Kan / mag een Rehau gasleiding op een Viega muurplaat?

Charliefox

  • #1
We hebben sinds kort een tuinhuis, waarin helaas nog geen kachel. Situatie:

Een gele Rehau Rautitan Flex gasleiding 16 x 2.2 loopt vanaf de propaanflessenkast (foto 1) onder het huisje door naar het keukenblok. Daar zitten achter de gipswand mbv 1x knie- en 2x T-koppelingen achtereenvolgens de geiser, de gaskoelkast en het kooktoestel op.

Voor de kachel zou ik een 4e aftakking kunnen maken. Echter een aftakking ondervloers is niet conform de voorschriften. Bovenvloers zou dat achter de gipsen binnenwand moeten, waar de andere 3 aftakkingen ook zitten. Van daaruit moet de leiding dan door de vloer, onder het huisje door en dan naar de kachel, nogal gedoe.

Als oplossing wil ik nu een extra flex gasleiding aanleggen vanaf de gasflessenkast linea recta naar de kachel. De enkelvoudige (Rehau) muurplaat in de gasflessenkast (foto 1) wil ik vervangen voor een dubbele doorlopende van Rehau (foto 2). Hoewel van messing, zijn die wel Kiwa, maar niet Gastec QA gecertificeerd.

De doorlopende van Viega Pexfit zijn dat wel (foto 3). Nieuwe leiding voor de gaskachel kan ik bijv van hetzelfde merk nemen, Viega Pexit. Alles blijft 16 mm doorsnede.

Maar gaat mijn bestaande 16 mm Rehau leiding op de Viega muurplaat passen?

Mocht iemand een andere oplossing hebben die ik over het hoofd zie, hoor ik het ook heel graag.





 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #2
Neen kunt u niet gebruiken alleen gasleiding van het merk REHAU kunt u gebruiken.

John
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
ABSOLUUT niet 2 merken door elkaar gebruiken!!!

Daarnaast moet ook bekeken worden of de maximale drukval niet overschreden wordt door plaatsing van een extra toestel.

Op de foto's zie ik wel meer zaken die het daglicht niet kunnen verdragen, de overgang naar gasslang heeft helemaal geen toestelkraan???
 

Charliefox

  • #4
Haha, dat is heel duidelijk! :-) Dank.

Waarschijnlijk zal ik dan nu gaan voor min of meer dezelfde oplossing, maar dan met één enkele muurplaat extra in de gasflessenkast, ongeacht het merk. Met een eigen gasfles. Van de extra muurplaat een flex leiding (zelfde merk als muurplaat) onder het huisje door naar de kachel. Met 1/2 inch gaskraan op een muurplaat. Gelijk een bruggetje naar de 2e opmerking van Hessie:

Op alle gasflessen zit een kraan. Verder zit vlak voor elk apparaat ook nog een gaskraan.

Drukval:
Er zijn allerlei berekeningen en tabellen over vermogen van de apparatuur icm leidingdiameter, leidinglengte, aantal bochten, materiaalkeuze van de leiding, temperatuur enz. Het gaat hier echter over een blokhut van 5x5 meter.

Op de gasfles zit een drukregelaar van 50 Mbar. Die voorziet eerder genoemde apparaten van propaangas. Komt nog een Pelgrim Bambino 46 kacheltje bij. Zou dat een probleem kunnen geven qua drukval?

Verder blijf ik open staan voor een eventueel slimmere oplossing voor aansluiten van het kacheltje.

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik denk dat u bij een dealer van caravans de juiste materialen kunt kopen met de informatie hoe e.e.a. aan te sluiten.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
En wat noemt u onder een huisje door.

Propaan heeft vele malen meer beperkingen van aanleg dan aardgas.
Voldoet alles nu wel aan de voorschriften om explosies te voorkomen?
Wel zo fijn voor de omgeving als er niets gebeurd.

Want weet u dat deze leiding systemen eigenlijk alleen maar voor aardgas zijn gemaakt, en uitsluitend voor de Nederlandse markt.
En niet altijd geschikt zijn voor propaan en butaan, Zie de aanwijzingen van de fabrikant :idea:
Als u zich niet houd aan de voorschriften van de fabrikant u niet verzekert bent voor ontstane schade :?:
 

Charliefox

  • #7
Even een update dat alles opgelost is en nu prima werkt.

Uiteindelijk doorgeborduurd op het systeem wat er al (jaren) ligt; Rehau Rautitan Flex gasleiding 16 x 2.2. Deze serie gasleiding blijkt door Rehau vervangen voor de 2.6 mm wanddikte (aluminium binnenlaag). De 2.2 wordt echter nog steeds verkocht en is ook gecertificeerd. Verder ook T-stuk, muurplaten en schuifhulsen enz van Rehau genomen. Onderling merken wisselen kan en mag inderdaad niet, weet ik nu.

Wel eea gelijk conform NEN voorschriften aangepast. Dus alle gele gasleidingen voorzien van een beschermmantel en gelijk gebeugeld. Mantel door de vloer laten steken. Uiteraard bestaan alle gasleidingen tot aan de T-stukken in de wand uit één stuk. Op een enkel apparaat nog een kogel gaskraan aangebracht met slangpilaar. De gipswandplaat waar alle T-koppelingen zitten, demontabel gemaakt en een ventilatierooster aangebracht. Schijnt NEN-norm te zijn. Verder alle oranje propaan gasslangen + klemmetjes vernieuwd.

Wat betreft de de onduidelijkheid "onder het huisje door" en explosiegevaar:
Het huisje / blokhut staat ca 15 cm van de (Nederlandse) bodem op stapeltjes stoeptegels. Daaronder is plenty ruimte voor water- en gasslangen, elektrakabels (van de zonnepanelen) en afvoer keuken en wc. Ruimte is open en ventilerend.

In feite heb ik gedaan zoals het bij alle 400 huisjes op de volkstuin (tegenwoordig tuinpark) geïnstalleerd is en bij de overige duizenden tuinhuisjes in Nederland: Dus gebruik makend van koperen leidingen, of plastic gasflex. Als een professionele installateur de klus klaart, wordt het meestal met gasflex gedaan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu