Keramisch fornuis ompolen van 380 naar 220?

Liesl

  • #1
Goedendag,

Vandaag heb ik een keramisch fornuis (Siemens HL66023/05) van een particulier gekocht. Eenmaal thuis bleek dat er maar 2 van de 4 kookplaten ook werkelijk warm/heet werden. De andere 2 deden dus helemaal niets.

Uiteindelijk bleek dus dat ik in mijn meterkast 2 fasenstroom heb en dat mijn nieuwe aanwinst alleen volledig wil werken met 3 fasenstroom.

Na veel gebel en gevraag heb ik begrepen dat het mogelijk is het apparaat om te polen zodat het wel op 2 fasenstroom gaat werken.

Mijn vraag: Is dat mogelijk? Zoja hoe kan ik dat het beste aanpakken. Heeft het nog te maken met de 3 stroomschema's die er achterop het apparaat aangegeven zijn?

Ik zou het erg fijn vinden als iemand mij hier een antwoord op kan geven.
Alvast bedankt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Plaats even een foto van de plaatjes.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Ja, het heeft te maken met die drie schema's achterop.

Je hebt trouwens mazzel dat de situatie niet andersom is, dat het apparaat was aangesloten voor een éénfase kookgroep terwijl je thuis krachtstroom naar de aansluiting hebt liggen. Dan was je nieuwe fornuis nu stuk geweest.

Zomaar de stekker erin duwen is bij dit soort apparaten een heel slecht idee! Zelfs als het had gewerkt was dat geen garantie voor een veilige werking (misschien was het apparaat wel aangesloten op N, L1 en L3 en had het zowaar gewerkt op een 2x230V kookgroep waarbij dan wel de nuldraad overbelast werd!). Daarom staat er dus in de handleiding dat je het aansluiten aan een elektricien moet overlaten...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu