Kabel te kort om lamp op te hangen

Abcital

  • #1
Hallo, sorry als dit een domme vraag is, maar het gaat om het volgende: ik wil een ikea-lamp ophangen aan het plafond, maar de zwarte kabel (zie plaatje) die in de lamp moet worden gestoken is te kort.

Ik vroeg me af of het mogelijk is beide kabels te verlengen met een kroonsteentje, of is een kroonsteentje hier niet geschikt voor? Idee zou dus zijn: bestaande kabels vastmaken aan kroonsteentje, dan 2 stukjes draad (+- 10 cm) in kroonsteentje en die dan in de lamp steken. Ik heb van een beetje zoeken op internet al begrepen dat een adereindhuls nodig is om te zorgen dat de kleine koperen draadjes niet kapot gemaakt worden door de schroef. Zijn er verder nog dingen om op te letten?

Alvast dank!



 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Beter gebruik je gewoon VD-draad (net als wat er nu uit het plafond komt) en maak je het aan elkaar met lasklemmen (zoals die transparant met gele klem die je ook al op jouw foto ziet ;) ).

Het blauwe stukje draad kun je vervangen door een langere, op de zwarte draad zet je een lasklem en daar prik je een nieuw stuk draad bij in wat lang genoeg is.
 

Abcital

  • #3
Dank voor je reactie! En die lasklem die er al zit, kan die wel hergebruikt worden? Of is het beter om beide draden met een nieuwe klem te verlengen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Vervangen van de bestaande lasklem is beter dan hergebruiken. Je weet niet hoe betrouwbaar het contact nog is en lasklemmen zijn helemaal niet duur. Neem wel een met het juiste aantal aansluitingen (zo te zien minstens 4).

Nog een lasklem op de blauwe draad (extra dus) om die draad te verlengen is onzin.
 

Abcital

  • #5
Dank voor de reacties. Het is gelukt met het lasklemmetje aan de zwarte draad. De blauwe draad was lang genoeg en hoefde dus niets mee te gebeuren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu