacht tarief). Nu wil ik in een bijgebouw een tussenmeter plaatsen met onderscheid tussen dag en nacht verbruik. Ik zou dus willen weten hoeveel ik op weekdagen tussen 7u en 22u verbruik, en hoeveel ik tussen 22u en 7u verbruik en in de weekends. Dit is niet voor officiële doeleinden. Hoe kan ik dit best doen? Er bestaan blijkbaar wel meters met dubbel tarief, maar in de handleidingen vind ik nergens hoe je dit dubbel tarief instelt. Is het mogelijk om een kWh meter te plaatsen met een tijdsklok? Iemand tips? Alvast bedankt!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Ik zou eerst eens serieus doorrekenen of het wel uit kan dat je dubbel tarief hebt. Je moet dan meer dan de helft van de stroom 's nachts gebruiken, en bovendien liggen de beide tarieven ook nog eens akelig dicht bij elkaar.

Stap je over naar enkeltarief (dat is een administratieve handeling) dan betaal je het 'normaaltarief', dat zit ongeveer tussen het huidige dag- en nachttarief in. Hoef je ook niet meer na te denken wanneer je de vaatwasser of wasmachine aanzet :D
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Oudere meters hebben een contact voor het omschakelen van telwerk dat je gewoon kan sturen met een extern klokje.
 

Blauwbloes

  • #4
Is dit in Nederland?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Er zijn energiemeters met dubbel tarief.
 

Filiep

  • #6
Bedankt voor jullie reacties!
De bedoeling is dat de meter op een hoofdkabel wordt geplaatst waar er nog redelijk wat doorgaat (bv ook kookplaat). Ik weet niet of zo'n meter die IJkenhout voorstelt dan ideaal is?
Op internet vond ik een 2e hands meter (zie bijlage). Zou deze ook gewoon werken en nachttarief herkennen? Weet iemand hoe ik deze moet aansluiten?
 

Blauwbloes

  • #7
Is dit in België?

Dit omschakelen gebeurt door CAB signalen die de netwerkbeheerder op het net plaatst. De frequentie van dit signaal is echter niet hetzelfde in elke regio. Als je het omschakelmechanisme van de teller kan aansturen kan je eventueel een schakelklok gebruiken. Vergt wat knutselwerk.
 

Filiep

  • #8
Ja, in België. Ik vrees dat ik dit niet zal kunnen...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
De getoonde meter heeft een externe omschakeling, dwz. een klok ,TF ontvanger of service draad nodig om het tarief om te schakelen.

De laatste 2 klemmen zijn om het tarief om te schakelen, spanning erop is het ene telwerk, spanning eraf gaat hij naar het andere telwerk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu