Kalk kalk kalk...

_underground_

  • #1
Reeds meerdere malen is er hier iets soortgelijks besproken, maar dit is toch weer net wat anders:

Probleem:
Maximaal elke twee maanden moet ik van de thermostaatkraan het warmwatergedeelte schoonmaken. Deze zit dan nl. helemaal verstopt door laten we maar zeggen 'bruin zand'. Zeer waarschijnlijk is het kalk/ketelsteen, maar het is nooit door een lab onderzocht :wink: ... Niet normaal toch?

Als ik er niet op tijd bij ben heb ik pech en klontert het geheel samen tot een harde brok 'steen' en moet ik met een beitel of ander puntig voorwerp gebruiken om het weer vlot te trekken.

De buren hebben nergens last van. Koud water is geen probleem. De andere warmwaterkranen hebben soortgelijk probleem maar daar is het gelukkig lang niet zo erg als bij de douche en is het kraanuiteinde makkelijk te reinigen.

De sanitairman wijst naar de verwarmingsketelmonteur, en vise versa dus dat schiet niet op. Wat is er volgens jullie ECHT STRUCTUREEL aan te doen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Hoe hoog is de temperatuur van het warme water dat van de ketel af komt ?
 

_underground_

  • #3
Tjeh Jan....
als ik op mijn vaillant de knop indruk die bij het warmwaterikoon hoort, geeft hij me 55 graden aan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik zat te denken aan een te hoge temperatuur van het warme water, dan kan er meer kalkaanslag zijn, dat is hier niet het geval.
Ik vind het een vreemde dat de buren geen last hebben.

Als het kalk is moet het oplossen in azijn, probeer dat eens.
 

_underground_

  • #5
Ach, het schoonmaken is het probleem niet zo zeer Jan, maar het voorkomen van deze steeds maar terugkerende kwelling is mij nu belangrijker. Wat raadt je me aan?

Ontharder/Ontkalker plaatsen waar de waterleiding het huis binnen komt? Wie kan me hier nu eens een goed onafhankelijk advies geven? Bij mijn sanitair en verwarmingsman (twee verschillende bedrijven) kom ik niet veel verder. Tijd voor aktie! :roll: :roll:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
U moet er eerst achter zien te komen of het kalk is, probeer het eerst met azijn of het kalk is.

Hebt u onlangs een nieuwe ketel/boiler gekregen ?
 

_underground_

  • #7
Dag Jan,

Ik heb de kalk eerder al opgevangen en gisteren in een glaasje azijn gezet. Zelfs de dikke brok van ongeveer een cm. doorsnede is opgelost. Het lichtbruine spul is dus inderdaad klakafzetting.

Ik heb overigens geen nieuwe ketel gekregen. De vraag is nu dus hoe verder te gaan?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Ik vind het een vreemde gang van zaken en weet hier geen oplossing/oorzaak voor, misschien iemand anders.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Ik zou de wisselaar eens goed spoelen, mogelijk zit dat ding deels dicht waardoor de gehele unit 55 graden is maar door slechte doorstroming op sommige punten te heet waardoor extra kalk ontstaat.
 

_underground_

  • #10
Hoi Headhunter,

in ben niet zo technisch als de meesten van jullie :( maar de wisselaar zit in de ketel toch? Dat durf ik niet zelf aan ben ik bang.

Of bedoel je de thermostaat in de mengkraan? Nee toch? Die thermostaat heb ik er in het verleden al vaker uitgehaald alleen bij de laatste schoonmaakactie lukte het me niet meer omdat deze TE vast zat waardoor ik nu alleen nog maar een gedeelte los krijg.
 

_underground_

  • #11
Ik heb de badkamerleverancier en de verwarmingsinstallateur beiden in dezelfde mail aangeschreven. De wisselaar is 27/3/2012 vervangen dus die zou nog in orde moeten zijn.

Mij wordt nu al vanuit het installatiebureau een bedrijf genoemd om het water te ontkalken. Eens kijken wat zij me adviseren.

Wordt vervolgd!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
De kraan een nacht in water met azijn leggen helpt om de kalk te verwijderen.
 

_underground_

  • #13
De kranen zitten helaas in de muur. Ik kan alleen de 'knoppen en doppen' op de tegels verwijderen om bij het binnenwerk te geraken.

Momenteel is het grootste probleem Jan om de centrale unit van het thermostaathuis weer los te krijgen. Deze zit weer eens muurvast en als ik al beweging krijg, draai ik een onderdeel BINNEN de thermostaat los en niet de thermostaat zelf..... Het is dat ik zo rustig blijf.... :oops: :oops: :oops:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu