KwH meter aansluiten

Handige-harry

  • #1
Hoi,

ik heb onlangs een kilowattuurmeter op de kop getikt, die wil ik nu aansluiten op een paneel wat ik gemaakt heb, daarop zitten een paar losse groepen (6A automaat gezekerd), en ik wil kijken hoeveel KwH ik afneem.

Dus nog een keer samengevat: Hoe sluit ik een Kilowattuurmeter aan?

De meter + aansluitklemmen zien er als onderstaande foto uit:


Voor mijn gevoel moet fase R-in op klem 1, fase R-uit op klem 2, en de Nul in op klem 7, en Nul uit op klem 8.

Het is een meter voor dag- en nachttarief, en het is een draaistroommeter, mij is verteld dat dat ook op 220 werkt

Groetjes Handige harry (Roland)
 

Gerrit

  • #2
De genoemde aansluitingen zijn juist.

Helemaal rechts zal nog een klein aansluitklemmetje zitten. Door hier spanning op te zetten gaat de meter op hoog tarief.

De meter is wel geschikt voor 3-fasen. 1-fase werkt wel maar ik ben niet 100 % zeker dat de aanwijzing zijn nauwkeurigheid houdt.

Gerrit
 

Handige-harry

  • #3
Thanx :P maar 't is niet als officiële "huis-tuin & keuken-KwH meter"... gewoon beetje spelen zeg maar, en kijken hoeveel vermogen ik trek.

Maar desalniettemin bedankt!
 

Handige-harry

  • #4
Owja wat ik ook nog vragen wou, dat kleine klemmetje waar je over sprak die helemaal rechts zat...

Als je daar spanning op zet..wat moet ik me daarbij voorstellen? Poot je er dan gewoon 220 op of gaat dat via een aparte "lead" vanaf de wijkcentrale o.i.d.?

Want lijkt me sterk dat er een apart kabeltje vanaf de meter wegloopt! :shock:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
In sommige wijken liggen 3-fasen netten met hulpaders.
Dus L1, L2, L3, N en nog 2 of meer dunne (2,5mm²) geschakelde geleiders.
Deze hulp geleiders gebruikt men om een relais te schakelen in de hoofdzekerings kast voor bv. dag/nacht tarief en verlichting.
Dat relais schakelt weer een spanning uit de eigen meterkast welke de verlichting stuurt of de dag/nacht teller omgooit.

In nieuwere netten gebruikt men toonfrequent sturing. Men zet dan een bepaalde frequentie op het lichtnet, waarop de ontvangers reageren door bijv. een spanning op de dag/nacht switch te zetten.
In beide gevallen gewoon 230v.
 

Chathanky

  • #6
Niet alleen in nieuwere netten, er zijn energiebedrijven die al jaar en dag TF. gebruiken. Daar zag je in de meterkast een flinke TF. ontvanger hangen, die in staat was een relais te sturen. Tegenwoordig kan dit in de meter zelf worden verwerkt.

Over de meter gesproken, deze geeft alleen een goede meting als de primaire kant (dus de binnenkomende fases) zijn aangesloten. Afgaande meting is bij het verbruik van 1 fase al nauwkeurig (scheve belasting).
 

Gerrit

  • #7
Ter info: Er zijn ook energiebedrijven die weer van het TF-systeem zijn afgestapt. De dienstleidingen zijn weer voorzien van hulpaders voor de omschakeling. Deze vindt plaats in het wijkstation.

Reden: sommige apparatuur is gevoelig voor de toon, die gesuperponeerd (moeilijk woord) wordt op het net. Er zijn tegenwoordig domoticasystemen die hun signalen via het net versturen en dat wil nog wel eens een probleem geven.
 

Handige-harry

  • #8
Oh dan zal ik wel zo'n bepaalde frequentie over het net meekrijgen, want ik heb onze hoofdzekeringenkast/groepenkast al dikwijls los gehad, maar nooit meer draden gevonden dan 1 fase vanaf hoofdzekering, en 1 nul. :idea:
 

Chathanky

  • #9
De hulpaders gaan niet verder dan de meter en eventueel boiler relais.

In de groepenkast zal je die niet vinden.
 

Handige-harry

  • #10
Ja oke maar ik heb onze hoofdzekeringkast ook al losgeschroefd....vandaar begint t verhaal in je meterkast...en geen extra aders hoor.

3 fasen, waarvan 1 gezekerd op 220, 35A, de andere 2 zijn buiten gebruik en dan heb je nog een nulleiderrail. Meer vind je er niet, en van vloer tot plafond komt er geen adertje bij de installatie

Ik weet dat 100% zeker... want zoals gezegd ik heb alles al losgehad, behalve de montageplaat waar de meter op zit. Dus ik vermoed sterk dat wij gebruik maken van TF's, omdat wij ook dag-en nachtstroom hebben.

Verder hebben wij geen boiler of andere ingewikkelde apparatuur, alleen heteluchtverwarming en die loopt braaf op 220. :D
 

Chathanky

  • #11
Dan kun je nagaan of de twee tellers alle twee registreren, ik denk het niet of de meter moet zeer recent zijn, maar de sturing van het energiebedrijf is vrijwel zeker TF.
 

Gerrit

  • #12
Weet je zeker dat je dubbeltarief hebt? Dat is lang niet algemeen.
 

Handige-harry

  • #13
Jep wij hebben dag-en nachttarief, maar onze "hoofd"meter is onlangs (jaartje of 6 terug al eigenlijk) vervangen door een digitale teller...

Dus het kan zijn dat daar zon TF inzit. Maar voor de rest lopen er geen aparte leads naar of van de meterkast weg. :)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Handige-harry schreef:
Ja oke maar ik heb onze hoofdzekeringkast ook al losgeschroefd...
Hoe regel je dat dan met je energieleverancier, of de netbeheerder?

Want daar kun je leuk problemen mee krijgen, indien zij erachter komen dat je de verzegeling verbroken hebt. Schatting van het verbruikte vermogen en dergelijke.

Eigenlijk vind ik het geen verstandige actie en ik raad dan ook iedereen af, te gaan kijken bij de hoofdzekeringen, of de aansluitingen van de meter zelf, indien daarvoor verzegelingen losgemaakt moeten worden.
 

Handige-harry

  • #15
Och boeie zeg gewoon dat ma er met schoonmaken ofzo achter is blijven haken...tis ook zón dun draadje.

'T is ook al 2 keer gebruikt... 1 keer zelf geforceerd en 1 keer was me pa zo giftig dat die zekering kapot was...heeft ie m zelf maar doorgeknipt.:D

En dan nog... met de hoofdzekering kun je je stroomverbruik niet veranderen he.
 

Gerrit

  • #16
Nee, maar met geopende deksel kun je wel de bedrading "aanpassen".
Bij constatering van een verbroken zegel is men in de regel niet mals.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #17
Ik denk dat je je toch erg vergist.

Als de hoofdzekering open is, is het theoretisch mogelijk stroom af te tappen, zonder dat dat geregistreerd wordt. Zeer gevaarlijk, dat zeker wel, maar het gebeurt, denk maar aan hennep-kwekerijen.

Als het energiebedrijf in een slechte bui is, of naar hun mening de verzegeling duidelijk geknipt is, dan ben je zuur met minstens een flinke boete.

Nogmaals: het is gewoon niet verstandig dit te doen.

Helemaal onverstandig vind ik de actie, om zelf de hoofdzekering te vervangen.
Dit is een schoolvoorbeeld van geknoei met de elektra-installatie.

Als admin van Klusidee wil ik je vragen verder geen lovende woorden te besteden aan deze acties. Wij propageren geen illigale acties aan elektra-installaties!
 

Handige-harry

  • #18
Nee ik probeer ook om t niet te doen.
Nee, maar met geopende deksel kun je wel de bedrading "aanpassen".
Maar hoe wil je dan bij de meter komen vanuit de hoofdzekeringkast?

Wij veranderen inwendig niets aan de hoofdkast.
En er zijn huizen die zelfs de groepenkast gezegeld hebben, maar waar je volgens de wet (mits met gezond verstand) ook aan mag sleutelen...

En hoofdzekeringen vervangen doen we al helemaal niet. Die zekeringen die wij hebben vind je bij de doe-het-zelfboer niet :D
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #19
Het gaat er niet om, Harry, wat jij wél of niet aftapt.

Het gaat er om, dat het niet mag, en dat het energiebedrijf je dat heel erg kwalijk kan nemen. Zit er ergens (in een wijk) een vermoeden dat de stroomafname niet klopt, dan kunnen ze je doodleuk beschuldigen van dat aftappen.

En tegen de dan geschatte waarde doe je vervolgens niets!
Je hoort gewoon van dergelijke dingen af te blijven...
Handige Harry schreef:
...en 1 keer was me pa zo giftig dat die zekering kapot was...heeft ie m zelf maar doorgeknipt...
Je zei het zelf...
Ik ging ervan uit dat je vader dan de zekering heeft vervangen, hoe hij eraan komt, kan ik niet bepalen. Wat heeft het anders voor zin die draad door te knippen? Wraak of zo?
 

Handige-harry

  • #20
Dan laten ze in zon geval eerst maar eens bewijzen dat die "valse stroom" van ons komt... kunnen ze dat niet waar maken dan kunnen ze iedereen in de wijk toch wel beschuldigen?

En ik heb me laten vertellen dat alleen als zo'n energieleverancier monteur kan aantonen, dat het een onvermijdelijke fout is dat de hoofdzekering springt, er geen schuld verhaald wordt op de klant.
Is het je eigen fout, en ze weten 't, dan pas ben je 't bokje...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu