Ketting fiets kurkdroog en roestig

KeesC

  • #1
Ik heb een fiets met derailleur. De ketting en de raderen zijn afgelopen zomer vernieuwd. Ik rijd er ongeveer 1 x per week op en staat verder in de garage.
Vandaag reed ik erop, maar hij trapte elke keer door in welke versnelling ik hem ook zette. Bij nader onderzoek zag ik dat de ketting kurkdroog en roestig was. Ik heb hem toen volop geolied en gesmeerd. Maar nu heb ik het nog. Ik zie ook dat de ketting niet goed scharniert, de schakels blijven in een bepaalde stand staan en vallen niet automatisch terug.
Wat kan ik nog meer doen om de schakeltjes weer lekker soepel te laten lopen? Is dit onder meer een gevolg van het zout?
 

Lichtpunt

  • #2
Laten schoonweken in de gasolie en daarna lekker invetten met kettingsmeer.
 

Leduc5059

  • #3
Vroeger, en ik doe dat nog, deed je een ketting in een oudpannetje met een laag olie ( geheel onder gedompeld) en liet dat even aan de kook komen. De olie wordt dan waterdun en kruipt overal tussen. Dan langzaam laten afkoelen en de ketting even laten uitdruipen. Hij zou weer als nieuw moeten zijn en ook veel langer goed blijven.
 

StefanD

  • #4
Goed inspuiten met PTFE spray en direct daarna de ketting laten draaien zodat de spray overal tussen kan komen.
 

Tellyj

  • #5
Maar NIET zowel de olie als de PTFE gebruiken. Dat werkt niet.
Met PTFE gesmeerd trapt je fiets lichter, maar je moet het vaker herhalen en PFTE is gevoeliger voor vuil en doet (dus) je fiets ietsie meer slijten. Olie (genoemde methode kan gevaarlijk zijn en is afh. van type olie, oververhitting en giftige vluchtige bestanddelen) is dikker waardoor je fiets iets zwaarder trapt, maar is ongevoeliger voor vuil (en hoeft daarom minder vaak herhaald te worden)
 

Jvsteenb

  • #6
En vooral GEEN smeermiddel op siliconenbasis gebruiken !!!
Voor metaal-op-metaal contact is siliconenolie NIET geschikt.
Voor mijn motorfietsketting gebruik ik chainwax, van een bekende fabrikant. Dat werkt ook erg goed op mijn derailleurketting, en omdat het minder vettig is blijft er ook minder vuil aan hangen. Er zijn ook droogsmeermiddelen in de handel die prima werken en waar dat probleem nog minder speelt maar daarvan is in mijn ervaring de corrosiebescherming niet geweldig - kan natuurlijk zijn dat ik de juiste nog niet gevonden heb.

Vr. gr.

Job
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Als de ketting al is aangetast door roest, kun je hem beter varvangen en dan jaarlijks, zoals bescheven, onderhouden met bijv kettingvet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu