Kookgroep bij nieuwbouw

RogerM

  • #1
Ons nieuwbouw rijwoning wordt over twee weken opgeleverd en we hebben besloten elektrisch te gaan koken. zo kunnen we het gas opzeggen want dat willen we graag. de aannemer legt een loze leiding van de meterkast naar de keuken maar doet geen aanpassingen. Ik leg zelf nog een extra groep naar de zolder ivm droger, wasmachine, hobby etc etc.
Liander hangt de meter(s) op. Onderstaande foto's maakte ik afgelopen week. In beeld een Landys Gyr E350 meter type ZMF110CCtFs2.





Onderstaand is 3x C25


Welnu, is deze installatie reeds 3 fase uitgevoerd? ik zie 3 hoofdautomaten en op de meter staat 3x230 en het 3fase ster-symbool. Is het dan vrij simpel om die kookgroep erbij te maken? Liefst hou ik Liander buiten de deur want die gasten kosten alleen maar geld... Ik ben op de hoogte van de regels qua automaten/groepen/diameters etc. (MTS-E achtergrond)
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Dit betreft idd een drie fase installatie. Als er een 19mm leiding naar de juiste plaats ligt, is het niet al te ingewikkeld een aansluiting te realiseren. Echter is hier wel wat handigheid en kennis van zaken voor nodig. Of jij daar zelf over beschikt in natuurlijk moeilijk in te schatten. Evt kun je dit door een elektricien laten uitvoeren. Liander is daar geen partij in, doet niks na de meter.
Bedenk je ook vast dat een droger en wasmachine ieder een eigen groep nodig hebben, evenals een vaatwasser, oven etc.
Verder uit nieuwsgierigheid, hoe ga je zonder gas je huis verwarmen?
 

RogerM

  • #3
Hi Sxnder,
er ligt idd een 19mm leiding. ik zet er zelf een perilex op. de regels ken ik en neem ik in acht. extra groepen plaats ik ook conform jouw opmerking. reden dat ik het de aannemer niet liet doen zijn de kosten. een willekeurige elektricien wilde het doen voor de helft. zonder betweterig te willen klinken: ik weet wel wat ik ga doen. de verwarring zit 'm erin dat Liander in de handleiding van deze meter (ZMF110CCtFs2) schrijft dat het een één-fase meter is. de meterkast én de meter zelf doen vermoeden dat dit niet klopt. echter, ik heb de sleutels nog niet en wil daarom ook niet de kast gelijk opentrekken om te zien hoe het zit aangesloten.

fijn dat ik nu weet dat ik Liander niet nodig heb. het kost me sowieso 600 euro om het gas af te laten sluiten! voor dat geld verwijderen ze alleen de meter. vorig jaar was het nog gratis (en zo hoort het ook: waarom betalen als je stopt met het afnemen van een dienst?). enfin, gas eruit en pelletkachel-CV erin. ik heb al een dak vol PV en zonneboiler.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Prima toch? Je bent zelf het beste in staat om in te schatten of je een bepaalde klus aan kunt of niet. Als je tzt de kast even voorzichtig opent, heb je snel genoeg zekerheid.
Nog een tip; maak er gelijk een 3 fase Perilex van. Goed voor de verdeling over 3 fase en je bent nog wat flexibeler in je keuze voor een kooktoestel.
 

RogerM

  • #5
Nou, de kookplaat die ik in gedachten heb, heeft een aansluitwaarde van 7200W verdeeld over 2 fasen. deze plaat heeft geen mogelijkheid om draadbruggen te verplaatsen. 2xL + 2xN + PE.

echter...

nu blijkt dat de installatie zonder bijkomende kosten geschikt is voor 3fase, staat het mij vrij opnieuw naar kookplaten te kijken. óók de kookplaten met een hogere aansluitwaarde. die liet ik sofar links liggen omdat ik uitging van 1fase aanvoer van Liander. in mijn huidige nieuwbouwhutje (2010) is dat namelijk wél zo.

ik vind 2fasen eigenlijk ook wel prima. dan zet ik op de derde een aparte groep voor de oven. doe ik gelijk aan een stukje faseverdeling :-)
 

DerBart

  • #6
Je kunt naar je wasmachine en droger toewerken met 5x2,5qmm in plaats van tweemaal 3x2,5qmm. Scheelt weer een leiding en een boel tijd.
 

RogerM

  • #7
Nou, volgens mij kan/mag dat niet.
dat zijn 2 verschillende groepen en die mogen niet door één buis. en dan ook nog een aarde delen?
ben blij dat ik jou niet als installateur heb :roll:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
DerBart schreef:
Je kunt naar je wasmachine en droger toewerken met 5x2,5qmm in plaats van tweemaal 3x2,5qmm. Scheelt weer een leiding en een boel tijd.
Inderdaad, dit is absoluut verboden.

Hoe kun je nu 'zegelrecht hebben' en dan zulke adviezen geven?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #9
Ik zou maar niet teveel geloven van hetgeen DerBart verkondigt. De antwoorden die hij de afgelopen week op het forum geeft zijn allemaal verre van juist. Ik mag hopen dat klussers zijn 'raad' links laten liggen.

Aan TS: Ik zou de kookaansluiting sowieso als krachtgroep uitvoeren, dus 3xL en 1xN. Dat geeft vrijheid voor de toekomst, je kunt altijd 1 fase ongebruikt laten mocht dat uitkomen met de kookplaat. Wel even kijken of je genoeg ruimte hebt in de meterkast, zeker als er ook nog 'gewone' groepen bij moeten komen.
 

RogerM

  • #10
Ik heb vroeger stage gelopen bij installatie bedrijven tijdens de LTS periode. Da's 30 jaar geleden... dus ik ben niet helemaal gekke henkie wat het onderwerp betreft. reden dat ik de vraag stelde is, omdat er nog wel eens regels veranderen. tegenwoordig werk ik in de ICT. ik hou het dus niet meer bij. kennis verdampt maar sommige dingen vergeet je niet. van dit advies wist ik direct dat er geen bal van klopte.

enfin, ik vervang de groepenkast voor een exemplaar met drie regels. dan heb ik plek zat.

ik maak de aansluiting tóch 2fase (2P2N+E in 2,5mm2) omdat de beoogde kookplaat geen mogelijkheid heeft om 3P aan te sluiten. als ik 3P doe, heb ik maar 1N in een Perilex. een kookplaat aansluiten op 2P 1N gaat niet werken.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Als je gewoon 3P + 1N uitbedraad naar je Perilex contactdoos kun je daar 99,9% van de kookplaten op aansluiten hoor. :) Met aansluiten gebruik je dan één pen van de stekker gewoon niet.

Waarom zou dat niet gaan werken? Heb je al een kookplaat op het oog? Neem dan eens een kijkje in de installatiehandleiding, daar staan als het goed is netjes aansluitschema's bij.
 

RogerM

  • #12
Ja, ik plaats een Siemens EH845FM17E met een aansluitwaarde van 7200W.

als ik de plaat met slechts 3 pennen aansluit (E effe buiten beschouwing gelaten) dan kan er theoretisch toch 32A door de nul lopen? als je in een 220 situatie 2 fasen gebruikt, dan moet je toch ook twee nullen gebruiken?

enfin, ik kan NERGENS een aansluitschema van de betreffende plaat vinden.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #13
Als je 2 verschillende fasen van een 3-fasen aansluiting gebruikt, zijn die fasen 120 graden verschoven ten opzichte van elkaar. De resulterende stroom door de nul kan dan nooit meer dan 16A zijn. Als er door de fasen niet meer dan 16A loopt tenminste. ;)

Wanneer je een 2x230V kookgroep plaatst en daarmee twee keer dezelfde fase gebruikt, dan heb je die verschuiving niet en moet je inderdaad de nul dubbel uitvoeren...
enfin, ik kan NERGENS een aansluitschema van de betreffende plaat vinden.
Raar, ik ook niet... Het zal vast en zeker op de plaat zelf staan, maar meestal vind je dat soort info ook wel bij de fabrikant.
 

RogerM

  • #14
Ik snap je.
als ik 5 draden trek, moet ik toch de kleuren kiezen? welnu, als ik een plaat heb van 2P+2N, dan zijn de kleuren toch anders dan voor 3P+1N ?
hoe moet ik dan een Perilex bedraden die universeel is voor 3fase en 2fase?
met mijn beperkte kennis (...) zou ik (voor die Siemens plaat) kiezen voor 2xbruin, 2xblauw en geel/groen. voor de sjiek geef ik beide tweede draden een merkje mee.

ik snap je verhaal over die fase en nul. het verhaal wortel 380, faseverdraaiing etc komt weer boven. sterk/driehoek etc. laaaaaaaaaaaaaaang geleden! hahaha
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #15
Welke draden je trekt, hangt af van de automaat die je kiest.

Een 2x230V kookgroep? Dan trek je 2x bruin + 2x blauw + geel/groen.

Een 3 fasen groep? Dan trek je 3x bruin + 1x blauw + geel/groen.

Hoe je de plaat vervolgens aansluit, die informatie krijg je hopelijk bij de plaat. :P Maar ongeacht welke installatie je kiest, die plaat zul je kunnen aansluiten.

Hier even een willekeurig schema van google:


Met een kookgroep gebruik je het middelste schema (en ik vind de tekst hierboven misleidend, hier had "230V 2N~" kunnen staan), met een krachtgroep gebruik je het rechter schema. Dat er in de stekker dan ook nog een pen voor L3 zit maakt niet uit.

Voordeel van de krachtgroep is dat je dat stukje installatie nooit meer hoeft te vervangen, ook niet als je een keer een 11kW kookplaat neer zou leggen.

Plus je 7,2kW is meteen netjes verdeeld over 2 fasen. Dat zou je met een kookgroep ook kunnen doen maar dat is ongebruikelijk en onlogisch. Die kookgroepen zijn juist bedacht voor mensen die geen 3-fasen aansluiting beschikbaar hebben.
 

RogerM

  • #16
Volkomen helder.
ik koop die plaat en laat me verrassen door Siemens. beetje vreemd wel, dat je die aansluitgegevens nergens op hun site kunt vinden.

enfin, nog meer tips om dit netjes te doen? ik neem aan een nette aardlek en automaat? volstaat een 30mA en trage karakteristiek?

edit: ik bedenk me opeens dat er ook nog een inbouw oven komt en een vaatwasser. geen Quooker en andere ongein.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #17
De aardlekschakelaars die al in je kast zitten voldoen prima (idd 30mA).

Trage karakteristiek is nergens goed voor, je probeert geen zware elektromotor op te starten toch? Gewoon B16 volstaat.

Voor die oven en vaatwasser zul je ook aparte groepen moeten voorzien. Dan zul je ook extra aardlekschakelaars moeten aanschaffen, je mag maximaal 4 eindgroepen per aardlekschakelaar plaatsen.
 

RogerM

  • #18
Klinkt alsof ik er beter een kastje naast kan hangen om al die keukenmeuk in onder te brengen...
-3 fase aardlek (mag hier alle overige meuk bij?)
-3 fase automaat voor perilex
-1 fase automaat vaatwasser
-1 fase automaat oven
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #19
Dat kan. Ja, die 1 fasen groepen mogen ook achter die 3 fasen aardlekschakelaar erbij. Zolang je totaal dus maar niet meer dan 4 automaten achter één aardlekschakelaar plaatst.

(beter gezegd: dat mag nu nog. In de nieuwe NEN1010 mag het niet meer, maar die is nog niet van kracht. En je hele huis zit nu vol met 1 fase groepen achter 3 fasen aardlekschakelaars dus ik zou me er niet druk over maken ;) )
 

RogerM

  • #20
...dit land is er steeds meer op uit om dingen te verbieden...

ik kom er op een ander moment nog op terug. thanks so far!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu