Kan ik deze muren slopen?

Piño24

  • #1
Hoi,

Ik wil een aantal zolderruimtes/bergingen opknappen en graag de bestaande tussenwanden te verwijderen.

Ik vermoed dat deze wanden geen dragende functie hebben vanwege het gebruikte materiaal (8cm dik bros beton) maar het leek mij niet onverstandig nog wat advies in te winnen hier.

In eerste instantie gaat het om het muurtje op de volgende foto's: via klusidee plaatsen svp - mod

1 van de vorige eigenaren heeft al een primitieve opening gemaakt zoals te zien is.

Ik heb even een tekening van de situatie gemaakt. Het rode muurtje wil ik graag verwijderen (de gelen later eventueel ook). De blauwe balk is de zichtbare dragende balk die door het muurtje loopt en op de foto's te zien is. Bruin zijn de dakbalken die ondersteund worden door de blauwe balk.

Mijn vraag is dus of het muurtje, ondanks dat het gemaakt is van bros beton, een ondersteunende werking heeft voor de zichtbare dwarsbalk.

Ik heb geprobeerd uit te zoeken waar deze balk van gemaakt is en heb bij een bestaande beschadiging (inmiddels hersteld) een plugje gevonden. De balk is dus hol. Ik neem aan dat het een bepleisterde ijzeren/stalen balk betreft?

Het bouwjaar is 1928. Ik heb de bouwtekeningen aangevraagd maar die lijken niet bepaald overeen te komen met de daadwerkelijke situatie en ik word er niet veel wijzer van.

Alvast bedankt!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Svp foto's op het forum plaatsen.
 

Piño24

  • #3
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Ik krijg de getekende plattegrond niet kloppend op de bestektekening gelegd, de omtrek komt niet overeen. Dus helaas niet mogelijk om er een passend antwoord op te geven.
 

Piño24

  • #5
Ja dat viel mij ook op. Mijn zelfgemaakte plattegrond is toch echt vrij accuraat. Bij de gemeente zijn geen nieuwere tekeningen bekend. Dat betekend dat de bouwplannen of gewijzigd zijn of dat de het muurtje na de bouw op een later moment is toegevoegd. In het laatste geval zou deze dus moeilijk dragend kunnen zijn.

Het is eigenlijk wel logisch dat er ooit 4 zolderkamers gebouwd zijn. Voor elke verdieping 1.



De situatie nu:



Het gaat om 31 in mijn geval.

Klopt het dat muren die ingevuld zijn met blokjes op een bouwtekening niet dragende muren betreffen?



Voor de zekerheid: Weet iemand op basis van de eerdere informatie en foto's waar de zichtbare draagbalk van gemaakt is? De balk is deels hol en bepleisterd. 12cm breed en 16cm hoog. De overspanning zonder muurtje zou 5.5m bedragen. Ik heb deze tekst nog in de bouwplannen gevonden:

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Piño24 schreef:
Ik vermoed dat deze wanden geen dragende functie hebben vanwege het gebruikte materiaal (8cm dik bros beton)
Lijkt me ook. Maar het is altijd verstandig iemand er even ter plekke naar te laten kijken. Op basis van zulke oude tekeningen ga ik geen oordeel vellen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu