Ketel warmt buffervat zo vaak op??

Wendan

  • #1
Hallo allemaal, ik ben op basis van diverse posts op deze site bezig om mijn CV installatie te tunen. Ik loop echter tegen het probleem aan dat het opwarmen van het buffervat voor warmwater het opwarmproces van de CV (te)vaak verstoort.

Ik heb een Daalderop Combifort 32/80 uit 2002. Dit is geen doorstroomketel. Hij houdt continue een vat van 80 liter water warm voor tapwater.

Wat er gebeurt is dat de ketel in het opwarmproces van de CV steeds verstoord wordt door een trigger om de het vat met warm water te verwarmen. De ketel springt dan zichtbaar van CV bedrijf op warmwater bedrijf. De CV leiding wordt dan uiteraard koud, waardoor het CV bedrijf wordt verstoord. De ketel doet dit echter ongeveer iedere 10-15 minuten??

De ketel warmt het vat op met water van ongeveer 80-90 graden. Als het vat op temperatuur is, zie ik de ketel terugschakelen naar CV bedrijf. Het water van 80 graden stroomt dan echter de CV leiding in, waardoor de temperatuur boven de 60 graden komt (temperatuur die het meest door de thermostaat wordt gevraagd) en de ketel springt in een pendelbeveiliging.

Al met al is de ketel dan een dikke 5 minuten niet aan het opwarmen. En dat iedere 15 minuten ongeveer. Ik heb twee vragen waarop ik hoop dat jullie een antwoord hebben.

1. Is het normal dat een CV ketel zo vaak een vat met warm water moet bijwarmen?
2. Hebben jullie een tip hoe ik kan voorkomen dat het warme water (80-90 graden) direct het CV circuit in stroomt als de ketel terugschakelt naar CV bedrijf? Ik hoop een manier te vinden om in ieder geval te voorkomen dat de ketel ook nog kwartier in een pendelbeveiliging schiet.

Hoop dat jullie tips en tricks hebben.

Groet,

Daniel
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Draai de inlaatcombinatie eens dicht. Je hebt dan geen ww meer.
Deze ketel kan trouwens zowel cv als WW gelijktijdig maken.
Dus een vreemd verhaal
 

Wendan

  • #3
Hoi Obelix2, dank voor je reactie.

Wat maakt dat je wilt dat ik de inlaatcombinatie dichtdraai? Ik wil het best proberen, maar het euvel vindt plaats als het vat wordt opgewarmd. Niet specifiek als ik water afneem. Het water wat wordt gebruikt om het vat op te warmen wordt +/- 80 graden. Het is dit water wat weer de CV leidingen instrroomt, waardoor de interne thermostaat er voor zorgt dat de ketel in de pendelbeveiliging schiet. Dus ik wil het graag proberen, maar was even nieuwegierig naar je gedachte er over.

Het klopt dat deze ketel beide kan. Dit heet volgens mij Combicomfort. Deze staat aan in het install menu. Ik weet ook niet precies wat ik daarvan moet/mag verwachten eerlijk gezegd. Ik spraak laatst iemand van de helpdesk van Daalderop die zei dat het klopte dat er geen warmwater in de CV leiding komt. "Dan lekt in ieder geval de driewegklep niet" zei hij.

Groet,
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
Je hoeft ons niet te quoten we weten wel wat we zeggen.

Waarom de inlaatcombinatie dicht?
Stel je hebt ergens een kleine lekkage in de ww kant dan loopt er constant een klein beetje ww weg. Druppelende ww kraan kan al genoeg zijn.
Hierdoor zal het vat afkoelen en steeds weer opnieuw opgewarmd moeten worden.

Daarom dat eerst proberen
 

Wendan

  • #5
Top! Ik ga er even naar kijken.

Groet!
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #6
Het combicomfort principe berust op de regeling dat de cv en ww tegelijk geleverd wordt als er een "kleine" hoeveelheid ww wordt getapt. Draai je de ww kraan vol open, en koelt het boiler vat dus erg af, dan zal de ketel volledig op warmwater stand gaan branden.

Dat de ketel steeds op warmwater schiet, kan idd heel goed met een druppelende warmwaterkraan (of lek) te maken hebben.
 

Killswis

  • #7
Wat ik eigenlijk leest boiler verwarmd tot 80gr schiet daarna naar zijn cv en laat warm water door na een kwartier gaat die de boiler weer verwarmen (zonder afname?) Wat heel goed mogelijk is is dat de 3weg klep door laat waardoor er koud water terug de boiler in stroomt waar door de boiler zegt het ik word te koud verwarmen maar hier door en pendel
 

Greenies

  • #8
Ik heb min of meer dezelfde ketel (nieuwer model - 2010) en naar mijn idee is dit normaal gedrag van de ketel. Ervaar hetzelfde gedrag al vanaf dat hij nieuw is opgehangen.

Ik heb dit euvel nooit weg kunnen krijgen en vrees dat dit bij het model hoort. En voor zover ik weet kan hij niet beide systemen tegelijkertijd opwarmen. Het is of de boiler of de CV installatie.

Wat ikzelf wel heb gedaan is de tapwater temperatuur van de boiler omlaag gezet naar de laagste stand. Daarbij zouden de verliezen iets minder moeten zijn. En slaat hij dus minder aan.

Hangt de ketel in een onverwarmde ruimte? Heb het idee dat bij een lagere omgevingstemperatuur dit verschijnsel duidelijker optreedt. Wat natuurlijk normaal is als je naar warmteverlies kijkt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu